vCenter keeps disconencting

Real-time performance monitoring and troubleshooting

vCenter keeps disconencting

Veeam Logoby ngerasimatos » Mon Jan 17, 2011 10:25 pm

Installed Veeam Monitor as a trial, we are currently testing it to see if it can provide the information, logging, and reporting we need for our two vCenter servers (environments) however, one of the two vCenter servers keeps disconnecting constantly and as such cannot pull enough data to use the reporting feature. The alert it says is regarding connectivity being lost.

Troubleshooting steps are below:

Verified the vCenter server and server housing Veeam Monitor are not lossing network connectivity (ping -t show no packets dropped, ever)

Checked database integrity of vCenter and Veeam.

Checked credentials for vCenter server.

Rebooted both Veeam monitor server and vCenter servers.

Any suggestions where to go from here?
ngerasimatos
Novice
 
Posts: 4
Liked: never
Joined: Sat Oct 02, 2010 2:39 am
Full Name: Nicholas Gerasimatos

Re: vCenter keeps disconencting

Veeam Logoby Vitaliy S. » Mon Jan 17, 2011 11:04 pm

Hello Nicholas,

Do you have anything special with this very vCenter Server? What is the vCenter Server's version in question? Have you tried opening a MOB web page when you have a disconnected error message within a Veeam Monitor?

I would also suggest reviewing VeeamDCS.log to shed some light on this behaviour. Please note that if you need any assistance with this, don't hesitate to contact our technical team.

Thanks!
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19575
Liked: 1106 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: vCenter keeps disconencting

Veeam Logoby ngerasimatos » Mon Jan 17, 2011 11:17 pm

Where is the VeeamDCS.log located?

Version is 4.1
Build 258902

Not sure what a "MOB web page" is.
ngerasimatos
Novice
 
Posts: 4
Liked: never
Joined: Sat Oct 02, 2010 2:39 am
Full Name: Nicholas Gerasimatos

Re: vCenter keeps disconencting

Veeam Logoby Vitaliy S. » Mon Jan 17, 2011 11:23 pm

To find VeeamDCS.log, please navigate to Options->Server Settings->Logs.
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19575
Liked: 1106 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: vCenter keeps disconencting

Veeam Logoby ngerasimatos » Tue Jan 18, 2011 1:27 am

Can I email you the log?
ngerasimatos
Novice
 
Posts: 4
Liked: never
Joined: Sat Oct 02, 2010 2:39 am
Full Name: Nicholas Gerasimatos

Re: vCenter keeps disconencting

Veeam Logoby Gostev » Tue Jan 18, 2011 5:47 am

Hi Nicholas, for any technical issues you should open a support case and work with our support team directly. You are eligible for support during your official trial license period. Thanks!
Gostev
Veeam Software
 
Posts: 21396
Liked: 2350 times
Joined: Sun Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland

Re: vCenter keeps disconencting

Veeam Logoby Jozef » Wed Feb 23, 2011 1:24 pm

hi.

I've got the same problem. vCenter is disconnecting. Replication job ends with:

Checking "server name" host license level
Failed to login to "vCenter server name" by SOAP, port 443, user "vcenter\user name", proxy srv: port:0
Unable to connect to the remote server
No connection could be made because the target machine actively refused it 1xx.xx.xxx.xx:443

there should be a ticket regarding this: ID 557286

My configuration:
2 sites
5 ESX
2 veeam B&R server (on each site)
1 monitoring server
1 vCenter

I tought, that the problem was in vCenter database settings (by default, max. number of db connection on vcenter server is set to 10)
(in vSphere client go to Administration -> vCenter server settings -> Database)

I've changed it to 100, but it seems that it didn't help.

problems started after implementation of second B&R server.

Jozef
Jozef
Novice
 
Posts: 8
Liked: never
Joined: Wed Feb 23, 2011 1:17 pm
Full Name: Jozef Beres

Re: vCenter keeps disconencting

Veeam Logoby Vitaliy S. » Wed Feb 23, 2011 9:48 pm

Jozef, I doubt that the max number of db connections is the real cause for this issue. Do you have those connection drops while Veeam Monitor is running? or this issue can be reporduced just with a replication job? By the way, do you have any errors in the Windows Event log where vCenter server is installed?
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19575
Liked: 1106 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: vCenter keeps disconencting

Veeam Logoby Jozef » Mon Feb 28, 2011 3:09 pm

I've turned veeam Monitor server off, and vCenter is running fine for 5 days...

next step: reinstalling veeam Monitor server.
Jozef
Novice
 
Posts: 8
Liked: never
Joined: Wed Feb 23, 2011 1:17 pm
Full Name: Jozef Beres

Re: vCenter keeps disconencting

Veeam Logoby Jozef » Tue Mar 01, 2011 7:52 am

bad news. after 5 days, error occurred again...

Checking "server name" host license level
Failed to login to "vcenter" by SOAP, port 443, user "username", proxy srv: port:0
Unable to connect to the remote server
No connection could be made because the target machine actively refused it 192.xxx.xxx.xxx:443

My next step will be reinstalling vCenter server.
Jozef
Novice
 
Posts: 8
Liked: never
Joined: Wed Feb 23, 2011 1:17 pm
Full Name: Jozef Beres

Re: vCenter keeps disconencting

Veeam Logoby Vitaliy S. » Tue Mar 01, 2011 8:08 am

Jozef, before doing that I would suggest contacting VMware support guys to assist in vCenter Server log files investigation. Also reading back through my response above, have you had a chance to check Winows Event logs for vCenter Server?
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19575
Liked: 1106 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: vCenter keeps disconencting

Veeam Logoby Jozef » Tue Mar 01, 2011 8:13 am

Vitaliy S -> there is nothing special in Windows event logs on vCenter server. Ticket to veeam support is already created.
Jozef
Novice
 
Posts: 8
Liked: never
Joined: Wed Feb 23, 2011 1:17 pm
Full Name: Jozef Beres

Re: vCenter keeps disconencting

Veeam Logoby Vitaliy S. » Tue Mar 01, 2011 10:55 am

Jozef, I would appreciate if you could update this topic with your findings later on.
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19575
Liked: 1106 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: vCenter keeps disconencting

Veeam Logoby Jozef » Fri Mar 04, 2011 9:10 am

Vitaliy S >
I really would like to understand, how is the communication made between Veeam B&R, Veeam Monitor <--> vCenter, esx hosts.

I can't reinstall vCenter server, so at this moment, I am just monitoring symptoms of the issue: (anyway, if I reinstall vCenter, I will have to do all my replicas again...and that is more than 3 TB datas via WAN, so I wont get approval from customer soon....)

1. when the Veeam monitor server is running + 2x Veeam B&R server, vCenter will refuse connection on https port 443 approx after 1 day (sometimes 2x per day, than restart of vCenter helps)

2. when the Veeam monitor is TURNED OFF, only 2x Veeam B&R servers are running, vCenter keeps working for about 5 days, but after, issue is the same (and again restart of vCenter)

first I tought, that allowing more connection to vCenter SQL database will helps, but I was wrong.

do you have any idea, how can I check, why https port on vcenter side is refused after some time?....and of course, maybe I am going wrong way with my investigation, so please advise

thanks

btw...in Veeamagent_srv.log I can see following information

[19.01.2011 06:11:06] < 2888> srv| Single-session server has been started.
[19.01.2011 06:11:06] < 2888> srv| system:10048: Only one usage of each socket address (protocol/network address/port) is normally permitted
[19.01.2011 06:11:06] < 2888> srv| system:10048: Only one usage of each socket address (protocol/network address/port) is normally permitted
[19.01.2011 06:11:06] < 2888> srv| system:10048: Only one usage of each socket address (protocol/network address/port) is normally permitted
[19.01.2011 06:11:06] < 2888> srv| system:10048: Only one usage of each socket address (protocol/network address/port) is normally permitted
[19.01.2011 06:11:06] < 2888> srv| system:10048: Only one usage of each socket address (protocol/network address/port) is normally permitted
[19.01.2011 06:11:06] < 2888> srv| system:10048: Only one usage of each socket address (protocol/network address/port) is normally permitted

sometime 2 lines, sometimes 10, 15 lines of the same info....
Jozef
Novice
 
Posts: 8
Liked: never
Joined: Wed Feb 23, 2011 1:17 pm
Full Name: Jozef Beres

Re: vCenter keeps disconencting

Veeam Logoby Vitaliy S. » Fri Mar 04, 2011 11:35 am

Jozef wrote:1. when the Veeam monitor server is running + 2x Veeam B&R server, vCenter will refuse connection on https port 443 approx after 1 day (sometimes 2x per day, than restart of vCenter helps)
2. when the Veeam monitor is TURNED OFF, only 2x Veeam B&R servers are running, vCenter keeps working for about 5 days, but after, issue is the same (and again restart of vCenter)

Sounds like the vCenter Server might be starving on the some resources (might be memory). Can you tell me the hardware configuration of your vCenter server?

Jozef wrote:do you have any idea, how can I check, why https port on vcenter side is refused after some time?....and of course, maybe I am going wrong way with my investigation, so please advise

The first thing that I would look at is vCenter Server log files. I think it might be even worth taking someone from VMware Support for assistance with this.

On top of that, don't be afraid to play with vCenter Server... what I would recommend to do though, is to backup its configuration database. So if you happen to re-install it, you will just need to point vCenter server to the backed up database, meaning that you won't lose your Inventory settings, VM IDs etc.

Thank you!
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19575
Liked: 1106 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Next

Return to Monitoring



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests