Set timeout value when Veeam can't access tape

Everything about backing up to tape

Set timeout value when Veeam can't access tape

Veeam Logoby MikeGar » Wed Mar 02, 2016 5:28 pm

Hello,

Every once and awhile, we get a timeout error in Veeam saying it couldn't access the tape.

Is there a way to set a timeout value in Veeam where if it can't read/access the tape, it stops trying? Say after 30 minutes?

Because right now it keeps trying to access the tape for 3 days which prevents subsequent backups from starting the day(s) after.

Thanks.
Mike
MikeGar
Lurker
 
Posts: 2
Liked: never
Joined: Wed Mar 02, 2016 5:21 pm
Full Name: Michael Gardner

Re: Set timeout value when Veeam can't access tape

Veeam Logoby Dima P. » Wed Mar 02, 2016 8:55 pm

Hello Mike,

What Veeam B&R are you using? Do you have the exact wording of the error you got? Thanks.
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6249
Liked: 440 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: Set timeout value when Veeam can't access tape

Veeam Logoby MikeGar » Fri Mar 04, 2016 2:34 pm

We are using Backup & Replication 8.0.0.2084

The exact wording is:
Error: Timed out waiting for tape

It's not much to go on, but that's all it says.

Thanks for any help.
MikeGar
Lurker
 
Posts: 2
Liked: never
Joined: Wed Mar 02, 2016 5:21 pm
Full Name: Michael Gardner

Re: Set timeout value when Veeam can't access tape

Veeam Logoby Dima P. » Sun Mar 06, 2016 4:32 pm

Michael,

Thanks. Please get in touch with our support team - they should have a special regkey to change the default timeout for version 8.
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6249
Liked: 440 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: Set timeout value when Veeam can't access tape

Veeam Logoby rreed » Mon Jun 06, 2016 8:44 pm

What's the timeout for v9? We used up our last available tape after hours on Friday so it was still patiently waiting for tapes this morning but would like to know if we have more time not to panic and scream down to the data center w/ tapes in hand. Also, can we change it if we don't like the default?
VMware 6
Veeam B&R v9
Dell DR4100's
EMC DD2200's
EMC DD620's
Dell TL2000 via PE430 (SAS)
rreed
Expert
 
Posts: 354
Liked: 72 times
Joined: Tue Jun 30, 2015 6:06 pm

Re: Set timeout value when Veeam can't access tape

Veeam Logoby Dima P. » Mon Jun 06, 2016 11:50 pm

Job awaits for a tape to be inserted for 72 hours. Registry should work for v9, will follow up once I find it :D
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6249
Liked: 440 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: Set timeout value when Veeam can't access tape

Veeam Logoby v.Eremin » Tue Jun 07, 2016 9:38 am

WaitForValidTapeTimeoutMin DWORD. Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13279
Liked: 969 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: Set timeout value when Veeam can't access tape

Veeam Logoby rreed » Tue Jun 07, 2016 2:35 pm

Cool, thanks! That's on the backup server, correct? And to confirm, say 4 days, would be 5760 minutes? And do I need to bounce anything for the change to take affect?
VMware 6
Veeam B&R v9
Dell DR4100's
EMC DD2200's
EMC DD620's
Dell TL2000 via PE430 (SAS)
rreed
Expert
 
Posts: 354
Liked: 72 times
Joined: Tue Jun 30, 2015 6:06 pm

Re: Set timeout value when Veeam can't access tape

Veeam Logoby rreed » Tue Jun 07, 2016 2:48 pm

While we're at it, how long will multiple jobs wait while other jobs run? Case in point, say I have around 24 or so tape jobs. Some of them can take a day or two to run, so that puts the last ones scheduled waiting for a good week or so. Not for tapes, but for other jobs to finish. Will they just sit there and wait patiently for their turn or will they eventually time out?
VMware 6
Veeam B&R v9
Dell DR4100's
EMC DD2200's
EMC DD620's
Dell TL2000 via PE430 (SAS)
rreed
Expert
 
Posts: 354
Liked: 72 times
Joined: Tue Jun 30, 2015 6:06 pm

Re: Set timeout value when Veeam can't access tape

Veeam Logoby Dima P. » Tue Jun 07, 2016 11:53 pm

That's on the backup server, correct? And to confirm, say 4 days, would be 5760 minutes? And do I need to bounce anything for the change to take affect?

On the backup server and you may need to restart the tape service to make it work (complete reboot is better). 4 days = 5760 minutes, yes :mrgreen:

Will they just sit there and wait patiently for their turn or will they eventually time out?

If all drives are busy jobs should await for the drive to be unlocked. I doubt that there is a configurable time out.
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6249
Liked: 440 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: Set timeout value when Veeam can't access tape

Veeam Logoby Dima P. » Wed Jun 08, 2016 12:29 pm

P.S. I was right - there is no regkey for that.
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6249
Liked: 440 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: Set timeout value when Veeam can't access tape

Veeam Logoby rreed » Wed Jun 08, 2016 1:22 pm

Very good, as long as jobs will just sit and wait indefinitely for other jobs to finish, that's fine. Many thanks, as always.
VMware 6
Veeam B&R v9
Dell DR4100's
EMC DD2200's
EMC DD620's
Dell TL2000 via PE430 (SAS)
rreed
Expert
 
Posts: 354
Liked: 72 times
Joined: Tue Jun 30, 2015 6:06 pm

[MERGED] Stop waiting tape job

Veeam Logoby smarechal » Thu Dec 15, 2016 7:39 am

Hello,

Is there any option top set a timeout for waiting tape job?

Thanks a lot ;)
smarechal
Enthusiast
 
Posts: 56
Liked: 11 times
Joined: Mon Dec 21, 2015 1:23 pm
Full Name: Siegfried

Re: Stop waiting tape job

Veeam Logoby Shestakov » Thu Dec 15, 2016 9:16 am

Hello Siegfried,
Could you elaborate on the case? What kind of waiting are we talking about?
Thanks!
Shestakov
Veeam Software
 
Posts: 4861
Liked: 396 times
Joined: Wed May 21, 2014 11:03 am
Location: Saint Petersburg
Full Name: Nikita Shestakov

Re: Stop waiting tape job

Veeam Logoby smarechal » Thu Dec 15, 2016 12:14 pm

Yes, sorry.
I've got a chained job, VM to disk, and Disk to tape.
When i forget to change the tape, i would like the disk to tape job to stop automatically after x hours.
Is it possible?

Thank you.
smarechal
Enthusiast
 
Posts: 56
Liked: 11 times
Joined: Mon Dec 21, 2015 1:23 pm
Full Name: Siegfried

Next

Return to Tape



Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 8 guests