Backup / Tape setup??

Everything about backing up to tape

Backup / Tape setup??

Veeam Logoby lordjeffers » Thu Oct 10, 2013 2:26 pm

Hi All,

I'm a newbie when it comes to Veeam. I have Veeam nicely doing what BackupExec couldn't do in my vSphere 5.1 environment and that is to reliably back up my VMs. Awesome.

What I would like to know is how to configure my jobs to backup to tape (Quantum i80 library with four fiber-channel LTO5 drives). Here is what I would like to have:

Daily incremental backup to NAS with weekly synthetic fulls - 30 restore points
Weekly backup of the full backups to tape with a retention of 26 weeks, with the tapes going off site

I can't find much documentation or guidelines and am hoping to get some pointers from you guys.


Thanks....
lordjeffers
Influencer
 
Posts: 11
Liked: never
Joined: Thu Oct 10, 2013 2:03 pm
Full Name: David Jeffery

Re: Backup / Tape setup??

Veeam Logoby v.Eremin » Thu Oct 10, 2013 2:39 pm

Hi, David.

If I were you, I’d, probably:

• Create a media pool with required retention period (overwrite data for 28 weeks)
• Create a backup to tape job
• In the settings of backup to tape job select the created media pool as a medial pool for full backups
• Deselect option “Process incremental backup”
• Set backup to tape job to run on the day when synthetic full is performed (at the time when it’s certainly finished)

Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13291
Liked: 973 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: Backup / Tape setup??

Veeam Logoby Dima P. » Thu Oct 10, 2013 3:00 pm

Hello David,

I assume you successfully connected your tape device to Veeam B&R server, if not - please update this thread.
I can't find much documentation or guidelines and am hoping to get some pointers from you guys.

For the detailed step by step instructions - please use our beautiful User Guide Working With Tape Media part (p.423)
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6261
Liked: 440 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: Backup / Tape setup??

Veeam Logoby lordjeffers » Thu Oct 10, 2013 3:51 pm

Hi,

Yes Veeam is happily seeing the tape library, all of its slots and the four LTO 5 drives. I'll head on over to the beautiful guide and see how I get on...

Thanks
lordjeffers
Influencer
 
Posts: 11
Liked: never
Joined: Thu Oct 10, 2013 2:03 pm
Full Name: David Jeffery

Re: Backup / Tape setup??

Veeam Logoby v.Eremin » Fri Oct 11, 2013 7:10 am

Kindly, keep us updated about the results you get. Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13291
Liked: 973 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: Backup / Tape setup??

Veeam Logoby lordjeffers » Fri Oct 25, 2013 11:08 am

Hi all,

Thanks for the helpful pointers. I think things are working well here, but here are some of my findings:

* Copy to tape can be really slow when reading from a deduped Windows Server 2012 volume. (set files not to dedup until 2 days old which helps massively)
* Job progress reports 99% when the job moves to a second tape (sometimes).
* I've had one media set take a tape that had been allocated to a different set and write to it
* One of my jobs kept saying that there were no files to write, even though there had been new files created
* Jobs failed due to issues accessing the database:

25/10/2013 07:22:30 :: Task E:\vBackups\App _ DB Backups\App _ DB Backups2013-10-13T030052.vib failed: Microsoft SQL server hosting the configuration database is currently unavailable. Possible reasons are heavy load, networking issue, server reboot, or hot backup.
Please wait, and try again later.

Error information:
Subquery returned more than 1 value. This is not permitted when the subquery follows =, !=, <, <= , >, >= or when the subquery is used as an expression.
The statement has been terminated.

Veeam Case for this one: 00466601

That's about it for now...
lordjeffers
Influencer
 
Posts: 11
Liked: never
Joined: Thu Oct 10, 2013 2:03 pm
Full Name: David Jeffery

Re: Backup / Tape setup??

Veeam Logoby v.Eremin » Fri Oct 25, 2013 11:20 am

Hi, David.

Copy to tape can be really slow when reading from a deduped Windows Server 2012 volume. (set files not to dedup until 2 days old which helps massively)

I’d say, this is expected, since the deduplicated data needs to be re-hydrated first before being written to tapes. Thus, copying non-deduped data shows better performance rates.

