Discussions specific to the RHV and KVM hypervisors
Post Reply
sven.sonderegger
Novice
Posts: 9
Liked: 2 times
Joined: Nov 13, 2018 10:54 am
Full Name: Sven Sonderegger

/dev/vdb1 does not show up

Post by sven.sonderegger »

Hi there

I do have some troubles backing up device /dev/vdb1. The volume does not show up and event with full machine backup it does not include it.
Any hints?

Regards
Sven

...this is what fdisk says:

Code: Select all

Disk /dev/sdb: 50 GiB, 53687091200 bytes, 104857600 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x00000000

Device     Boot Start       End   Sectors Size Id Type
/dev/sdb1        2048 104857599 104855552  50G 83 Linux

Disk /dev/sda: 19 GiB, 20401094656 bytes, 39845888 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x00000000

Device     Boot Start      End  Sectors Size Id Type
/dev/sda1  *     2048 39845887 39843840  19G 83 Linux

Disk /dev/loop0: 19 GiB, 20400046080 bytes, 39843840 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes

PTide
Product Manager
Posts: 6086
Liked: 638 times
Joined: May 19, 2015 1:46 pm
Contact:

Re: /dev/vdb1 does not show up

Post by PTide »

Hi,

I assume it's a virtual machine? What kind of virtualization (full, paravirtual, other) is it?

Thanks

sven.sonderegger
Novice
Posts: 9
Liked: 2 times
Joined: Nov 13, 2018 10:54 am
Full Name: Sven Sonderegger

Re: /dev/vdb1 does not show up

Post by sven.sonderegger »

it is with cloudsigma. afaik they are using vmware

sven.sonderegger
Novice
Posts: 9
Liked: 2 times
Joined: Nov 13, 2018 10:54 am
Full Name: Sven Sonderegger

Re: /dev/vdb1 does not show up

Post by sven.sonderegger »

I just checked: it is KVM

PTide
Product Manager
Posts: 6086
Liked: 638 times
Joined: May 19, 2015 1:46 pm
Contact:

Re: /dev/vdb1 does not show up

Post by PTide »

Since it is KVM, and /dev/vd* is the kind of block device notation that is used for virtio devices, I suspect that the VM is paravirtual (which is not supported for now). However, I am not sure why are other devices shown in a different manner.

Thanks!

sven.sonderegger
Novice
Posts: 9
Liked: 2 times
Joined: Nov 13, 2018 10:54 am
Full Name: Sven Sonderegger

Re: /dev/vdb1 does not show up

Post by sven.sonderegger »

so what yould you suggest to use instead?

PTide
Product Manager
Posts: 6086
Liked: 638 times
Joined: May 19, 2015 1:46 pm
Contact:

Re: /dev/vdb1 does not show up

Post by PTide »

What do you use that vda1 partition for? Also I am curious how did you create that vda1 partition if fdisk does not see it? Did you use parted? What distro is it running?

Thanks

sven.sonderegger
Novice
Posts: 9
Liked: 2 times
Joined: Nov 13, 2018 10:54 am
Full Name: Sven Sonderegger

Re: /dev/vdb1 does not show up

Post by sven.sonderegger »

sorry I was wrong: talking about /dev/sdb1

PTide
Product Manager
Posts: 6086
Liked: 638 times
Joined: May 19, 2015 1:46 pm
Contact:

Re: /dev/vdb1 does not show up

Post by PTide »

Please try to use volume-level mode and choose /dev/sdb1 explicitly.

Thanks

sven.sonderegger
Novice
Posts: 9
Liked: 2 times
Joined: Nov 13, 2018 10:54 am
Full Name: Sven Sonderegger

Re: /dev/vdb1 does not show up

Post by sven.sonderegger »

i tried already but /dev/sdb1 does not show up...

PTide
Product Manager
Posts: 6086
Liked: 638 times
Joined: May 19, 2015 1:46 pm
Contact:

Re: /dev/vdb1 does not show up

Post by PTide »

Then, if the system meets these system requirements, please contact our support team directly and post your case ID.

Thanks!

sven.sonderegger
Novice
Posts: 9
Liked: 2 times
Joined: Nov 13, 2018 10:54 am
Full Name: Sven Sonderegger

Re: /dev/vdb1 does not show up

Post by sven.sonderegger »

Case ID is 03285675

sven.sonderegger
Novice
Posts: 9
Liked: 2 times
Joined: Nov 13, 2018 10:54 am
Full Name: Sven Sonderegger

Re: /dev/vdb1 does not show up

Post by sven.sonderegger » 2 people like this post

for those who are interested in:
Reason for this problem was that both virtual drives had the same disk-id. Wen modified one of those and it's working now.

PTide
Product Manager
Posts: 6086
Liked: 638 times
Joined: May 19, 2015 1:46 pm
Contact:

Re: /dev/vdb1 does not show up

Post by PTide »

Thank you for posting the resolution, much appreciated!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests