still problem with tape-eject on job-finish

Everything about backing up to tape

still problem with tape-eject on job-finish

Veeam Logoby horst » Wed Nov 13, 2013 7:30 am

hi,

I still have a problem with the automatically tape eject, when the copy to tape job is finished.
I have a Dell LTO5 single slot tape drive connected to the server via SAS. I have 6 tape cartridges, each per day from monday to saturday. I do a full backup, every day. The tapes are owerritten every time. No incremental or similar.
I have installed the lates patch 1 for Veeam B&R v.7

When i don`t activate the function "eject the media once the job finishes" the copy job finishes successfully, every day:

Image


When i activate the eject checkbox, the job doesn`t finish:

Image Image

When I come to the server in the mornig, the tape is ejected from the drive in this condition, but the copy job says "waiting for tape". when I abort, I get the error, shown above.
I don`t know, why thy job says "tape currently in drive cannot be used for backup" and ejects it?!
In the eventlog of the server I get the error "Session File to Tape Job 1 (Full) has been completed.", when I abort the copy job.


As said, when a don`t activate the eject function, the copy job finishes correctly every day with the same tapes.


any hints for me?!



Thank you
horst
Enthusiast
 
Posts: 38
Liked: 4 times
Joined: Tue Aug 27, 2013 6:55 am
Location: GER

Re: still problem with tape-eject on job-finish

Veeam Logoby v.Eremin » Wed Nov 13, 2013 10:57 am

I'm wondering what retention is specified in media pool settings. Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13255
Liked: 968 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: still problem with tape-eject on job-finish

Veeam Logoby horst » Wed Nov 13, 2013 12:13 pm

Image
horst
Enthusiast
 
Posts: 38
Liked: 4 times
Joined: Tue Aug 27, 2013 6:55 am
Location: GER

Re: still problem with tape-eject on job-finish

Veeam Logoby v.Eremin » Wed Nov 13, 2013 1:00 pm

It's a known issue with using "Don't protect data" option in case of standalone drives. Currently, the tapes are not overwritten as they are supposed to. According to QA team, this bug is fixed in the VB&R 7.0 R2 that should be released soon.

Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13255
Liked: 968 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: still problem with tape-eject on job-finish

Veeam Logoby horst » Thu Nov 14, 2013 10:11 am

v.Eremin wrote:...Currently, the tapes are not overwritten as they are supposed to....

Thanks.


does that mean, my copy to tape job doesn`t work properly, although I don`t activated the automated eject function?! :shock:
horst
Enthusiast
 
Posts: 38
Liked: 4 times
Joined: Tue Aug 27, 2013 6:55 am
Location: GER

Re: still problem with tape-eject on job-finish

Veeam Logoby v.Eremin » Thu Nov 14, 2013 10:29 am

This means that "don’t protect" option doesn’t seem to work properly in case of standalone drive. That being said, having this option should guarantee that no matter what the tapes currently inserted in drive should be overwritten with the new data, once a tape job starts.

However, currently the tapes aren’t overwritten as they are supposed to, and new tape needs to be inserted. As a result, you see a corresponding message “tape currently in drive can’t be used for backup”.

Hope this helps.
Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13255
Liked: 968 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: still problem with tape-eject on job-finish

Veeam Logoby horst » Fri Nov 15, 2013 8:41 am

ok, I installed the R2 Patch this morning and activated the automated eject fuctionatily.
Tomorrow I will see, if the option works now. Fingers crossed :wink:
horst
Enthusiast
 
Posts: 38
Liked: 4 times
Joined: Tue Aug 27, 2013 6:55 am
Location: GER

Re: still problem with tape-eject on job-finish

Veeam Logoby v.Eremin » Fri Nov 15, 2013 8:44 am

Yep, the issue with “do not protect data” not working properly in case of standalone drives should be fixed in v7 R2. So, kindly, keep us updated about the results you get.

Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13255
Liked: 968 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: still problem with tape-eject on job-finish

Veeam Logoby horst » Sat Nov 16, 2013 9:21 am

Hi,

good news. The copy job was finished successfully this morning and the tape was ejected.

Image

Fortunately the backup-speed also increased. I will keep an eye on that :wink:
horst
Enthusiast
 
Posts: 38
Liked: 4 times
Joined: Tue Aug 27, 2013 6:55 am
Location: GER

Re: still problem with tape-eject on job-finish

Veeam Logoby Dima P. » Mon Nov 18, 2013 9:55 am

Hello,

So the R2 update clearly fixed the issue. Thank you for the heads up!
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6229
Liked: 439 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov


Return to Tape



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests