Cannot remove tape Library

Discussions specific to tape backups

Cannot remove tape Library

Veeam Logoby pronto » Mon Mar 19, 2018 2:33 pm

Hi Community,

for some reason I run into trouble to setup a Tandberg T40+ library. Now I try to remove the library from the config but I get an errot that I cannot remove the library because it's used in a media pool 'test' but this media pool is not displayed. Where can I remove or disconnect this media pool or otherwise is there a possibility to reset the complete Tape infrastructure?

Thanks & Bye Tom
pronto
Enthusiast
 
Posts: 45
Liked: 1 time
Joined: Wed Apr 20, 2016 7:03 am

Re: Cannot remove tape Library

Veeam Logoby Dima P. » Mon Mar 19, 2018 5:27 pm

Hello pronto.

Open Media Pool properties and go to Tapes step. Click 'Manage..." and remove the desired library.

Image
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 7607
Liked: 548 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: Prague
Full Name: Dmitry Popov

Re: Cannot remove tape Library

Veeam Logoby pronto » Mon Mar 19, 2018 8:15 pm

Hello Dima

I found the dialog you are mentioned but there are no tapes listed:

Image

If I try to remove the Library there I cannot click ok, the button is grayed out:

Image

If I try to delete the Library in the menu, I get an error that there are two media pools connected, but it seems there are hidden to the user interface:

Image

If I create a new media pool, it is also not shown in the user interface.

I don't know why but the Library is in an offline state since I installed the driver for the Tape drive. Before I could see the Library with all tapes but the Drive was not accessable. The I installed a driver for the Library but it won't work anyway. I uninstalled both devices in the windows device manager, without any success.

Thanks for your attention & Bye Tom
pronto
Enthusiast
 
Posts: 45
Liked: 1 time
Joined: Wed Apr 20, 2016 7:03 am

Re: Cannot remove tape Library

Veeam Logoby Dima P. » Tue Mar 20, 2018 10:45 am

Hi Tom.

Media pool cannot exist without tape device. You should add new tape device before removing the old device.
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 7607
Liked: 548 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: Prague
Full Name: Dmitry Popov

Re: Cannot remove tape Library

Veeam Logoby pronto » Tue Mar 20, 2018 10:53 am

Hi Dima,

Dima P. wrote:Media pool cannot exist without tape device. You should add new tape device before removing the old device.


I should organize a new tape device otherwise I cannot delete an unnecessary media pool and otherwise I cannot reset the tape infrastructure? There must be a cheaper possibility, isn't it?

Thx Bye Tom
pronto
Enthusiast
 
Posts: 45
Liked: 1 time
Joined: Wed Apr 20, 2016 7:03 am

Re: Cannot remove tape Library

Veeam Logoby lyapkost » Tue Mar 20, 2018 2:08 pm

Hi Tom. Media pools are not visible because there are no tapes. The cheaper possibility in your case is to remove the media pools preventing to remove the library with Powershell:
Code: Select all
Get-VBRTapeMediaPool -Name "Test_1"|Remove-VBRTapeMediaPool
Get-VBRTapeMediaPool -Name "Test"|Remove-VBRTapeMediaPool


After that the library may be removed from the GUI.
lyapkost
Veeam Software
 
Posts: 113
Liked: 16 times
Joined: Fri Nov 27, 2015 2:26 pm
Location: Saint Petersburg
Full Name: Konstantin

Re: Cannot remove tape Library

Veeam Logoby pronto » Tue Mar 20, 2018 3:31 pm

Yes it works, Halleluja :-)

Now I can try to remove the remaining configuration of the Tape Infrastructure, hopefully a new start will be successfull...

Thanks a lot & Bye Tom
pronto
Enthusiast
 
Posts: 45
Liked: 1 time
Joined: Wed Apr 20, 2016 7:03 am

Re: Cannot remove tape Library

Veeam Logoby lyapkost » Wed Mar 21, 2018 7:16 am

You're welcome. In case any problems appear with adding tape libraries, please open a support case.
lyapkost
Veeam Software
 
Posts: 113
Liked: 16 times
Joined: Fri Nov 27, 2015 2:26 pm
Location: Saint Petersburg
Full Name: Konstantin

Re: Cannot remove tape Library

Veeam Logoby pronto » Wed Mar 21, 2018 3:45 pm 1 person likes this post

Servus Lyapkost,
lyapkost wrote:You're welcome. In case any problems appear with adding tape libraries, please open a support case.

It seems that the breakthrough has been made. After I removed all devices from the Tape Infrastructure and also from the Windows Device Manager and reinstalled it in Windows as well as in Veeam, it seems that all devices and tapes are present. Tommorow I will try a first test job and than hopefully I can return to a normal operation... ;-)

Thx & Bye Thomas
pronto
Enthusiast
 
Posts: 45
Liked: 1 time
Joined: Wed Apr 20, 2016 7:03 am


Return to Tape



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests