Changing block size breaks chain?

Availability for the Always-On Enterprise

Changing block size breaks chain?

Veeam Logoby rnt-guy » Fri Oct 07, 2016 1:33 pm

Hello,

We have been backing up to one repository and copying to another. Now were' going to copy to an offsite DD instead.

Is there any value in changing the storage optimization to WAN? I've read changing this could break the chain, not sure if that's still true.

My understanding is that this will improve dedup cability of the storage for the backup, but not affect the DD's dedupe since it will break it up into it's own blocks anyway.

Do I need to run a new active full?

Thanks!
rnt-guy
Service Provider
 
Posts: 61
Liked: 1 time
Joined: Thu Feb 04, 2016 12:58 pm
Full Name: RNT-Guy

Re: Changing block size breaks chain?

Veeam Logoby PTide » Fri Oct 07, 2016 2:24 pm

Hi,

I've read changing this could break the chain, not sure if that's still true.

It's partially true - it does not break the chain by itselfm however requires you to do so to make the new settings effective.

Is there any value in changing the storage optimization to WAN?

Storage optimization to WAN would give you a better dedupe ratio, allowing you to reduce the amount of traffic over WAN with backup job. In your case it is backup copy job over WAN and backups have been already deduped by the primary job thus the amount of traffic won't change significantly. In other words, yes, it can improve dedup ability of the primary storage for the backup and won't affect the DD's dedupe, however can affect the performance of the latter during restores.

Thanks
PTide
Veeam Software
 
Posts: 3137
Liked: 262 times
Joined: Tue May 19, 2015 1:46 pm

Re: Changing block size breaks chain?

Veeam Logoby rnt-guy » Tue Oct 11, 2016 7:33 pm

Thanks. By 'breaking the chain' are you saying I need to run a new Active full on the copy job AND the backup source job? Or just the source?
rnt-guy
Service Provider
 
Posts: 61
Liked: 1 time
Joined: Thu Feb 04, 2016 12:58 pm
Full Name: RNT-Guy

Re: Changing block size breaks chain?

Veeam Logoby PTide » Wed Oct 12, 2016 8:21 am

Just source.

Thank you.
PTide
Veeam Software
 
Posts: 3137
Liked: 262 times
Joined: Tue May 19, 2015 1:46 pm


Return to Veeam Backup & Replication



Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], jorgen.b, MOBO and 52 guests