Remove single cluster node in backup infrastructure

Hyper-V specific discussions

Remove single cluster node in backup infrastructure

Veeam Logoby jake1110 » Tue Mar 25, 2014 1:59 pm

Hi all

I'm not 100% certain if I remember this one correctly and couldn't find anything doing a few searches, but how do I remove a single Hyper-V cluster node from the management console. The node is permanently offline and needs removed. Pretty sure I had support do it before via SQL but that was a while back.

Could I remove a cluster node myself without opening a new call?
jake1110
Enthusiast
 
Posts: 40
Liked: 2 times
Joined: Thu Sep 20, 2012 6:19 pm
Location: Des Moines, IA
Full Name: Jake Ernst

Re: Remove single cluster node in backup infrastructure

Veeam Logoby foggy » Tue Mar 25, 2014 2:09 pm

Typically, if there're no jobs pointing to this node, you should be able to remove it using the corresponding command on the shortcut menu. Are you saying this is not the case? Or are you trying to remove one of the cluster nodes that was added as a part of the cluster? Then I believe, you have to ask support for assistance.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 14742
Liked: 1080 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: Remove single cluster node in backup infrastructure

Veeam Logoby jake1110 » Tue Mar 25, 2014 2:33 pm

Yeah, just trying to remove a single cluster node that was originally part of a cluster. I thought I had to contact support for this in the past. I just wanted to make sure that this wasn't currently available via the GUI.
jake1110
Enthusiast
 
Posts: 40
Liked: 2 times
Joined: Thu Sep 20, 2012 6:19 pm
Location: Des Moines, IA
Full Name: Jake Ernst

Re: Remove single cluster node in backup infrastructure

Veeam Logoby foggy » Tue Mar 25, 2014 2:35 pm

No, no such an option in the GUI.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 14742
Liked: 1080 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: Remove single cluster node in backup infrastructure

Veeam Logoby Vitaliy S. » Tue Mar 25, 2014 8:14 pm

Did you remove it from the Failover Cluster configuration or it is still present there?
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19558
Liked: 1102 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: Remove single cluster node in backup infrastructure

Veeam Logoby jake1110 » Wed Mar 26, 2014 2:13 pm

They're removed from the failover cluster configuration, but they're still listed in Veeam. Even if i rescan, it won't remove them or anything. There isn't an option like "this node is permanently offline" in Veeam. Not a huge deal, we can just place calls for any time this happens. It's not common though, usually when we upgrade the cluster OS. I might play around with Powershell as well.
jake1110
Enthusiast
 
Posts: 40
Liked: 2 times
Joined: Thu Sep 20, 2012 6:19 pm
Location: Des Moines, IA
Full Name: Jake Ernst

Re: Remove single cluster node in backup infrastructure

Veeam Logoby Vitaliy S. » Wed Mar 26, 2014 9:54 pm

Jake, if hosts are removed, then topology tree in the backup console should be updated as well, I will follow up with our QC team on this behavior tomorrow.
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19558
Liked: 1102 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: Remove single cluster node in backup infrastructure

Veeam Logoby Vitaliy S. » Thu Mar 27, 2014 8:48 am

Just discussed this behavior with our QC team and it appears to be a known issue, so our support team should be able to assist you directly by running SQL scripts against our configuration database.
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19558
Liked: 1102 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: Remove single cluster node in backup infrastructure

Veeam Logoby nathanael.duke » Tue Jul 05, 2016 5:22 pm

Is this still a known issue in 9.0.0.1491, or is it likely something else at play now if I drop a node from my cluster and still see it in the Backup & Replication console as a cluster node with an X through it?
nathanael.duke
Veeam Software
 
Posts: 9
Liked: 3 times
Joined: Mon Apr 28, 2014 4:28 pm
Full Name: Nathanael JonCroft Duke

Re: Remove single cluster node in backup infrastructure

Veeam Logoby Dreadnought » Fri May 05, 2017 9:39 am

we are still seeing this in 9.5 as well, remove a node from the cluster but it remains in Veeam as an unavailable node and cant do anything with it.
Dreadnought
Service Provider
 
Posts: 24
Liked: 1 time
Joined: Wed May 03, 2017 3:36 pm
Full Name: Jerry Aherne

Re: Remove single cluster node in backup infrastructure

Veeam Logoby foggy » Fri May 05, 2017 9:54 am

Jerry, have you contacted support for assistance with this?
foggy
Veeam Software
 
Posts: 14742
Liked: 1080 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: Remove single cluster node in backup infrastructure

Veeam Logoby Dreadnought » Thu May 11, 2017 2:27 pm

Hi Foggy, no i havent, weve used a work around of ejecting the node from the cluster if we perform any sort of maintenance which stops issues with CBT
Dreadnought
Service Provider
 
Posts: 24
Liked: 1 time
Joined: Wed May 03, 2017 3:36 pm
Full Name: Jerry Aherne

Re: Remove single cluster node in backup infrastructure

Veeam Logoby Steven Bricklayer » Thu Jun 08, 2017 1:06 pm

Same issue here, 9.5 U2

We need to remove the cluster with an SQL Query

I do it myself because we are migrating our clusters...

The problem is we can't perform a quick backup with PS when we have a non existing cluster into veeam, it shows an error message "cluster unavailable"


Here is the query :

use %databasename%
update [dbo].[Hosts] set parent_id = '00000000-0000-0000-0000-000000000000' where name = 'FQDN.OF.THE.CLUSTER'
Steven Bricklayer
Novice
 
Posts: 7
Liked: never
Joined: Tue Apr 04, 2017 8:42 am
Full Name: Steven Bricklayer


Return to Microsoft Hyper-V



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests