Can't upgrade repositorie after upgrade to 1.5

Maintain control of your Microsoft Office 365 email data

Can't upgrade repositorie after upgrade to 1.5

Veeam Logoby MarksJHF » Mon Oct 16, 2017 11:30 am

Hi,

I've just upgraded Veeam Backup for Microsoft Office 365 to version 1.5.0.1099 and now i cant perform the upgrade to the Backup Repository or add a new Repository.

When i upgrade i get the following error in the log file

10/16/2017 1:20:32 PM 1 (3948) Upgrading repository: Default Backup Repository...
10/16/2017 1:20:32 PM 3 (7696) Error: Cannot access a disposed object.
Object name: 'Veeam.Archiver.Proxy.Wcf.ProxyDuplexServiceConnection`2[[Veeam.Archiver.Interfaces.Upgrade.IUpgradeService, Veeam.Archiver.Interfaces, Version=9.6.0.1099, Culture=neutral, PublicKeyToken=null],[Veeam.Archiver.Interfaces.Upgrade.IUpgradeServiceCallback, Veeam.Archiver.Interfaces, Version=9.6.0.1099, Culture=neutral, PublicKeyToken=null]]'.
10/16/2017 1:20:32 PM 3 (7696) Stack:
10/16/2017 1:20:32 PM 3 (7696)
Server stack trace:
at System.ServiceModel.Channels.ServiceChannel.HandleReply(ProxyOperationRuntime operation, ProxyRpc& rpc)
at System.ServiceModel.Channels.ServiceChannel.Call(String action, Boolean oneway, ProxyOperationRuntime operation, Object[] ins, Object[] outs, TimeSpan timeout)
at System.ServiceModel.Channels.ServiceChannelProxy.InvokeService(IMethodCallMessage methodCall, ProxyOperationRuntime operation)
at System.ServiceModel.Channels.ServiceChannelProxy.Invoke(IMessage message)

Exception rethrown at [0]:
at System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.HandleReturnMessage(IMessage reqMsg, IMessage retMsg)
at System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.PrivateInvoke(MessageData& msgData, Int32 type)
at Veeam.Archiver.Interfaces.IArchiverAdmin.StartRepositoryUpgrade(Guid repositoryId)
at Veeam.Archiver.Client.ArchiverAdminConnection.StartRepositoryUpgrade(Guid repositoryId)
at Veeam.Archiver.Shell.MainWindow.Proxies.Tasks.AsyncUpgradeRepositoryTask.Run(IProcessObserver observer)
at Veeam.Presentation.Async.VisualAsyncTask.Execute(IProcessObserver observer)
10/16/2017 1:20:38 PM 1 (3948) Failed
10/16/2017 1:20:42 PM 1 (3948) Upgrading repository: Default Backup Repository...
10/16/2017 1:20:42 PM 3 (7696) Error: Cannot access a disposed object.



When I try to add a new Repository i get the error SMB Connection is 0.0 Minimum Required version is 3.0
i checked with powershell and SMB version is 3.02
Any idea on how to fix this?

I tried running as Admin and restarting all the services

With regards,

Mark
MarksJHF
Influencer
 
Posts: 12
Liked: 1 time
Joined: Tue Oct 18, 2016 2:15 pm
Full Name: M Schraag

Re: Can't upgrade repositorie after upgrade to 1.5

Veeam Logoby vmniels » Mon Oct 16, 2017 7:03 pm

Hi Mark, please contact support for assistance. If possible post the support case ID for future references.
VCP-DCV
Veeam Certified Architect (VMCA)
http://foonet.be
vmniels
Veeam Software
 
Posts: 1633
Liked: 362 times
Joined: Mon Jul 15, 2013 11:09 am
Full Name: Niels Engelen

Re: Can't upgrade repositorie after upgrade to 1.5

Veeam Logoby MarksJHF » Tue Oct 17, 2017 7:04 am

I've contacted support and this is the support case 02348061
MarksJHF
Influencer
 
Posts: 12
Liked: 1 time
Joined: Tue Oct 18, 2016 2:15 pm
Full Name: M Schraag

Re: Can't upgrade repositorie after upgrade to 1.5

Veeam Logoby Nieuwenhuis » Tue Oct 17, 2017 7:18 am

Please keep us updated on the solution, i have the same problem on one of our "test" customers.
Nieuwenhuis
Service Provider
 
Posts: 5
Liked: never
Joined: Mon Sep 05, 2016 6:20 am

Re: Can't upgrade repositorie after upgrade to 1.5

Veeam Logoby johncduffy » Tue Oct 17, 2017 10:56 am

Hi.
To upgrade the repository you go into the software and then go to back infrastructure and upgrade.
It doesn't do it with the installer.
regards
John
johncduffy
Lurker
 
Posts: 2
Liked: never
Joined: Fri Oct 25, 2013 8:26 am
Full Name: John Duffy

Re: Can't upgrade repositorie after upgrade to 1.5

Veeam Logoby MarksJHF » Tue Oct 17, 2017 11:19 am

Dear John,

that doesn't work for me thats why i've opened a support case to help me with this.
When i go in to the software and go to Backup Infrastructure , then to Backup Repositories and click Upgrade Repository i get the error as mentionend in my opening post.

I've got some suggestion from support

ensure, that Veeam Backup for Microsoft Office 365 Service and Veeam Backup Proxy for Microsoft Office 365 Service are running under Local System user
Then we need to add the account of the computer(not the user account) to the ACL list on our NAS/Windows and grant it full permissions. Computer account looks like DOMAIN\SERVERNAME$
If any further errors, we may need to re-create the VBO365 configuration database.
To do so, stop above-mentioned services, remove c:\programdata\veeam\backup365\ folder, and start the services again. Then you will need to re-add O365 organization/repository/backup jobs again.


I am unable to grant a computer account permission in the ACL of our NAS so i can't do these steps but maybe it will help others

Regards,
Mark
MarksJHF
Influencer
 
Posts: 12
Liked: 1 time
Joined: Tue Oct 18, 2016 2:15 pm
Full Name: M Schraag

Re: Can't upgrade repositorie after upgrade to 1.5

Veeam Logoby Nieuwenhuis » Tue Oct 17, 2017 11:45 am

For me the sollution was to:
stop above-mentioned services, remove c:\programdata\veeam\backup365\ folder, and start the services again. Then you will need to re-add O365 organization/repository/backup jobs again.
after that the repo update went successfull.
Nieuwenhuis
Service Provider
 
Posts: 5
Liked: never
Joined: Mon Sep 05, 2016 6:20 am

Re: Can't upgrade repositorie after upgrade to 1.5

Veeam Logoby DimaRo » Wed Oct 18, 2017 9:35 am

Nieuwenhuis wrote:For me the sollution was to:
stop above-mentioned services, remove c:\programdata\veeam\backup365\ folder, and start the services again. Then you will need to re-add O365 organization/repository/backup jobs again.
after that the repo update went successfull.


Deleting a configuration database will result in the loss of recovery points, as their configuration information will be no longer available, and restore will be impossible. The best way to solve this problem is to move the repository to an accessible storage(Like iSCSI). Then add it as a new repository in VBO console 1.5. and upgrade the repository. After the upgrade, the corresponding configuration data for these restore points will be transferred from the existing configuration database to the repository, and these restore points will be available for restore.

Regards, Dmitry
DimaRo
Veeam Software
 
Posts: 2
Liked: never
Joined: Thu Aug 25, 2016 8:02 pm
Full Name: Dmitrii Rogulskii

Re: Can't upgrade repositorie after upgrade to 1.5

Veeam Logoby MarksJHF » Thu Oct 19, 2017 2:22 pm

I've decided to roll back to the previous version of Backup for office 365 so the back-ups will work again.
will keep an eye out for upcoming updates to see if it will work again
MarksJHF
Influencer
 
Posts: 12
Liked: 1 time
Joined: Tue Oct 18, 2016 2:15 pm
Full Name: M Schraag

Re: Can't upgrade repositorie after upgrade to 1.5

Veeam Logoby Mike Resseler » Thu Oct 19, 2017 2:26 pm

Hi Mark,

I'm a bit confused now. Did you do the upgrade from version 1 to 1.5 or from the beta to 1.5? (Makes a big difference)
Mike Resseler
Veeam Software
 
Posts: 3382
Liked: 384 times
Joined: Fri Feb 08, 2013 3:08 pm
Location: Belgium, the land of the fries, the beer, the chocolate and the diamonds...
Full Name: Mike Resseler

Re: Can't upgrade repositorie after upgrade to 1.5

Veeam Logoby dustinn3 » Mon Oct 23, 2017 2:44 am

I put in a support case as well as I can't get it to connect to my DataDomain CIFS share. They gave me a few things to try that didn't work and said my only option was to setup a Linux front end and connect via NFS. I wasn't real happy with that solution since it worked fine in 1.0.
dustinn3
Influencer
 
Posts: 15
Liked: 6 times
Joined: Mon Oct 14, 2013 1:53 pm
Full Name: Dustin Newby

Re: Can't upgrade repositorie after upgrade to 1.5

Veeam Logoby Mike Resseler » Mon Oct 23, 2017 6:30 am

Dustin,

Did you previously connected to that CIFS share with a username? Or did you added the computer account of the VBO server (or proxy) to that CIFS share as authentication?
Mike Resseler
Veeam Software
 
Posts: 3382
Liked: 384 times
Joined: Fri Feb 08, 2013 3:08 pm
Location: Belgium, the land of the fries, the beer, the chocolate and the diamonds...
Full Name: Mike Resseler

Re: Can't upgrade repositorie after upgrade to 1.5

Veeam Logoby dustinn3 » Mon Oct 23, 2017 5:19 pm

Mike,

I previously used an AD Group with the user account it was installed under as part of the group. I tried using the computer account, *, adding the computer to a group in AD and giving the group rights, but nothing worked. When trying to add a new repository on the same DataDomain it gives an SMB connection version: 2.10. Minimum required version is 3.0.
dustinn3
Influencer
 
Posts: 15
Liked: 6 times
Joined: Mon Oct 14, 2013 1:53 pm
Full Name: Dustin Newby

Re: Can't upgrade repositorie after upgrade to 1.5

Veeam Logoby Mike Resseler » Tue Oct 24, 2017 7:19 am

Yes, we require SMB 3.0 in version 1.5. Does the DD not support SMB 3 (Not an expert in DD so...)
Mike Resseler
Veeam Software
 
Posts: 3382
Liked: 384 times
Joined: Fri Feb 08, 2013 3:08 pm
Location: Belgium, the land of the fries, the beer, the chocolate and the diamonds...
Full Name: Mike Resseler

Re: Can't upgrade repositorie after upgrade to 1.5

Veeam Logoby dustinn3 » Thu Nov 02, 2017 5:04 pm

After doing some digging I finally found this in the security guide.

CIFS (SMB 2.x only) Microsoft network file sharing protocol

So it does appear that Data Domains do not support SMB 3.0 as of yet.

Thanks,
dustinn3
Influencer
 
Posts: 15
Liked: 6 times
Joined: Mon Oct 14, 2013 1:53 pm
Full Name: Dustin Newby


Return to Veeam Backup for Microsoft Office 365



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest