Discussions specific to tape backups
Post Reply
rreed
Expert
Posts: 354
Liked: 72 times
Joined: Jun 30, 2015 6:06 pm
Contact:

Failed to start new tape backup session: StartSessionTape

Post by rreed » May 26, 2016 4:42 pm

Searched but couldn't find anything, after another drive in the library finishes its job I'll bounce the tape server and library - but we're coming out of a fresh reboot from earlier this morning anyways. If bouncing and trying again doesn't fix it, I'll open a ticket, but will likely be next week w/ the weekend coming up and one job is already in progress.

Dell TL2000 library, 2 drives, LT0-6, v9 w/ latest updates/etc. One drive is currently running a backup job, any other job I try (pool set to run concurrently), bombs out w/ this error:

Failed to start new tape backup session: StartSessionTape failed
Failed to prepare to start new tape session: StartSessionTape failed
Failed to prepare to start new tape session: StartSessionTape failed
StartSessionTape failed
Failed to get last session number, sessions map is empty.
VMware 6
Veeam B&R v9
Dell DR4100's
EMC DD2200's
EMC DD620's
Dell TL2000 via PE430 (SAS)

Dima P.
Product Manager
Posts: 9609
Liked: 755 times
Joined: Feb 04, 2013 2:07 pm
Full Name: Dmitry Popov
Location: Prague
Contact:

Re: Failed to start new tape backup session: StartSessionTap

Post by Dima P. » May 26, 2016 5:58 pm

rreed,

Similar issue was resolved by updating the firmware on the drive/library.

rreed
Expert
Posts: 354
Liked: 72 times
Joined: Jun 30, 2015 6:06 pm
Contact:

Re: Failed to start new tape backup session: StartSessionTap

Post by rreed » May 31, 2016 10:05 pm

Thanks Dima, but issue persists after library/drive firmware updates.
VMware 6
Veeam B&R v9
Dell DR4100's
EMC DD2200's
EMC DD620's
Dell TL2000 via PE430 (SAS)

rreed
Expert
Posts: 354
Liked: 72 times
Joined: Jun 30, 2015 6:06 pm
Contact:

Re: Failed to start new tape backup session: StartSessionTap

Post by rreed » May 31, 2016 10:33 pm

At first it was just 1-2 jobs but looks like any job I try now. Doesn't seem to matter the source (local tape server, Windows server on network, CIFS share).
VMware 6
Veeam B&R v9
Dell DR4100's
EMC DD2200's
EMC DD620's
Dell TL2000 via PE430 (SAS)

DaveWatkins
Expert
Posts: 333
Liked: 89 times
Joined: Dec 13, 2015 11:33 pm
Contact:

Re: Failed to start new tape backup session: StartSessionTap

Post by DaveWatkins » May 31, 2016 10:43 pm

What drivers are you running? I've got a TL4000 here with two HH LTO6 drives working flawlessly. I believe they both run the same drivers since the 4000 is just a larger version

rreed
Expert
Posts: 354
Liked: 72 times
Joined: Jun 30, 2015 6:06 pm
Contact:

Re: Failed to start new tape backup session: StartSessionTap

Post by rreed » Jun 01, 2016 12:53 am

I'll have to look. Same ones we've been running for a while now; this just started up out of nowhere. Ours had been working about as well as it can up to this point.

Ah;
Version: A10
OEM Version: 6.2.3.3
VMware 6
Veeam B&R v9
Dell DR4100's
EMC DD2200's
EMC DD620's
Dell TL2000 via PE430 (SAS)

Dima P.
Product Manager
Posts: 9609
Liked: 755 times
Joined: Feb 04, 2013 2:07 pm
Full Name: Dmitry Popov
Location: Prague
Contact:

Re: Failed to start new tape backup session: StartSessionTap

Post by Dima P. » Jun 01, 2016 11:41 am

rreed,

In addition, can you check if the hardware encryption is enabled? Thanks.

rreed
Expert
Posts: 354
Liked: 72 times
Joined: Jun 30, 2015 6:06 pm
Contact:

Re: Failed to start new tape backup session: StartSessionTap

Post by rreed » Jun 01, 2016 1:05 pm

Hi Dima, encryption is enabled. It's tape. :wink: :D
VMware 6
Veeam B&R v9
Dell DR4100's
EMC DD2200's
EMC DD620's
Dell TL2000 via PE430 (SAS)

Dima P.
Product Manager
Posts: 9609
Liked: 755 times
Joined: Feb 04, 2013 2:07 pm
Full Name: Dmitry Popov
Location: Prague
Contact:

Re: Failed to start new tape backup session: StartSessionTap

Post by Dima P. » Jun 01, 2016 6:14 pm

rreed,

Thanks. Need some time to check with QA guys. Will get back to you once I hear back anything. Meanwhile, can you please submit a support case (if you already did that drop the case id to this thread)?

rreed
Expert
Posts: 354
Liked: 72 times
Joined: Jun 30, 2015 6:06 pm
Contact:

Re: Failed to start new tape backup session: StartSessionTap

Post by rreed » Jun 01, 2016 9:04 pm

Thanks Dima. #01815585

I ran ITDT diags against the drive, all came back clean.
VMware 6
Veeam B&R v9
Dell DR4100's
EMC DD2200's
EMC DD620's
Dell TL2000 via PE430 (SAS)

Dima P.
Product Manager
Posts: 9609
Liked: 755 times
Joined: Feb 04, 2013 2:07 pm
Full Name: Dmitry Popov
Location: Prague
Contact:

Re: Failed to start new tape backup session: StartSessionTap

Post by Dima P. » Jun 02, 2016 1:38 pm

rreed,

Thanks. QA asked you to check if that’s happening with some particular tape media?

StrangeWill
Influencer
Posts: 24
Liked: 1 time
Joined: Aug 15, 2013 4:12 pm
Full Name: William Roush
Contact:

Re: Failed to start new tape backup session: StartSessionTap

Post by StrangeWill » Apr 01, 2017 6:50 am

I had this error after migrating to a new server but using the old tape library/tapes from the old system. It was trying to start off on a tape that had already been written to.

I just put the tapes that were partially written to into protected mode (couldn't be bothered to go grab the tapes from the library right now, it doesn't have a proper I/E port) and let it pick up a blank tape.

Dima P.
Product Manager
Posts: 9609
Liked: 755 times
Joined: Feb 04, 2013 2:07 pm
Full Name: Dmitry Popov
Location: Prague
Contact:

Re: Failed to start new tape backup session: StartSessionTap

Post by Dima P. » Apr 04, 2017 10:45 am

Hi William,

Thanks for sharing. When migrating previously written media it should be marked as free / erased (unless it was used within the same VBR console).

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests