Discussions specific to tape backups
Post Reply
kubimike
Expert
Posts: 324
Liked: 37 times
Joined: Feb 03, 2017 2:34 pm
Full Name: MikeO
Contact:

Tape speed for some reason half as fast now

Post by kubimike » Jan 06, 2018 8:11 pm

All variables being the same what would cause this ? I've been running the same tape job everyday for a little less then a year. The processing rate has always been at 80/MBs (12/26/2017 5:13:19 PM :: Load: Source 5% > Proxy 2% > Network 6% > Target 99%) <--- These values don't change much
Last active full 12/2 : Active full run every quarter. No other apparent slowness with any other job. This is the only job running to tape.

A few days after 12/26 its suddenly half the speed. Nothing on the machine has been update/drivers etc.
Tape Drive info: Drive 1 (Server: XXXXX Library: HP MSL G3 Series 6.50, Drive ID: Tape0) locked successfully

Here's how it breaks down per job:

12/26 Processing Rate 80/MBs
12/27 Processing Rate 66/MBs
12/28 Processing Rate 69/MBs
12/29 Processing Rate 51/MBs
12/30 Processing Rate 48/MBs
12/31 Processing Rate 43/MBs
1/1 - 1/6 Processing Rate 43/MBs

Andreas Neufert
Veeam Software
Posts: 2953
Liked: 512 times
Joined: May 04, 2011 8:36 am
Full Name: @AndyandtheVMs Veeam PM
Location: Germany
Contact:

Re: Tape speed for some reason half as fast now

Post by Andreas Neufert » Jan 07, 2018 9:22 pm

Hi Mike,

just some ideas:
- Create a support ticket and let the support team look at the logs. Maybe they can identify something => Please add the case number here.
- Run a cleaning tape at the drive.
- Use a completely new tape and try again.
- Deaktivate the Antivirus scanner or make correct exclusions on tape server and repository. => KB1999

kubimike
Expert
Posts: 324
Liked: 37 times
Joined: Feb 03, 2017 2:34 pm
Full Name: MikeO
Contact:

Re: Tape speed for some reason half as fast now

Post by kubimike » Jan 09, 2018 1:40 am

Hello, Veeam is set to auto clean, auto-loader set to disabled (Per veeam guidelines) I think the set of tapes Im using finally kicked the bucket. Im going to rotate in another set. The error finally showed up the job hung at 98%
Full backup: Failed to continue tape backup session on the next tape medium ContinueBackupSrvFileToTape failed Tape fatal error. Data error (cyclic redundancy check). Tape write error Tape fatal error.

Andreas Neufert
Veeam Software
Posts: 2953
Liked: 512 times
Joined: May 04, 2011 8:36 am
Full Name: @AndyandtheVMs Veeam PM
Location: Germany
Contact:

Re: Tape speed for some reason half as fast now

Post by Andreas Neufert » Jan 09, 2018 7:24 am

Just do a manual clean by telling the library to load the cleaning tape manually before you use new tapes.

kubimike
Expert
Posts: 324
Liked: 37 times
Joined: Feb 03, 2017 2:34 pm
Full Name: MikeO
Contact:

Re: Tape speed for some reason half as fast now

Post by kubimike » Jan 09, 2018 9:15 pm

Did a few cleans, HP determined the drive bad and is replacing it tomorrow. My backup speed is < 5MB/s now.

kubimike
Expert
Posts: 324
Liked: 37 times
Joined: Feb 03, 2017 2:34 pm
Full Name: MikeO
Contact:

Re: Tape speed for some reason half as fast now

Post by kubimike » Jan 10, 2018 7:17 pm 1 person likes this post

Not only did a new drive fix my speed problem its even faster then before and this is a MSL 2024 LTO5 :mrgreen:

Image

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests