Tape drive/library not recognized

Everything about backing up to tape

Tape drive/library not recognized

Veeam Logoby tfloor » Fri Aug 16, 2013 9:15 am

Hi,

Upgraded from Veeam B&R 6.5 to V7 on Physical Windows 2008R2 server with an SCSI MSL 6030 Tape Library Attached.

I don't see the tape under "backup infrastructure".
Under the device manager i have 2 devices.
- Tape drives = Hewlett Packard LTO Ultrium-4 Drive (driver provider = Symantec Corporation).
- Medium Changer Devices = HP StorageWorks MSL6000 Series Medium Changers (Driver provider = Hewlett Packard Company)

Symantec Backup Exec is also installed on this server (we use that now for backup to tape).

Why can't see Veeam the tape device?
Or is it Backup exec that is locking something.

Regards,

Tristan
tfloor
Expert
 
Posts: 270
Liked: 14 times
Joined: Tue Jan 03, 2012 2:02 pm
Full Name: Tristan Floor

Re: MSL 6030 not recognized

Veeam Logoby tfloor » Fri Aug 16, 2013 9:28 am 3 people like this post

Stopped the Backup exec services and the problem is gone.

:D
tfloor
Expert
 
Posts: 270
Liked: 14 times
Joined: Tue Jan 03, 2012 2:02 pm
Full Name: Tristan Floor

Re: MSL 6030 not recognized

Veeam Logoby foggy » Fri Aug 16, 2013 9:35 am

That was what I was going to suggest. Thanks for the update!

Please keep us posted on the results of your testing so that we could include this device in our unofficial compatibility list.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 14743
Liked: 1081 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: MSL 6030 not recognized

Veeam Logoby v.Eremin » Fri Aug 16, 2013 9:38 am

Hi, Tristan.

Yep, one of the first troubleshooting steps regarding tape functionality should include checking the presence of other tape software that access corresponding tape appliance. The other includes double-checking the drive presence in Windows device manager and the availability vendor-provided Windows drivers.

Also, as far as I know, Anton has been working on a short of FAQ post regarding tape installation and troubleshooting and this post is likely to be published soon; so, stay tuned.

Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13281
Liked: 970 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: MSL 6030 not recognized

Veeam Logoby tfloor » Fri Aug 16, 2013 11:26 am 2 people like this post

ok thanks.

I hope that there will be some nice tutorials for the tape backups.. For different scenarios (GFS etc).
I can move backup exec to the trash :)
tfloor
Expert
 
Posts: 270
Liked: 14 times
Joined: Tue Jan 03, 2012 2:02 pm
Full Name: Tristan Floor

Re: MSL 6030 not recognized

Veeam Logoby foggy » Fri Aug 16, 2013 5:21 pm

Have you already checked the Veeam B&R user guide? It has pretty detailed description of the tape functionality including deployment and basic scenarios.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 14743
Liked: 1081 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: MSL 6030 not recognized

Veeam Logoby sbbots » Fri Aug 16, 2013 6:07 pm

foggy wrote:That was what I was going to suggest. Thanks for the update!

Please keep us posted on the results of your testing so that we could include this device in our unofficial compatibility list.

Successfully ran several test archive tape backups with Veeam B&R v7 on the drive below.

HP StorageWorks LTO-4 Ultrium 1840 SCSI

Image
sbbots
Enthusiast
 
Posts: 96
Liked: 25 times
Joined: Fri Aug 16, 2013 5:44 pm
Full Name: Matt B

Re: MSL 6030 not recognized

Veeam Logoby foggy » Fri Aug 16, 2013 9:10 pm

Thanks for the feedback, Matt. Much appreciated.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 14743
Liked: 1081 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: MSL 6030 not recognized

Veeam Logoby tfloor » Mon Aug 19, 2013 6:32 am

foggy wrote:Have you already checked the Veeam B&R user guide? It has pretty detailed description of the tape functionality including deployment and basic scenarios.


I've read that user guide, but i don't see the basic scenarios. :shock: or it's me that expect too much :)
tfloor
Expert
 
Posts: 270
Liked: 14 times
Joined: Tue Jan 03, 2012 2:02 pm
Full Name: Tristan Floor

Re: MSL 6030 not recognized

Veeam Logoby tfloor » Tue Aug 20, 2013 12:00 pm 2 people like this post

HP MSL 6030 Is a working device.

but it was needed to change the driver of the tape device:
from
- Tape drive = Hewlett Packard LTO Ultrium-4 Drive (driver provider = Symantec Corporation)

to
- Tape drive = Hewlett Packard LTO Ultrium-4 Drive (driver provider = Hewlett Packard)

Otherwise access was locked, and veeam wasn't able to backup to the tapes.
tfloor
Expert
 
Posts: 270
Liked: 14 times
Joined: Tue Jan 03, 2012 2:02 pm
Full Name: Tristan Floor

Re: MSL 6030 not recognized

Veeam Logoby foggy » Tue Aug 20, 2013 8:27 pm

tfloor wrote:I've read that user guide, but i don't see the basic scenarios. :shock: or it's me that expect too much :)

Depending on what do you consider to be a basic scenario. :) Creating jobs, linking them to backup jobs, restoring from tapes, working with tapes, etc. - all these things are there.

Btw, thanks for the feedback regarding the drivers, much appreciated.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 14743
Liked: 1081 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

[MERGED] : Missing "Tape" in B&R V7

Veeam Logoby kuba » Wed Aug 21, 2013 12:27 pm

Hallo,

after upgrading B&R V6.5 to V7 there is no Tape Drive in GUI. Server is Fujitsu TX200, Windows Server 2008, Adaptec SAS Controller, HP LTO5 Ultrium Tape Drive. There is also Symantec BE2010 installed. With Backup Exec there is no problem, program found tape drive and works. What should I do ? Uninstalling all other Software and previous Versions of B&R ??

kuba
kuba
Novice
 
Posts: 3
Liked: never
Joined: Wed Aug 21, 2013 10:32 am
Full Name: Stefan Kubatzki

Re: Missing "Tape" in B&R V7

Veeam Logoby v.Eremin » Wed Aug 21, 2013 12:43 pm

Hi, Stefan. Yep, it’s recommended practice, indeed, to uninstall all other tape backup solution prior to using VB&R 7.0. Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13281
Liked: 970 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

[MERGED] : Quantum Scalar i40 on v7

Veeam Logoby carlep » Wed Aug 21, 2013 3:05 pm

Hi everybody,

i have a Question about Veeam Backup & Replication v7 and the Quantum Scalar i40.

First i checked the Unofficial tape library compatibility list and found the i40.

Now, if i start the Applikation, i cant't found the Tape Libaray. At first run i saw the Option

Tape under Backup Infrastrukture but after a secound it was hidden.

Can anybody help me? I have no idea what to do now...

Regards,

Christian
carlep
Lurker
 
Posts: 1
Liked: never
Joined: Wed Aug 21, 2013 2:58 pm

Re: Tape drive/library not recognized

Veeam Logoby v.Eremin » Wed Aug 21, 2013 3:09 pm

Hi, Christian. I’m wondering whether appliance in question is even shown in the Windows Device Manager. Also, kindly check whether you have any other tape backup solution installed on this server. Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13281
Liked: 970 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Next

Return to Tape



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests