Discussions specific to the Microsoft Hyper-V hypervisor
Post Reply
pesos
Enthusiast
Posts: 82
Liked: 2 times
Joined: Nov 12, 2014 9:40 am
Full Name: John Johnson
Contact:

Finally getting around to using the R in B&R, few questions

Post by pesos » May 07, 2017 7:52 am

Hi all,

We have two hyper-v clusters in separate datacenters (one 2012r2 and one 2016). Each cluster has a b&r 9.5 (standard essentials) licensed server running independently and backing up both standalone (Exchange, DCs) and clustered VMs.

We have a few VMs that are set up with Hyper-v replica between the clusters, and I've finally made time to look at potentially using Veeam replication instead to avoid the write penalty (is there still a write penalty with 2016 rct?).

How would Veeam replication work in this scenario, where the hosts are already "tied" to their respective local veeam servers?

Many thanks,
Pesos

foggy
Veeam Software
Posts: 18131
Liked: 1537 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: Finally getting around to using the R in B&R, few questi

Post by foggy » May 07, 2017 9:31 pm

Hi John, replication between the datacenters will work fine provided both Veeam B&R instances are kept at the same patch level (since chances are the same hosts will be involved in jobs processed by different Veeam B&R servers).

pesos
Enthusiast
Posts: 82
Liked: 2 times
Joined: Nov 12, 2014 9:40 am
Full Name: John Johnson
Contact:

Re: Finally getting around to using the R in B&R, few questi

Post by pesos » May 08, 2017 2:41 am

Thanks!

Any thoughts on my other question? Since 2016 now has RCT which appears to be leveraged by b&r 9.5, does native Hyper-V Replica no longer have the oft-chided double write penalty when replicating configuration version 8.0 VMs?

pesos
Enthusiast
Posts: 82
Liked: 2 times
Joined: Nov 12, 2014 9:40 am
Full Name: John Johnson
Contact:

Re: Finally getting around to using the R in B&R, few questi

Post by pesos » May 08, 2017 4:52 am

Also, this Veeam document appears to be stating that you cannot have a 2016 source and 2012r2 target:
https://helpcenter.veeam.com/docs/backu ... tml?ver=95

Is that only if the VMs are configuration version 8.0? The few VMs that we do hyper-v replica with we've specifically kept at version 5.0 so that we can do replica with the 2012r2 cluster.

Mike Resseler
Product Manager
Posts: 5700
Liked: 601 times
Joined: Feb 08, 2013 3:08 pm
Full Name: Mike Resseler
Location: Belgium
Contact:

Re: Finally getting around to using the R in B&R, few questi

Post by Mike Resseler » May 08, 2017 5:03 am

Hi John,

Native Hyper-V Replica in 2016 still works with the log file as it was with 2012 R2.

Cheers
Mike

Mike Resseler
Product Manager
Posts: 5700
Liked: 601 times
Joined: Feb 08, 2013 3:08 pm
Full Name: Mike Resseler
Location: Belgium
Contact:

Re: Finally getting around to using the R in B&R, few questi

Post by Mike Resseler » May 08, 2017 5:07 am

Hi John,

No, that is not because of the version actually. It is the underlying technology. While the native replica uses a logfile based system, we are using snapshot technology. But there is no compatibility between 2012 R2 and 2016 so we cannot provide that support.

Hope it helps
Mike

pesos
Enthusiast
Posts: 82
Liked: 2 times
Joined: Nov 12, 2014 9:40 am
Full Name: John Johnson
Contact:

Re: Finally getting around to using the R in B&R, few questi

Post by pesos » May 08, 2017 5:08 am

Bummer, will have to stick with native for now until Dell resolves our storage issues with 2016 (not holding my breath).

Thanks Mike.

pesos
Enthusiast
Posts: 82
Liked: 2 times
Joined: Nov 12, 2014 9:40 am
Full Name: John Johnson
Contact:

Re: Finally getting around to using the R in B&R, few questi

Post by pesos » May 08, 2017 5:37 am

Looks like native doesn't work that way either lol. Dell ftl. Luckily our critical replication needs are in the 2912r2-->2016 direction

Mike Resseler
Product Manager
Posts: 5700
Liked: 601 times
Joined: Feb 08, 2013 3:08 pm
Full Name: Mike Resseler
Location: Belgium
Contact:

Re: Finally getting around to using the R in B&R, few questi

Post by Mike Resseler » May 08, 2017 5:44 am

No, from 2016 downwards is not supported in native replica also (This was also not the case with 2012 R2 to 2012)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests