Aux Copy to tape

Everything about backing up to tape

Aux Copy to tape

Veeam Logoby bsoosay » Wed Jul 22, 2015 2:03 pm

I am running on Veeam Backup and Replication 8.

I just attached an HP MSL4048 to my Veeam server. This tape library has 4 drives. Two LTO5 drives and two LTO6 drives.

Can Veeam work with a tape library that has two different LTO tape drives? I ask this because observe that when I erase a tape, only the LTO6 tape drives are being utilized, even though they are LTO5 tapes. Now when the LTO6 tape drives are in use (the LTO5 drives are free), and I try to erase a LTO5 tape, the LTO5 tape drive is not utilized.

Any ideas please.
bsoosay
Enthusiast
 
Posts: 34
Liked: never
Joined: Thu Oct 02, 2014 7:47 am
Full Name: Benjamin Soosay

Re: Aux Copy to tape

Veeam Logoby Shestakov » Wed Jul 22, 2015 2:53 pm

bsoosay wrote:Can Veeam work with a tape library that has two different LTO tape drives?

Yes it can. Do you have all tapes added to the mediapool or you let VBR to add tapes from Free media pool?
Thanks!
Shestakov
Veeam Software
 
Posts: 4863
Liked: 396 times
Joined: Wed May 21, 2014 11:03 am
Location: Saint Petersburg
Full Name: Nikita Shestakov

Re: Aux Copy to tape

Veeam Logoby Dima P. » Wed Jul 22, 2015 3:01 pm

Hi bsoosay,
I try to erase a LTO5 tape, the LTO5 tape drive is not utilized.

I wonder if there is any specific error or warning in the Erase log? Was it a long erase or short erase? Thanks.
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6261
Liked: 441 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: Aux Copy to tape

Veeam Logoby bsoosay » Wed Jul 22, 2015 3:17 pm

I performed a long erase.

Where can I check the logs please?
bsoosay
Enthusiast
 
Posts: 34
Liked: never
Joined: Thu Oct 02, 2014 7:47 am
Full Name: Benjamin Soosay

Re: Aux Copy to tape

Veeam Logoby Dima P. » Wed Jul 22, 2015 3:21 pm

When you perform an erase operation the log session window should pop up.
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6261
Liked: 441 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: Aux Copy to tape

Veeam Logoby bsoosay » Wed Jul 22, 2015 3:27 pm

I receive this error:

Code: Select all
7/22/2015 9:48:05 PM          Processing started at Wednesday, July 22, 2015 9:48:05 PM
7/22/2015 9:49:56 PM          Unloading tape I00116L5 from Drive 4 (Drive ID: Tape3) to Slot 11
7/22/2015 9:50:56 PM          Loading tape D00016L6 from Slot 47 to Drive 4 (Drive ID: Tape3)
7/22/2015 9:50:56 PM          Erasing tape D00016L6
7/22/2015 9:52:46 PM          Unloading tape I00089L5 from Drive 3 (Drive ID: Tape1) to Slot 9
7/22/2015 9:53:44 PM          Loading tape D00013L6 from Slot 40 to Drive 3 (Drive ID: Tape1)
7/22/2015 9:53:44 PM          Erasing tape D00013L6
7/22/2015 9:54:51 PM Error    Loading tape D00012L6 from Slot 44 to Drive 2 (Drive ID: Tape2) Error: The operation completed successfully.
                              DeviceIoControl(ChangerGetElementStatus) with sourceAddress = '43', destAddress = '1', symLink = '\\?\scsi#changer&ven_hp&prod_msl_g3_series#5&23b57acb&0&000001#{53f56310-b6bf-11d0-94f2-00a0c91efb8b}'
                              --tr:Timed out waiting for device ready status on MoveMedium operation, source element ChangerSlot#43, destination element ChangerDrive#1
                              The operation completed successfully.
                              DeviceIoControl(ChangerG
7/22/2015 9:54:51 PM Error    Failed to erase tape D00012L6 erase Error: The operation completed successfully.
                              DeviceIoControl(ChangerGetElementStatus) with sourceAddress = '43', destAddress = '1', symLink = '\\?\scsi#changer&ven_hp&prod_msl_g3_series#5&23b57acb&0&000001#{53f56310-b6bf-11d0-94f2-00a0c91efb8b}'
                              --tr:Timed out waiting for device ready status on MoveMedium operation, source element ChangerSlot#43, destination element ChangerDrive#1
                              The operation completed successfully.
                              DeviceIoControl(ChangerGetElementStatus) with source
bsoosay
Enthusiast
 
Posts: 34
Liked: never
Joined: Thu Oct 02, 2014 7:47 am
Full Name: Benjamin Soosay

Re: Aux Copy to tape

Veeam Logoby Dima P. » Wed Jul 22, 2015 3:33 pm

Benjamin,
Now I get it. It seems that both issues have the same roots - so let’s continue the communication regarding this problem in one thread. I’ve asked to pay additional attention to your case and if I hear back anything I’ll post an update. Meanwhile, please check the media to be valid as I’ve recommended in the separate thread. Cheers!
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6261
Liked: 441 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: Aux Copy to tape

Veeam Logoby bsoosay » Wed Jul 22, 2015 3:36 pm

Hi Dima,

What do you mean by this? - Meanwhile, please check the media to be valid
bsoosay
Enthusiast
 
Posts: 34
Liked: never
Joined: Thu Oct 02, 2014 7:47 am
Full Name: Benjamin Soosay

Re: Aux Copy to tape

Veeam Logoby v.Eremin » Thu Jul 23, 2015 9:59 am

Whether or not a medium is corrupted. I believe it should be possible to check tape consistency via native tools provided by device manufacturer. Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13296
Liked: 973 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin


Return to Tape



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests