Agent-based backups for Windows and Linux, centralized agent management
martin_zidu
Enthusiast
Posts: 29
Liked: 5 times
Joined: Mar 06, 2018 1:18 pm
Full Name: Martin Zidu
Location: Liberec
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by martin_zidu »

NightBird wrote:
On AMI Bios you can use AMIDEWIN tools or DMIEDITOR tools... I have had problems on some customers... it's time consuming and cost a lot to change all bios UUID...

I have had this issue at industrial customers on industrial workstations (panel PC, and fanless computer, all AMI BIOS...)
Yes, you are right that those duplications are mainly on production PCs and terminals...because it seems to us, that manufacturer is sending machines with cloned BIOS...

We have also some set of tools from technician, which will provide us with a possibility to change UUID, but still it´s a "hardware layer" change and this is something, which is really not good idea to do...according to the fact, that sometimes its 24/7 production machines and we are not able to find suitable maintenance window to do a change.

We had also some office PCs affected, but this is caused due to the fact, that they have corrupted UUID (like empty FFFFFF-FFFF-FFF....) and therefore sometimes can be also an issue.

bastiaenssenst
Novice
Posts: 5
Liked: never
Joined: Aug 02, 2018 1:14 pm
Full Name: Tim Bastiaenssens
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by bastiaenssenst »

If Veeam would use the MAC-address of a computer maybe in combination with BIOS UUID most of the problems would solved i guess

shawmcbigdis
Novice
Posts: 3
Liked: never
Joined: May 01, 2018 8:20 pm
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by shawmcbigdis »

I'm also having this problem with a few white box PC's that are used for a custom application here.

Anyone have any more info on a fix from Veeam on this?

I have a ticket open with support, but the are just having me remove the PC's from the protection group and manually load the agent over and over. It would seem if the R$D team know this doesn't work, then they need to tell support there is no fix right now, instead of telling people to jump through hoops to accomplish nothing.

martin_zidu
Enthusiast
Posts: 29
Liked: 5 times
Joined: Mar 06, 2018 1:18 pm
Full Name: Martin Zidu
Location: Liberec
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by martin_zidu » 3 people like this post

Good Afternoon Gentlemen,

procedure is as follows:

1) First of all, this procedure is working only with an U3a update

2) To ‘EnableSystemUuidFailover’ key should be added on each Veeam Agent host with non-unique ID.

This is the key enabling Veeam failover logic.

Name: EnableSystemUuidFailover
Path: HKLM\SOFTWARE\Veeam\
Type: DWORD
Value: 1

3) Then a unique ID should be assigned manually on each Agent station.
Another Veeam registry should be added on each host for it:

Name: SystemUuid
Path: HKLM\SOFTWARE\Veeam\
Type: REG_SZ
Value: {a custom UUID}

Custom UUID should correspond with the standard UUID format rules, brackets are required.

You can use some online generator for it (https://www.uuidgenerator.net/ ) or put some your own strings there.

4) Rescan protection group and you are deployed now

BTW: obviously it´s still an workaround and Veeam is suggesting to update BIOS UUID together with vendor since UUID duplication could lead not only into Veeam agent issues.

Hope this will help to some of you guys

We have tested and it´s working

point is, if this solution can be cover by group policy or similar...but thats different story how to handle those registries

Cheers

Martin

bastiaenssenst
Novice
Posts: 5
Liked: never
Joined: Aug 02, 2018 1:14 pm
Full Name: Tim Bastiaenssens
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by bastiaenssenst »

I can confirm this workaround works.
Tested this on several machines.

sockpuppet
Lurker
Posts: 2
Liked: never
Joined: Sep 24, 2012 1:38 pm
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by sockpuppet »

Have you been through the BIOS and checked for an option to change part number and serial number? I recently had an HP server with no UUID and this was because the serial number had been removed, once I put the serial number back in the BIOS, the UUID was created from the two fields and Veeam backup worked.

ddayton
Enthusiast
Posts: 37
Liked: 15 times
Joined: Nov 12, 2012 6:40 pm
Full Name: Don Dayton
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by ddayton »

I would just like to add that without using Sysprep after a clone has caused us many issues with active directory (AD), McAfee ePO, SMS and WSUS. You shouldn't clone without doing a Sysprep. It does not take much time to do, but good luck.

TrevorBell
Expert
Posts: 356
Liked: 13 times
Joined: Feb 13, 2009 10:13 am
Full Name: Trevor Bell
Location: Worcester UK
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by TrevorBell »

@ Dima P

Was this supposed to be fixed in Update 4 ? Im sure i was told the fix would be in the release ?

23/01/2019 06:27:46 :: Unable to install backup agent: cannot connect to uk-xxxxxx Error: Known agent uk-xxxxxx have the same bios uuid 03000200-0400-0500-0006-000700080009 but different connection point uk-xxxxxxx

I would rather fix this issue with Veeam than any sort of reg hack if possible ( and yes buying physical servers with supermicro motherboards was not a good idea but these are CCTV Servers )

Will open a support case to investigate later today after you have commented.

Many Thanks

Trev

Dima P.
Product Manager
Posts: 11611
Liked: 1005 times
Joined: Feb 04, 2013 2:07 pm
Full Name: Dmitry Popov
Location: Prague
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by Dima P. »

Hey Trev,

Thanks for sharing. Some fixes related to this issue are included in the Update 4, but to understand what's going on we still need the logs, so please open the case and share the case ID with us. Cheers!

TrevorBell
Expert
Posts: 356
Liked: 13 times
Joined: Feb 13, 2009 10:13 am
Full Name: Trevor Bell
Location: Worcester UK
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by TrevorBell »

Will open a case and see if it can be resolved or not many thanks!

arlosse
Lurker
Posts: 1
Liked: never
Joined: Mar 14, 2019 11:20 am
Full Name: Arnaud
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by arlosse »

Hello,

I've been facing a UUID duplication issue too.
We use the free version of Veeam agent for Windows, backup are sent to a Veeam repository (v 9.5 u3a).
At first, everything looked fine. But when I enabled Veeam Backup Copy job to send a backup copy off-site for our physical PCs, I had an error regarding duplicated UUID.
Only one of the concerned computers was listed in the backup copy job results (2 computers have the same UUID).
Digging a bit further, I discovered that both Veeam Agent Backup tasks were showing the same computer name in the backup results (but both computers do have a different name at operating system level).
I would not have been aware of that without the Backup copy job as no error or warning were shown on Veeam agent backups.
The registry key workaround worked, everything seems to work fine now.

However, Veeam support stated this cannot be considered as a definitive solution as it can cause issues in merge and restore operations.

Changing UUID at BIOS level is not an option. This are industrial computers that are driving production lines, I cannot take any risk with them.
Please, consider a descent way to deal with this issue in future releases.

You can check tickets 03425697 and 03446407 for more details.

compdoc
Lurker
Posts: 1
Liked: never
Joined: Jul 10, 2019 4:49 pm
Full Name: Lynn Wilborn
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by compdoc »

I have a server with a xeon cpu and a workstation with a pentium cpu, both have the same bios UUID because of their AMI bios. I managed to change the bios UUID in the workstation because it will boot Freedos, but then I had to delete all the disks and inventory of computers and add them back so the old UUID was forgotten. The server will not boot dos or Freedos, so it cannot be changed so far.

After googling the error I see others have had the same problem for years, and Veeam has done nothing about it. What a disaster.

controlfreak
Enthusiast
Posts: 58
Liked: 9 times
Joined: Jan 12, 2018 11:20 pm
Full Name: Control
Location: Washington, USA
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by controlfreak »

I ran into this issue on agent version 3.0.1.1039 (so it is not resolved yet).

The fix suggested by martin_zidu still works. I created the reg keys on a system where the remote agent install was failing. Once the registry key and new UUID were configured, the agent installed successfully.

-Control

Dima P.
Product Manager
Posts: 11611
Liked: 1005 times
Joined: Feb 04, 2013 2:07 pm
Full Name: Dmitry Popov
Location: Prague
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by Dima P. »

Control,

Any chance you have a case ID to share for a review? Thanks in advance!

marko.grzan
Lurker
Posts: 1
Liked: never
Joined: Sep 03, 2019 12:22 pm
Full Name: Marko Gržan
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by marko.grzan »

Does anyone have workaround like martin_zidu suggested for windows, but for linux machines as in my case i have linux VM-s with same UUID?

Dima P.
Product Manager
Posts: 11611
Liked: 1005 times
Joined: Feb 04, 2013 2:07 pm
Full Name: Dmitry Popov
Location: Prague
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by Dima P. »

Hello Marko,

The proposed workaround works for all backup agents. To make sure it works for your issue - please raise a case and check with our support team. Thank you!

nunciate
Expert
Posts: 189
Liked: 25 times
Joined: May 21, 2013 9:08 pm
Full Name: Alan Wells
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by nunciate »

Well, I just had this issue with a single server that has been backing up just fine for over a year now. Very odd indeed.
I have 37 Cisco UCS-E servers all in remote branch locations and I back them up nightly over the WAN. Everything works fine and then today I come in and see just one of them won't back up anymore.
I have been using the latest agent version for quite a long time now. I have changed nothing other than this was MS patch weekend so we did apply MS patches on Saturday.
After the reboot, this one server gave the biose UUID issue. I was able to perform the workaround from martin_zidu's post and that did fix the issue but this just seems very odd that it would suddenly come up.

Dima P.
Product Manager
Posts: 11611
Liked: 1005 times
Joined: Feb 04, 2013 2:07 pm
Full Name: Dmitry Popov
Location: Prague
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by Dima P. »

Hello Alan,

Can you please raise a support case and share the case ID? Debug log analysis is required, so unfortunately I cannot comment your issue without the help of our support team. Thank you in advance!

ViktorG
Lurker
Posts: 1
Liked: never
Joined: Feb 06, 2020 1:10 pm
Full Name: Viktor Gessel
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by ViktorG »

Hello,

have the same problem that the BIOS uuid of several production machines is the same, Support - Case # 03974173.
Unfortunately all suggestions did not help with changing the BIOS uuid in the registry.
The company that is now getting a new production machine but has the same problem that the BIOS uuid is the same.
They are all Windows 10 computers.
Who has an idea what else could be done?


Thanks and greetings
Viktor

Dima P.
Product Manager
Posts: 11611
Liked: 1005 times
Joined: Feb 04, 2013 2:07 pm
Full Name: Dmitry Popov
Location: Prague
Contact:

Re: Duplicate UUIDs

Post by Dima P. »

Hello and welcome to the community Viktor,

Please keep working with the support team since debug log analysis is required to identify the root cause. Cheers!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests