Discussions specific to tape backups
Post Reply
sowardsj
Lurker
Posts: 1
Liked: never
Joined: Nov 14, 2017 1:19 pm
Full Name: J Sowards
Contact:

Feature Request - Automatic Tape Inventory and Erase

Post by sowardsj » Nov 14, 2017 1:37 pm

In regards to Case # 02381424:
Feature request:

We are a new Veeam Backup and Replication customer. We do both disk and tape backups in our shop. We are moving away from the Veritas Backup Exec product to Veeam Backup and Replication.
You can setup and schedule automatic tape inventory and erase jobs to run as needed with Backup Exec but you can't with Veeam Backup and Replication.

Can these options be added to Veeam Backup and Replication in the next release?

Dima P.
Veeam Software
Posts: 8426
Liked: 616 times
Joined: Feb 04, 2013 2:07 pm
Full Name: Dmitry Popov
Location: Prague
Contact:

Re: Feature Request - Automatic Tape Inventory and Erase

Post by Dima P. » Nov 14, 2017 5:08 pm

Hello sowardsj,

Thanks for sharing your request, we will discuss it with the tape team. Cheers!

O1982
Influencer
Posts: 10
Liked: 2 times
Joined: Dec 14, 2017 12:56 pm
Full Name: Owen Thompson
Contact:

Re: Feature Request - Automatic Tape Inventory and Erase

Post by O1982 » Apr 24, 2018 1:44 pm

I would also like to see a GUI option for this.

I am not sure how this would be accomplished (how does the tape drive notify the OS that a tape is ejected?) but if other backup solutions can do it then so should Veeam.

We should not have to do a powershell script for this.

v.Eremin
Veeam Software
Posts: 15077
Liked: 1133 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: Feature Request - Automatic Tape Inventory and Erase

Post by v.Eremin » Apr 24, 2018 1:54 pm

Hi, Owen,

Can you shed some light on the use case? Why you want to inventory tape device and erase tapes outside of backup window?

Thanks.

O1982
Influencer
Posts: 10
Liked: 2 times
Joined: Dec 14, 2017 12:56 pm
Full Name: Owen Thompson
Contact:

Re: Feature Request - Automatic Tape Inventory and Erase

Post by O1982 » Apr 25, 2018 9:53 am

Hi v.Eremin,

I am still getting to grips with how Veeam works so maybe I'm barking up the wrong tree here. But this is what I would like to achieve:

Daily Incrementals to Local Disk repository for my Physicals, VMs and a CIFS/SMB share.
Virtual/Synthetic Fulls sent to Daily Tapes (MON, TUE, WED etc).

So I can recover everything from yesterday with one tape (for DR purposes). Due to the size of my infrastructure I can only fit a single copy of everything.

I had an occasion where the newly inserted tape was not recognized as being online and backups to tape did not happen. So that's why I am interested in automatic inventory and as I just need a fresh full copy of everything Automatic erase would also help me...I think!

Thanks,

Owen

Dima P.
Veeam Software
Posts: 8426
Liked: 616 times
Joined: Feb 04, 2013 2:07 pm
Full Name: Dmitry Popov
Location: Prague
Contact:

Re: Feature Request - Automatic Tape Inventory and Erase

Post by Dima P. » Apr 25, 2018 10:17 am

Hello Owen.
O1982 wrote:I had an occasion where the newly inserted tape was not recognized as being online and backups to tape did not happen.
Was that a brand new tape media? In case media was previously written by any third part it's not going to be marked as free automatically.

O1982
Influencer
Posts: 10
Liked: 2 times
Joined: Dec 14, 2017 12:56 pm
Full Name: Owen Thompson
Contact:

Re: Feature Request - Automatic Tape Inventory and Erase

Post by O1982 » Apr 27, 2018 5:56 am

Hi Dima,

No it was a tape that had previously been used by Veeam and was already assigned to a Media Pool. I will double check and test this problem today.

Thanks

Owen

Dima P.
Veeam Software
Posts: 8426
Liked: 616 times
Joined: Feb 04, 2013 2:07 pm
Full Name: Dmitry Popov
Location: Prague
Contact:

Re: Feature Request - Automatic Tape Inventory and Erase

Post by Dima P. » Apr 30, 2018 1:36 pm

Hello Owen,

Thanks, let us know how it goes! In general, you should load new tapes and perform library rescan. Once tapes are in Free media pool other custom media pools can start using these tapes automatically. If media remains in unrecognized media pool you must perform inventory.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests