VB&R does not recognize cleaning media

Everything about backing up to tape

VB&R does not recognize cleaning media

Veeam Logoby oregondude » Fri Dec 16, 2016 4:07 pm

I have a similar issue. I have two cleaning tapes that are showing as backup tapes and not cleaning media. Any idea how to get these to be recognized correctly as cleaning media? When I run a catalog it shows the cleaning tape icon briefly but when the inventory process completes it switches to the backup tape icon.
oregondude
Novice
 
Posts: 4
Liked: never
Joined: Mon May 04, 2015 1:50 pm
Full Name: Geoffrey Tracy

Re: VB&R does not recognize cleaning media

Veeam Logoby v.Eremin » Mon Dec 19, 2016 10:01 am

I've split the discussion since your problem looks a bit different. Have you already opened a support ticket on the reported issue? If so, what's your case number? Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13290
Liked: 971 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: VB&R does not recognize cleaning media

Veeam Logoby oregondude » Mon Dec 19, 2016 4:03 pm

Yes Thanks

Have a case 01994994 They've told me to contact the hardware manufacturer (Dell PowerVault 124T) to make sure the tape is marked as a cleaning tape. However, these tapes have worked in the past with our Symantec BE system.

It appears the only way to "mark" a tape as cleaning on the PowerVault is to enable Auto-Clean on the PV itself. We would prefer to disable PV auto-clean and let Veeam handle the scheduled cleanings.
oregondude
Novice
 
Posts: 4
Liked: never
Joined: Mon May 04, 2015 1:50 pm
Full Name: Geoffrey Tracy

Re: VB&R does not recognize cleaning media

Veeam Logoby Dima P. » Mon Dec 19, 2016 11:11 pm

Hi oregondude,

Is that happening with one particular cleaning media? It’s it labeled with proper barcode?
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6257
Liked: 440 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: VB&R does not recognize cleaning media

Veeam Logoby oregondude » Tue Dec 20, 2016 9:13 pm

We don't have a bardcode on our cleaning media. I wasn't aware that it was necessary? I did find a way that has made the software recognize the tape as cleaning media. I attempted to perform an erase media on the tapes, which looks like may have marked them as cleaning media. I will issue another catalog and see if they remain that way

Thanks
oregondude
Novice
 
Posts: 4
Liked: never
Joined: Mon May 04, 2015 1:50 pm
Full Name: Geoffrey Tracy

Re: VB&R does not recognize cleaning media

Veeam Logoby LASuV » Fri Feb 24, 2017 2:00 pm

Hello,
we have a similar Problem after Upgrading from 9.0 to 9.5.0.823_Update1.
Our cleaning Tape (with Label) is in Media Pool "unrecognized".
When I remove it from Tape Library (Fujitsu LT 40 S2), I can "Remove from Catalog" by rightclick on it.

But when I put in the Cleaning Tape again, it is in Media Pool "unrecognized" again.

Thanks and greetings
Image
LASuV
Lurker
 
Posts: 2
Liked: never
Joined: Fri Feb 24, 2017 1:42 pm
Full Name: LASuV

Re: VB&R does not recognize cleaning media

Veeam Logoby lyapkost » Mon Feb 27, 2017 9:12 am 1 person likes this post

Hi, LASuV!
That's normal behavior, the tape is ok and will be used as cleaning cartridge when needed.
The cleaning tapes are located in the Unrecognized media pool.

See: https://helpcenter.veeam.com/docs/backu ... tml?ver=95
lyapkost
Veeam Software
 
Posts: 76
Liked: 13 times
Joined: Fri Nov 27, 2015 2:26 pm
Location: Saint Petersburg
Full Name: Konstantin

Re: VB&R does not recognize cleaning media

Veeam Logoby LASuV » Mon Feb 27, 2017 4:13 pm

Hi,
thanks for that information. This seems to be new in version 9.5.
Thank you, Greeting.
LASuV
Lurker
 
Posts: 2
Liked: never
Joined: Fri Feb 24, 2017 1:42 pm
Full Name: LASuV

Re: VB&R does not recognize cleaning media

Veeam Logoby v.Eremin » Mon Feb 27, 2017 5:38 pm

Correct, cleaning tape support has been added in VB&R 9.5. Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13290
Liked: 971 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: VB&R does not recognize cleaning media

Veeam Logoby Stan-san » Mon Mar 06, 2017 8:05 pm

I have similar issue with V&R 9.5.0.823. The cleaning tape is detected and listed under Unrecognized, but when it comes to a drive cleaning, the job displays a warning:

Code: Select all
3/4/2017 8:13:46 AM :: Postponing cleaning for tape drive Drive 3 (Server: SERVERNAME, Library: QUANTUM Scalar i500 643G, Drive ID: Tape1) Details: Cannot find a cleaning cartridge

Automated drive cleaning is enabled in the tape library options. The library itself is on the HCL. I've created a case 02090494.
Stan-san
Influencer
 
Posts: 17
Liked: 6 times
Joined: Fri Feb 17, 2017 9:32 pm

Re: VB&R does not recognize cleaning media

Veeam Logoby Dima P. » Tue Mar 07, 2017 11:56 am

Stan-san,

Unrecognized pool is a default location for cleaning media, so that should not be related to the warning you got. Do you use barcode labels for your tape media? Thanks.
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6257
Liked: 440 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: VB&R does not recognize cleaning media

Veeam Logoby v.Eremin » Tue Mar 07, 2017 11:59 am

And what state does a cleaning tape have? Isn't it in offline state by any chance?
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13290
Liked: 971 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: VB&R does not recognize cleaning media

Veeam Logoby Stan-san » Tue Mar 07, 2017 2:36 pm

Dima P. wrote:Do you use barcode labels for your tape media? Thanks.

We actually use barcodes.
v.Eremin wrote:And what state does a cleaning tape have? Isn't it in offline state by any chance?

It's actually in "Offline" state. When I right click on it, it has only "Remove from catalog" and "Properties" enabled. All the rest is greyed out. On the tape library web interface, the cleaning media shows as imported and present in the slot.
Stan-san
Influencer
 
Posts: 17
Liked: 6 times
Joined: Fri Feb 17, 2017 9:32 pm

Re: VB&R does not recognize cleaning media

Veeam Logoby Dima P. » Wed Mar 08, 2017 8:33 am

Thanks!
It's actually in "Offline" state.

Try to rescan the library. Library should pick the cleaning media state and your issue will be resolved.
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6257
Liked: 440 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: VB&R does not recognize cleaning media

Veeam Logoby Stan-san » Wed Mar 08, 2017 4:03 pm

Unfortunately, this is not that simple. Rescan does not pick the cleaning tape even though I've imported it through the library web interface and sure it is in the slot. Out of curiosity I ran the "Catalog tapes" and "Inventory library" jobs, but they seem only to access regular media I/E Station Slots, not the cleaning media slot.
Stan-san
Influencer
 
Posts: 17
Liked: 6 times
Joined: Fri Feb 17, 2017 9:32 pm

Next

Return to Tape



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests