Discussions specific to tape backups
Post Reply
v.Eremin
Veeam Software
Posts: 15209
Liked: 1146 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: Amazon AWS VTL Gateway

Post by v.Eremin » Apr 04, 2016 10:47 am

I've just got a confirmation from QA team that a hotfix addressing the given problem has been shared with support team.

Anyone experiencing similar symptoms while working Amazon AWS VTL Gateway, kindly, open a support ticket and request the said fix.

Thanks.

STLJames
Novice
Posts: 3
Liked: never
Joined: Apr 04, 2016 8:57 am
Full Name: James Long
Contact:

Re: Amazon AWS VTL Gateway

Post by STLJames » Apr 05, 2016 10:48 am

Having assessed my options with backing up to off-site storage, I am looking at implementing Veeam sending a copy of the backup jobs up to AWS VTL.
Are there any step-by-step videos on how to set this up as my experience with both AWS and Veeam is currently limited.

I have come across this:
https://www.youtube.com/watch?v=-f6NWEs4EeE

But that video talks about gateway-cached volumes as opposed to VTL. In the video Luke says he was going to make one for the VTL setup, did this get done?

Dima P.
Veeam Software
Posts: 8756
Liked: 647 times
Joined: Feb 04, 2013 2:07 pm
Full Name: Dmitry Popov
Location: Prague
Contact:

Re: Amazon AWS VTL Gateway

Post by Dima P. » Apr 05, 2016 12:42 pm

Hi James,

First, you need to properly setup the Gateway-VTL at Amazon. You may refer to this step by step instruction.

The next step is adding tape library to Veeam B&R server. Please note, you must have the latest v9 Update1 with hotfix installed in order to use the failover to SCSI commands (i.e. to run your VTL with Unknown medium changer emulation) – otherwise use the Sony changer driver like described in this article. Hotfix can be requested from our support team.

gmaciolek
Novice
Posts: 4
Liked: 1 time
Joined: Apr 20, 2016 3:59 pm
Full Name: Geoff Maciolek
Contact:

Re: Amazon AWS VTL Gateway

Post by gmaciolek » Apr 20, 2016 4:17 pm

Hotfix sounds well and good- what about those of us using the Free edition? I don't believe I'm able to contact support for a hotfix!

All I really want to be able to do is to read barcodes; it would be really nice.

Vitaliy S.
Veeam Software
Posts: 21612
Liked: 1290 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: Amazon AWS VTL Gateway

Post by Vitaliy S. » Apr 20, 2016 5:23 pm

Hi Geoff, even if you're using Free version, you still can contact our support team as per our support policy.

gmaciolek
Novice
Posts: 4
Liked: 1 time
Joined: Apr 20, 2016 3:59 pm
Full Name: Geoff Maciolek
Contact:

Re: Amazon AWS VTL Gateway

Post by gmaciolek » Apr 22, 2016 7:24 pm 1 person likes this post

Interestingly enough, I popped windows back to the "Unknown" drivers, and set the device to use native SCSI in Veeam, and magically everything's working - so far. 9.0 Update 1. (I haven't run into the 'offline drives' issue yet, but I expect it's possible).

Dima P.
Veeam Software
Posts: 8756
Liked: 647 times
Joined: Feb 04, 2013 2:07 pm
Full Name: Dmitry Popov
Location: Prague
Contact:

Re: Amazon AWS VTL Gateway

Post by Dima P. » Apr 26, 2016 10:00 am

Hi Geoff,

Glad to hear you are up and running. The fix may be not required if the tape import works and all the media is perfectly reflected in the UI. However, if you face any issues please let our support know. Thanks!

Charlie39
Lurker
Posts: 1
Liked: never
Joined: Jul 13, 2016 6:59 am
Full Name: Karlheinz Dieterle
Contact:

Re: Amazon AWS VTL Gateway

Post by Charlie39 » Jul 13, 2016 7:04 am

Hello,

I have the (same) Problem. AWS Gateway VTL is configured and running also the VM AWS-Storage-Gateway in vSphere.

I can see the Tape-Library (STK L700 0103) and Tape-Drives 1-10 (IBM ULT3580-TD5) in Veeam, but there are no medias.

Any idea or help?

Kind regards,
Karlheinz

gparker
Enthusiast
Posts: 41
Liked: 2 times
Joined: Feb 01, 2012 2:24 am
Full Name: George Parker
Contact:

Re: Amazon AWS VTL Gateway

Post by gparker » Jul 13, 2016 10:26 pm

Hi Karlheinz, If you're running Veeam v9.0.0.1491 Patch1 there is a fix available, just log a support ticket. Otherwise I can provide you with a workaround that I spoke about in one of my previous posts in this discussion around March this year.
Regards,
George.

v.Eremin
Veeam Software
Posts: 15209
Liked: 1146 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: Amazon AWS VTL Gateway

Post by v.Eremin » Jul 14, 2016 1:12 pm 1 person likes this post

The hot fix didn't make it into the first update. So, kindly, request it via support ticket.

The hot fix will be included in the Update 2.

Thanks.

jaseliu
Novice
Posts: 3
Liked: never
Joined: Jul 28, 2016 3:29 pm
Full Name: Jason Liu
Contact:

Re: Amazon AWS VTL Gateway

Post by jaseliu » Jul 28, 2016 9:07 pm

I can confirmed that this is fixed in Update 2, it's able to import the tapes properly.

v.Eremin
Veeam Software
Posts: 15209
Liked: 1146 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: Amazon AWS VTL Gateway

Post by v.Eremin » Jul 29, 2016 7:59 am

Thank you for taking your time and updating the topic with the results of your findings. We do appreciate that. Thanks.

caitlin.butler
Veeam Software
Posts: 3
Liked: never
Joined: Dec 23, 2014 8:13 pm
Full Name: Caitlin Butler
Contact:

Re: Amazon AWS VTL Gateway

Post by caitlin.butler » Aug 05, 2016 3:29 pm

Hello all,

I had a customer open a case with Tier 1 Support recently, Case 01857771, and he was configuring his AWS Gateway as well as a VTL, and the suggestion to delete the drivers and use the Native SCSI Command Setting didn't fix the barcode issue for him.

He ended up re-installing the driver and then also enabling the Native SCSI Command setting and this allowed the barcode to show, but not all characters. It shows 8 characters but it should show 10 characters. He also has a prefix for the barcodes set and I suggested removing characters from this prefix so the total characters is 8 instead of 10, but I'm not sure if this is his only option to get the barcode to show correctly.

Has anyone using AWS as a VTL seen this issue or if you use the barcode prefix at all without issue of that showing correctly in Veeam?

Dima P.
Veeam Software
Posts: 8756
Liked: 647 times
Joined: Feb 04, 2013 2:07 pm
Full Name: Dmitry Popov
Location: Prague
Contact:

Re: Amazon AWS VTL Gateway

Post by Dima P. » Aug 05, 2016 5:00 pm

Caitlin,

Emulation of Sony library uses windows drivers and simply does not have barcode reader built-in – that’s why barcodes are not displayed at the VBR’s UI. SCSI drivers (Unknown Medium Changer driver) with failover to native SCSI commands being enabled in VBR console do support barcodes. Why the VBR does not display the correct barcode (why it shrinks it) is being investigated.

v.Eremin
Veeam Software
Posts: 15209
Liked: 1146 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: Amazon AWS VTL Gateway

Post by v.Eremin » Aug 17, 2016 6:29 pm

Great announcement for everyone interested in Amazon AWS VTL - check it out!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests