Discussions specific to tape backups
Stephan23
Influencer
Posts: 21
Liked: 2 times
Joined: Jun 03, 2015 8:32 am
Full Name: Stephan
Contact:

Re: Need to Unprotect/Free Uncrecognized Tape

Post by Stephan23 » Jan 27, 2017 2:12 pm

I also have a case of a write protected tape. The write protection switch on the tape is set to unprotected, but it may have been set to protected in the past.
I have removed the tape from the catalog, tried to catalog/inventory the tape, inserted it to a different slot in the library, rebooted any involved server/library.
Get-VBRTapeMedium shows ProtectedByHardware as False if the tape was unknown before, but it switches to Ture if I try to erase/catalog it.
Disable-VBRTapeProtection results in an error:

Code: Select all

Disable-VBRTapeProtection : Failed to unprotect a tape medium M01B02. Medium is locked
Bei Zeile:1 Zeichen:59
+ Get-VBRTapeMedium -Name m01b02 | Disable-VBRTapeProtection <<<<
    + CategoryInfo          : InvalidOperation: (:) [Disable-VBRTapeProtection], Exception
    + FullyQualifiedErrorId : DisableTapeProtectionErrorId,Veeam.Backup.PowerShell.Cmdlets.DisableVBRTapeProtection

v.Eremin
Product Manager
Posts: 15803
Liked: 1251 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: Need to Unprotect/Free Uncrecognized Tape

Post by v.Eremin » Jan 27, 2017 3:06 pm

Disable-VBRTapeProtection won't help, since it disables software protection, while hardware one can be disabled only manually physically operating with a given medium.

Anyway, for some reason the said tape gets tracked as write-protected, so, kindly, open a ticket with our support team. Chances are, they will be able to modify wrongly reported parameter directly in product db.

Thanks.

Stephan23
Influencer
Posts: 21
Liked: 2 times
Joined: Jun 03, 2015 8:32 am
Full Name: Stephan
Contact:

Re: Need to Unprotect/Free Uncrecognized Tape

Post by Stephan23 » Jan 27, 2017 3:12 pm

Thank you for the quick reply. I will create a ticket. However I preferably need this tape today, do you think I could grab a new tape and put the same label on it as a workaround?

v.Eremin
Product Manager
Posts: 15803
Liked: 1251 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: Need to Unprotect/Free Uncrecognized Tape

Post by v.Eremin » Jan 27, 2017 3:38 pm

Use the same barcode, you mean? Why do you need to leverage this very same tape? As far as I can understand, you have spare tapes at hand. Thanks.

Stephan23
Influencer
Posts: 21
Liked: 2 times
Joined: Jun 03, 2015 8:32 am
Full Name: Stephan
Contact:

Re: Need to Unprotect/Free Uncrecognized Tape

Post by Stephan23 » Jan 27, 2017 4:08 pm

yes, i meant the same barcode. I don't need the very same tape (sorry, bad phrasing), that's what i meant with picking a new tape with the same label/barcode.
And just FYI, it works. So the wrongfully as protected tape is free of use.

v.Eremin
Product Manager
Posts: 15803
Liked: 1251 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: Need to Unprotect/Free Uncrecognized Tape

Post by v.Eremin » Jan 27, 2017 4:43 pm

Yep, you can do that, which you've already proved. So, something must have been wrong with that particular tape and that made product believe that it's still write protected. Thanks.

Armonea
Lurker
Posts: 1
Liked: never
Joined: Aug 10, 2017 1:01 pm
Full Name: Armonea Support
Contact:

[MERGED] Unprotect a 'free' tape

Post by Armonea » Aug 10, 2017 1:25 pm

Hello.

I need to unprotect a tape but the option is greyed out in the GUI. Only 'Inventory', 'Catalog' and 'Properties' are available choices.
I read on the forum that i should try to move the tape to a media pool. Did create a new pool 'Tapes' and put the tape in there: not able to unprotect. Also in PS no luck:

Code: Select all

PS C:\Users\Administrator> get-vbrtapemedium -name VEEAM016 | Disable-VBRTapeProtection
Disable-VBRTapeProtection : Failed to unprotect a tape medium VEEAM016. Medium is free
At line:1 char:36
+ get-vbrtapemedium -name VEEAM016 | Disable-VBRTapeProtection
+                                    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    + CategoryInfo          : InvalidOperation: (:) [Disable-VBRTapeProtection], Exception
    + FullyQualifiedErrorId : DisableTapeProtectionErrorId,Veeam.Backup.PowerShell.Cmdlets.DisableVBRTapeProtection
Tried the erase option as mentioned in another of your threads, no luck:

Code: Select all

PS C:\Users\Administrator> Get-VBRTapeMedium -Name VEEAM016 | Erase-VBRTapeMedium
Erase-VBRTapeMedium : Unable to erase tape medium VEEAM016 because it is <b>software</b> protected.
At line:1 char:36
+ Get-VBRTapeMedium -Name VEEAM016 | Erase-VBRTapeMedium
+                                    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    + CategoryInfo          : InvalidOperation: (:) [Erase-VBRTapeMedium], Exception
    + FullyQualifiedErrorId : EraseTapeMediumErrorId,Veeam.Backup.PowerShell.Cmdlets.EraseVBRTapeMedium
Checked the protection notch: OK
Restarted the VEEAM server. Restarted the tape library., no luck.

I'm at the end of my tricks here... :-(

Has anyone an idea what else i could try?

Thanks.

v.Eremin
Product Manager
Posts: 15803
Liked: 1251 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: Need to Unprotect/Free Uncrecognized Tape

Post by v.Eremin » Aug 11, 2017 12:34 pm

If mentioned trick does not help and you are positive that tape is not protected (WP notch; Library Interface) , then, reach our support team for further assistance.

geordi
Influencer
Posts: 19
Liked: 1 time
Joined: Sep 06, 2011 10:20 am
Full Name: Michael Berger
Contact:

Re: Need to Unprotect/Free Uncrecognized Tape

Post by geordi » Dec 06, 2018 8:00 am

Hi there

Similar issue here :-(
I have a LTO-6 drive and multiple tapes (LTO4 and LTO6) which had been used by BE. All the tapes are available to be used and there is nothing that needs to be kept.
I already have used two LTO6 tapes without any problems. Now I have tried two different LTO4 tapes and both of them show up as locked.

Disable-VBRTapeProtection tells me the medium is free.
Erase-VBRTapeMedium tells me the medium is hardware protected.

The notch is set to not protect.
Playing with it (set to protect / unprotect), reloading into drive, restarting the server ... nothing is working.
Any ideas?

To be honest, I am completely new to the whole tape thing. Is it even possible to use LTO4 tapes with an LTO6 drive?
Also, every time I inventory the drive, the same medium gets listed as a new (protected) tape.

Regards,
geordi

lyapkost
Veeam Software
Posts: 149
Liked: 19 times
Joined: Nov 27, 2015 2:26 pm
Full Name: Konstantin
Location: Saint Petersburg
Contact:

Re: Need to Unprotect/Free Uncrecognized Tape

Post by lyapkost » Dec 06, 2018 9:16 am

Hi Michael.

LTO6 drive can only read LTO4 tapes and cannot write (see here). Do you have the same problem with LTO6 tapes?

emicen
Lurker
Posts: 1
Liked: never
Joined: Feb 20, 2019 11:25 am
Full Name: Emiliano
Contact:

Re: Need to Unprotect/Free Uncrecognized Tape

Post by emicen » Feb 20, 2019 11:40 am

I've had the same issue, I've solved with a right click on the tape and selected inventory, after a tape read it's showed not protected

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests