Missing Tape Drive - HP MSL 2024 LTO4 SCSI

Everything about backing up to tape

Missing Tape Drive - HP MSL 2024 LTO4 SCSI

Veeam Logoby bschmidt25 » Thu Oct 17, 2013 10:40 pm

I recently connected up a tape library to our Veeam 7 server. The library is identified in Veeam. I can see the slots and media fine, but the tape drive is not showing up under drives. I don't have any other backup software installed on this system (ie: Backup Exec). Server OS is 2012. In device manager, the changer is listed as Hewlett Packard MSL G3 Series library (x64 based) and the tape drive is listed as Hewlett Packard LTO Ultrium-4 drive. I have installed the latest drivers from HP. Driver version for the drive is 1.0.7.1.

This is a pretty common library, so I'd be surprised if it wasn't supported. Any help or info is appreciated!
bschmidt25
Influencer
 
Posts: 11
Liked: 2 times
Joined: Tue Apr 16, 2013 8:38 pm
Full Name: Bryan Schmidt

Re: Missing Tape Drive - HP MSL 2024 LTO4 SCSI

Veeam Logoby v.Eremin » Fri Oct 18, 2013 7:56 am

Hi, Bryan, we haven’t seen similar issues so far. So, kindly, open a ticket with support team and provide them with required logs. Also, it will be appreciated, if you update the topic with the ticket number, so that we can follow the case.

Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13255
Liked: 968 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: Missing Tape Drive - HP MSL 2024 LTO4 SCSI

Veeam Logoby GWAPO » Fri Oct 18, 2013 4:42 pm

Hi there!

I'm just following up if there's any resolution for this issue? I have almost the same problem. It's just that I am using MSL2024 LTO6 SAS. I have a VMware VM Windows 2012 Server, and in its Device Manager only the LTO 6 drive is being detected. I can't seem to have windows detect the MSL2024. I was wondering how were you able to have Windows detect the tape library as MSL G3 Series Library?

I have installed the latest firmware from HP to the Windows Server using HP LT&T.

Any recommendation is appreciated.

Thank you very much!!!
GWAPO
Lurker
 
Posts: 1
Liked: never
Joined: Fri Oct 18, 2013 4:33 pm
Full Name: Don Dimaano

Re: Missing Tape Drive - HP MSL 2024 LTO4 SCSI

Veeam Logoby bschmidt25 » Fri Oct 18, 2013 6:23 pm

Thank you Vladimir. Opening a case and will update accordingly.
bschmidt25
Influencer
 
Posts: 11
Liked: 2 times
Joined: Tue Apr 16, 2013 8:38 pm
Full Name: Bryan Schmidt

Missing Tape Drive - HP MSL 2024 LTO4 SCSI - Case # 00462973

Veeam Logoby bschmidt25 » Fri Oct 18, 2013 8:50 pm

Unable to edit topic. Case # is 00462973
bschmidt25
Influencer
 
Posts: 11
Liked: 2 times
Joined: Tue Apr 16, 2013 8:38 pm
Full Name: Bryan Schmidt

Re: Missing Tape Drive - HP MSL 2024 LTO4 SCSI

Veeam Logoby v.Eremin » Mon Oct 21, 2013 8:02 am

Thank you for posting the support ticket number. Let’s wait and see what support team says after log investigation and WebEX session (if any is needed).
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13255
Liked: 968 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: Missing Tape Drive - HP MSL 2024 LTO4 SCSI

Veeam Logoby bschmidt25 » Wed Oct 23, 2013 5:37 pm

Hi guys, I have a WebEx scheduled for later today. I'll post an update afterwards.
bschmidt25
Influencer
 
Posts: 11
Liked: 2 times
Joined: Tue Apr 16, 2013 8:38 pm
Full Name: Bryan Schmidt

Re: Missing Tape Drive - HP MSL 2024 LTO4 SCSI

Veeam Logoby bschmidt25 » Fri Oct 25, 2013 3:47 pm 2 people like this post

The issue is resolved. During troubleshooting, when trying to scan for hardware changes in device manager, the system blue screened. The error given was DPC_WATCHDOG_VIOLATION. I found this KB article from Microsoft... http://support.microsoft.com/kb/2789962 . I applied the hotfix and am now able to see the drive and use it. Funny thing is, I don't have a lot of third party drivers on the system as the KB article states. The only third party drivers installed are for the HP library and drive and the SCSI controller. Nonetheless, this resolved my issue. Hope this helps others. Thanks again for everyone's help!
bschmidt25
Influencer
 
Posts: 11
Liked: 2 times
Joined: Tue Apr 16, 2013 8:38 pm
Full Name: Bryan Schmidt

[MERGED]: HP MSL 2024 Library - Only 1 of 2 Tape Drives Dete

Veeam Logoby wanderer » Wed May 18, 2016 4:25 am

Case # 01800612

Hi there,

As described in title, we would like to use two tape drives but under Veeam Tape Infrastructure, only one is detected, whereas in Windows Device Manager, both drives are shown. We already have the latest tape library driver installed from HP.

FYI, we have Veeam 9 with Update 1 and Windows Server 2012 R2 (physical backup server). Our tape library is HPE MSL 2024 with two tape drives.

Our SAN switch zoning settings is as follows:

Four zones, having multiple paths to the tape drives
- zone1 : SAN_C0_P1; BACKUP_SERVER_P1; Tape_Drive_1; Tape_Drive_2
- zone2 : SAN_C1_P1; BACKUP_SERVER_P1; Tape_Drive_1; Tape_Drive_2
- zone3 : SAN_C0_P2; BACKUP_SERVER_P2; Tape_Drive_1; Tape_Drive_2
- zone4 : SAN_C1_P2; BACKUP_SERVER_P2; Tape_Drive_1; Tape_Drive_2

Please let us know how Veeam can see the second tape drive under Tape Infrastructure. Thank you.
wanderer
Novice
 
Posts: 6
Liked: 2 times
Joined: Wed May 18, 2016 4:15 am

Re: Missing Tape Drive - HP MSL 2024 LTO4 SCSI

Veeam Logoby PTide » Wed May 18, 2016 7:20 am

Hi and welcome to the community!

While waiting for support's response please check the solution that has been suggested in this thread.

Thanks!
PTide
Veeam Software
 
Posts: 3017
Liked: 245 times
Joined: Tue May 19, 2015 1:46 pm

Re: Missing Tape Drive - HP MSL 2024 LTO4 SCSI

Veeam Logoby wanderer » Fri May 20, 2016 12:35 pm 2 people like this post

It is my pleasure to inform you that your support person Jia effectively helped us solve the problem for our client.

He guided us to troubleshoot by trying the HP Library and Tape Tools. In the software, only one drive was shown (unlike Device Manager where 2 drives were shown). Therefore, we knew it wasn't Veeam's fault.

It was found that on our SAN switch, one of the two aliases of the tape drives had an invalid value (member) -- it was changed to an unknown value for an unknown reason, while the other alias was OK; therefore, only one drive was detected. After correcting the bad alias member (and removing the offline libraries, media pools from Veeam, restarting all Veeam services) and the two drives appeared.

Had the case not been on hold by our client, we would have solved it sooner.

Thanks a lot.
wanderer
Novice
 
Posts: 6
Liked: 2 times
Joined: Wed May 18, 2016 4:15 am

Re: Missing Tape Drive - HP MSL 2024 LTO4 SCSI

Veeam Logoby Dima P. » Fri May 20, 2016 12:41 pm

wanderer,

Thanks a lot for getting back to us with such good news. I’ll gladly share your feedback with support team.
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6231
Liked: 439 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov


Return to Tape



Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Yury.Panchenko and 8 guests