Job progress reports 99% when the job moves to a second tape (sometimes)

Probably, GUI glitch or something similar. Does it result in further issues or it’s more about simple inconvenience?

I've had one media set take a tape that had been allocated to a different set and write to it

Might it be that there were no free tapes available at that time and the one that was allocated to different mediaset had already exceeded its retention period?

Jobs failed due to issues accessing the database:

As per description, it looks like overloaded SQL issue. So, the question is whether or not there was a high load put on the SQL server at that time and what edition of SQL server is being used (Full, Express)?

Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13291
Liked: 973 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: Backup / Tape setup??

Veeam Logoby lordjeffers » Mon Oct 28, 2013 11:21 am

Thanks for your comments.

v.Eremin wrote:Probably, GUI glitch or something similar. Does it result in further issues or it’s more about simple inconvenience?


Yes just a GUI glitch. The actual job progress reports an accurate percentage, but the percentage of the backup job inside jumps to 99%. Not a big issue at all.

v.Eremin wrote:Might it be that there were no free tapes available at that time and the one that was allocated to different mediaset had already exceeded its retention period?


The retention period of all media sets is set to 3 months. I'm pretty sure that there were tapes available in the free media pool. This is being investigated by Veeam Support.

lordjeffers wrote:As per description, it looks like overloaded SQL issue. So, the question is whether or not there was a high load put on the SQL server at that time and what edition of SQL server is being used (Full, Express)?

No issues with the SQL server. The job still failed after a reboot and with no other jobs in progress. This is on a physical, high-spec server.
lordjeffers
Influencer
 
Posts: 11
Liked: never
Joined: Thu Oct 10, 2013 2:03 pm
Full Name: David Jeffery

Re: Backup / Tape setup??

Veeam Logoby v.Eremin » Mon Oct 28, 2013 11:25 am

Then, it seems that only deep log investigation is likely to shed a light on the root cause of the said issues. So, keep working with support team on investigating this problem.

Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13291
Liked: 973 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: Backup / Tape setup??

Veeam Logoby Tobias_Elfstrom » Tue Feb 25, 2014 7:57 am

Hello, did you ever found out what was the issue?

I have started to see the fail of some of my backup tape job at 99% with the "Subquery returned more than 1 value" error as well. And just as for you doesn't seem to be related to load at all.

I did noticed that there is a fix for the same error in "patch3" so I will apply that and see what that gives before filing a support case.

BR Tobias
Tobias_Elfstrom
Enthusiast
 
Posts: 84
Liked: 8 times
Joined: Wed Jul 04, 2012 6:32 am
Full Name: Tobias Elfstrom

Re: Backup / Tape setup??

Veeam Logoby v.Eremin » Tue Feb 25, 2014 8:13 am

This issue should have been fixed in the latest patch, indeed. So, please, update your product installation and post the results here. Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13291
Liked: 973 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: Backup / Tape setup??

Veeam Logoby Tobias_Elfstrom » Tue Feb 25, 2014 1:43 pm

The patch3 did not help in my case.
Recreating the backup job with the same name did not help.

However I got a workaround working on two different installations of Veeam Backup & Recovery.
Changing Media Pool for the backup job makes it work.
Tobias_Elfstrom
Enthusiast
 
Posts: 84
Liked: 8 times
Joined: Wed Jul 04, 2012 6:32 am
Full Name: Tobias Elfstrom

Re: Backup / Tape setup??

Veeam Logoby v.Eremin » Tue Feb 25, 2014 1:47 pm

Once you have a time, can you, please, open a ticket with our support team and provide them with required logs? They might be interested in it, as this issue should have been fixed in the latest patch. Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13291
Liked: 973 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: Backup / Tape setup??

Veeam Logoby Tobias_Elfstrom » Tue Feb 25, 2014 4:12 pm

Sure, no problem. Case 00522789
Tobias_Elfstrom
Enthusiast
 
Posts: 84
Liked: 8 times
Joined: Wed Jul 04, 2012 6:32 am
Full Name: Tobias Elfstrom

Re: Backup / Tape setup??

Veeam Logoby v.Eremin » Tue Feb 25, 2014 4:19 pm

Thanks for providing the ticket number. I've already asked QA team to take a look at your case.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13291
Liked: 973 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Next

Return to Tape



Who is online

Users browsing this forum: cotterj and 3 guests