Standalone backup agent for Microsoft Windows servers and workstations (formerly Veeam Endpoint Backup FREE)
Post Reply
simonth
Novice
Posts: 5
Liked: never
Joined: Sep 26, 2020 10:42 pm
Location: Germany
Contact:

Can't connect to NAS with Veeame from laptop

Post by simonth »

Hello everyone,

this is my first post in this forum so I would like to say "Hi" to everyone.

I have a very strange issue and I hope I can find a help here.
I recently installed Veeame Agent for Windows since it was recommended to me in another forum.
I installed the programm on my desktop computer as well as on my laptop.
I wanted to configure my first backup using my NAS as storage which worked just fine on my desktop but didn't with on my laptop.
The issue is that I cannot find my NAS in the "shared folder" tab when creating a new backup job.
I can find it on my desktop but not on my laptop. I have compared all settings between my desktop and my laptop but they are all the same.
I cannot find the solution here and I was hoping you could help me find it?
Thank you very much for the support!
Simon
Dima P.
Product Manager
Posts: 14538
Liked: 1610 times
Joined: Feb 04, 2013 2:07 pm
Full Name: Dmitry Popov
Location: Prague
Contact:

Re: Can't connect to NAS with Veeame from laptop

Post by Dima P. »

Hello and welcome to the community Simon!

Can you please clarify if the mentioned file share is accessible from you laptop via regular Windows explorer? Are you using the same account for both laptop and desktop to access these file share? Cheers!
simonth
Novice
Posts: 5
Liked: never
Joined: Sep 26, 2020 10:42 pm
Location: Germany
Contact:

Re: Can't connect to NAS with Veeame from laptop

Post by simonth »

Hello and thank you :-)

Yes, the fire share is accessible via regular Windows Explorer. It is also listed in my Network. I can find it, I can connect to it both with my Laptop and my desktop. I am using the same account for both!
I even tried out diffrent backup programs to see if they can find the NAS and in fact they do. So I only have this problem when using Veeam on my Laptop (Dell Latitude e7470).
Andreas Neufert
VP, Product Management
Posts: 6808
Liked: 1431 times
Joined: May 04, 2011 8:36 am
Full Name: Andreas Neufert
Location: Germany
Contact:

Re: Can't connect to NAS with Veeame from laptop

Post by Andreas Neufert »

Does that share contain any special words or any specific Veeam phrase in the name?
simonth
Novice
Posts: 5
Liked: never
Joined: Sep 26, 2020 10:42 pm
Location: Germany
Contact:

Re: Can't connect to NAS with Veeame from laptop

Post by simonth »

No, thats what I had in mind at first. So I changed the shared Folder to "backup" but with the same result.
simonth
Novice
Posts: 5
Liked: never
Joined: Sep 26, 2020 10:42 pm
Location: Germany
Contact:

Re: Can't connect to NAS with Veeame from laptop

Post by simonth »

Here is the error message I receive when trying to select my NAS:

Image


The error I am getting is in german and says: "The server list in this workgroup is currently not availabe."

Thought it might help to clarify my problem.

Again: It works perfectly within the same network on my desktop. I can select my share and everything works perfectly.
Egor Yakovlev
Product Manager
Posts: 2556
Liked: 692 times
Joined: Jun 14, 2013 9:30 am
Full Name: Egor Yakovlev
Location: Prague, Czech Republic
Contact:

Re: Can't connect to NAS with Veeame from laptop

Post by Egor Yakovlev »

Hi Simon,
(Your reference case #04410274, since it wasn't mentioned in this thread yet).

I have a few more things to check for you:
- are those machines domain joined or workgroup-based?
- please double check DNS resolution of NAS box name from your laptop(I can see you are using direct IP address everywhere and according to case-linked screenshots - SS#1 you have IP but no account entered - expected to fail, SS#2 you have IP with short account name - might fail without correct domain\computer name, SS#3 - you have IP and account full name - suppose to work). See if ping to said box name comes with valid IP address.
- try using \\nas_name\share format in the target field instead of pure IP, alike entered credentials format

/Thanks!
simonth
Novice
Posts: 5
Liked: never
Joined: Sep 26, 2020 10:42 pm
Location: Germany
Contact:

Re: Can't connect to NAS with Veeame from laptop

Post by simonth »

Hi Egor,

thank you very much - thanks to your tip (typing in the NAS name) I finally got it to work!
Thank you!!!
Just out of curiosity and because I like to solve problems entirely: Do you have any idea why I can find the NAS via "browse" on my desktop but not on my laptop?
It just doesn't make any sense to me and I like to understand what the problem is :-)
Anyways, thank you very much!
Now I can use it on all of my platforms!
Egor Yakovlev
Product Manager
Posts: 2556
Liked: 692 times
Joined: Jun 14, 2013 9:30 am
Full Name: Egor Yakovlev
Location: Prague, Czech Republic
Contact:

Re: Can't connect to NAS with Veeame from laptop

Post by Egor Yakovlev »

Veeam does network discovery based on SMB1, which is disabled by default on most Windows systems. If share ain't listed under "Browse" in Veeam Agent UI, it doesn't mean we cannot communicate with it, it is just a discovery challenge here. Share can be still accessed without discovery without any issue!
/Thanks!
Gostev
Chief Product Officer
Posts: 31709
Liked: 6898 times
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland
Contact:

Re: Can't connect to NAS with Veeame from laptop

Post by Gostev »

@Egor Yakovlev why do we use SMB1? This makes no sense considering it is disabled by default almost everywhere these days.
Egor Yakovlev
Product Manager
Posts: 2556
Liked: 692 times
Joined: Jun 14, 2013 9:30 am
Full Name: Egor Yakovlev
Location: Prague, Czech Republic
Contact:

Re: Can't connect to NAS with Veeame from laptop

Post by Egor Yakovlev »

Agree, will check of possible improvements in this area for one of the next versions!
coolsport00
Veeam Legend
Posts: 101
Liked: 21 times
Joined: Sep 11, 2012 12:00 pm
Full Name: Shane Williford
Location: Missouri, USA
Contact:

Re: Can't connect to NAS with Veeame from laptop

Post by coolsport00 » 1 person likes this post

Hi Egor -
I was wondering if this behavior...doing network discovery via SMBv1 has changed? It doesn't appear to have. I can connect to my Share for a VAW backup repo, but clicking the browse button throws an error "Last error: The network location cannot be reached." Is it because you all are still using SMBv1 with VAW?
Thanks!
Shane Williford
Systems Architect

Veeam Legend | Veeam Architect (VMCA) | VUG KC Leader
VMware VCAP/VCP | VMware vExpert 2011-22
Twitter: @coolsport00
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Semrush [Bot] and 7 guests