Dell ML6010 Tape Library Driver Issues - Server 2008R2

Everything about backing up to tape

Dell ML6010 Tape Library Driver Issues - Server 2008R2

Veeam Logoby solidmf » Mon Dec 02, 2013 5:10 pm

Greetings,

I'm trying to get Veeam B&R7 working with a brand new Dell ML6010 tape library connected to a Server 2008 R2 server, and running into some issues. I also attempted on a Server 2012 machine previously, but reverted to Server 2008 R2 hoping that I would have better luck.

Dell support tells me that Server 2008R2/2012 use the default "Unknown Medium Changer" driver for the ML6010, and there is no vendor driver. However, Veeam support tells me that the default "Unknown Medium Changer" driver is unsupported as a tape target with B&R7.

The tape driver and the Dell 6Gbps SAS driver both look fine in Device Manager. I have 32 tapes loaded in the Dell library, however Veeam only reports 1 empty tape.

Here's what I've tried so far:
    -Installed the ML6000 driver Dell ML6000 Tape Library as the medium changer from ftp://ftp.dell.com/Pages/Drivers/powervault-ml6010.html. The driver fails with the error: "The device cannot start. (Code 10)"
    -Installed the Dell provided tape driver
    -Updated the tape library to latest rev of firmware
    -Updated Veeam v7 with all the latest patches

Does anyone have any suggestions or know if the ML6010 library is supported / unsupported with Veeam currently?
solidmf
Novice
 
Posts: 3
Liked: never
Joined: Thu Nov 21, 2013 6:37 pm
Full Name: solidmf

Re: Dell ML6010 Tape Library Driver Issues - Server 2008R2

Veeam Logoby Dima P. » Mon Dec 02, 2013 10:00 pm

Hello Marcus,
Thank you for the detailed explanation!

Could you, please, clarify: Veeam B&R does recognize only one tape or it recognizes all the loaded media however only one appear in Free media pool while others reside in the Unrecognized media pool? Any chance you enabled partitioning on your tape library?
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6261
Liked: 440 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: Dell ML6010 Tape Library Driver Issues - Server 2008R2

Veeam Logoby solidmf » Mon Dec 02, 2013 10:26 pm

Thanks for the response!

I was able to backup and restore a few files successfully to a single tape on Server2012, which was before I filled up all tape slots. After I added the additional tapes, it wasn't able to recognize any free space.

I'm attaching screenies of exactly what I'm seeing in Veeam, device manager, and the config of the single partition on the ML6010. Let me know if there's a better way to attach pics:

ML6010 tapes installed / partition info: http://imgur.com/ZuMWqj8

Device Manager: http://imgur.com/vjustd2

Veeam Tape Library Detected: http://imgur.com/svugtnW

Veeam Tape Details: http://imgur.com/7mw3PHL

Inventory/Catalog of tape always returns within a few seconds reporting the tape is empty.

On the ML6010, there is a single partition with all tapes added to it, and a single tape used as a control path for that partition.
solidmf
Novice
 
Posts: 3
Liked: never
Joined: Thu Nov 21, 2013 6:37 pm
Full Name: solidmf

Re: Dell ML6010 Tape Library Driver Issues - Server 2008R2

Veeam Logoby Dima P. » Tue Dec 03, 2013 9:46 am

Marcus,
Thank you for the screenshots. And what about Free/Unrecognized media pools under Tape Library in Veeam B&R?
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6261
Liked: 440 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: Dell ML6010 Tape Library Driver Issues - Server 2008R2

Veeam Logoby solidmf » Wed Dec 04, 2013 1:30 am

Both are empty.

When I try to add a media pool and specify tapes, no available tapes show up in the list to add.
solidmf
Novice
 
Posts: 3
Liked: never
Joined: Thu Nov 21, 2013 6:37 pm
Full Name: solidmf

Re: Dell ML6010 Tape Library Driver Issues - Server 2008R2

Veeam Logoby Dima P. » Wed Dec 04, 2013 10:50 am

Marcus,
I am sorry, but such behavior is expected due the Unknown Medium Changer driver. I can’t confirm that this library is not supported but as long as it’s using Unknown Medium Changer definitely it would not work properly.
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6261
Liked: 440 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: Dell ML6010 Tape Library Driver Issues - Server 2008R2

Veeam Logoby Dima P. » Wed Dec 04, 2013 12:08 pm

Marcus,
I asked QA to take a look at your case, they recommended to test the following drivers on your library. Please try to install them and let us know the results, thank you.
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6261
Liked: 440 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: Dell ML6010 Tape Library Driver Issues - Server 2008R2

Veeam Logoby Pope_Francis_Snowden » Tue Apr 08, 2014 12:28 am

Any solution for this yet?? I have the same setup and Windows 2008 R2 shows "Unknown Media Changer". Veeam does not see any tapes.
Pope_Francis_Snowden
Lurker
 
Posts: 2
Liked: never
Joined: Tue Apr 08, 2014 12:16 am

Re: Dell ML6010 Tape Library Driver Issues - Server 2008R2

Veeam Logoby v.Eremin » Tue Apr 08, 2014 8:09 am

Hi,

What particularly drivers you're using? Have you already tried to test the drivers referenced by Dmitry?

Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13291
Liked: 973 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: Dell ML6010 Tape Library Driver Issues - Server 2008R2

Veeam Logoby Pope_Francis_Snowden » Tue Apr 08, 2014 5:19 pm

Nope. I doubt it will work. We are just going to use Backup Exec and wait until Veeam matures on tape support.
Pope_Francis_Snowden
Lurker
 
Posts: 2
Liked: never
Joined: Tue Apr 08, 2014 12:16 am

Re: Dell ML6010 Tape Library Driver Issues - Server 2008R2

Veeam Logoby Gostev » Tue Apr 08, 2014 9:21 pm 1 person likes this post

That's too bad, because judging on the fact that there has been no updates to this topic for the past 4 months, these drivers did help everyone else...
Gostev
Veeam Software
 
Posts: 21396
Liked: 2350 times
Joined: Sun Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland

Re: Dell ML6010 Tape Library Driver Issues - Server 2008R2

Veeam Logoby Dima P. » Fri Jun 06, 2014 2:38 pm

Hello All,
Since users from other communities still have issues with this library and reference to this thread, wanted to leave a quick checklist:

1.Make sure you have the last available patch 4 (http://www.veeam.com/kb1891)
2.Make sure you have windows singed drivers installed in the system. For instance, if you see Unknown medium changer in device manager – that means you need to go to http://catalog.update.microsoft.com/v7/ ... x?q=ML6000 (works in IE), download and install the appropriate driver for your OS.
3.After you did 1 and 2 restart your Veeam B&R server
4.You should be up and running. If not – please, open a support case, so we could drill the logs (Update this thread with case ID for future references).

Thank you.
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6261
Liked: 440 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: Dell ML6010 Tape Library Driver Issues - Server 2008R2

Veeam Logoby howartp » Fri Jun 26, 2015 2:47 pm

As this post is 12 months old and nobody else has replied with any case IDs or updates - can I safely assume that the ML6010 (and ML6020/ML6030) are ok now?

I'm looking at these products.

Peter
howartp
Enthusiast
 
Posts: 62
Liked: 6 times
Joined: Sat Jun 08, 2013 10:52 am
Full Name: Peter Howarth

Re: Dell ML6010 Tape Library Driver Issues - Server 2008R2

Veeam Logoby v.Eremin » Fri Jun 26, 2015 3:04 pm

You should be OK, providing the referenced drivers are installed. However, it never hurts to verify it in your environment, if possible.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13291
Liked: 973 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: Dell ML6010 Tape Library Driver Issues - Server 2008R2

Veeam Logoby wilkins44 » Tue Jul 07, 2015 1:52 pm 1 person likes this post

We are getting really good results from our ML6010 and v7 (patch 4), and just recently added the 9U expansion module. Adding the EM brought us up to 6 LTO6 FC tape drives, which are all directly connected to a Brocade switch instead of the FC I/O card you can install on the ML6010. It has been partitioned to present 3 drives for our v7 B&R server and the other three are going to be used for our v8 instance that will come online later this month.

We are also using the latest drivers and firmware.
wilkins44
Enthusiast
 
Posts: 28
Liked: 5 times
Joined: Tue Sep 24, 2013 11:17 am
Full Name: Jay Wilkins

Next

Return to Tape



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests