Data Domain inline Dedupe on both jobs?

Availability for the Always-On Enterprise

Data Domain inline Dedupe on both jobs?

Veeam Logoby rntguy » Fri Jul 14, 2017 2:59 pm

Can someone explain how inline deduplication works between backup jobs and backup and copy jobs?

We backup to windows storage first so we enabled inline dedupe. Then we do a copy job to a data domain so we disabled it.

But does the data that goes from the windows repository to the data domain get 'un-deduped' before it's sent off to the dd? or does it remain deduped further hindering the DD deduplication so I should disable inline dedupe on the backup job as well?
rntguy
Service Provider
 
Posts: 58
Liked: never
Joined: Fri Jan 29, 2016 8:31 pm
Full Name: Rnt Guy

Re: Data Domain inline Dedupe on both jobs?

Veeam Logoby foggy » Mon Jul 17, 2017 2:05 pm

Yes, data is being "rehydrated" prior sending, so Inline dedupe setting on the original backup job doesn't affect backup copy job.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 14742
Liked: 1080 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: Data Domain inline Dedupe on both jobs?

Veeam Logoby rntguy » Mon Jul 17, 2017 2:52 pm

thanks. so if the backup job repository has plenty of space then it would help the copy job go faster if we didn't use inline dedupe, correct? because it wouldn't have to rehydrate? but the backup job would take longer because it would no use inline dedupe?

or is the overhead of rehydration very tiny compared to the space savings of enabling inline dedupe on the backup job?
rntguy
Service Provider
 
Posts: 58
Liked: never
Joined: Fri Jan 29, 2016 8:31 pm
Full Name: Rnt Guy

Re: Data Domain inline Dedupe on both jobs?

Veeam Logoby foggy » Tue Jul 18, 2017 12:14 pm

I called it rehydration, since similar blocks belonging to different VMs are still sent over to target. Actually, backup copy job just reads the required block according to digests and it doesn't matter whether dedupe is on or off in terms of performance. So you can leave it enabled on the backup job. Also, keep in mind that Veeam B&R uses pretty big block sizes (comparing to dedupe devices) so the space savings are typically quite small comparing to the entire VM size.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 14742
Liked: 1080 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: Data Domain inline Dedupe on both jobs?

Veeam Logoby rntguy » Tue Jul 18, 2017 12:22 pm

thanks again. i'll leave it enabled.
rntguy
Service Provider
 
Posts: 58
Liked: never
Joined: Fri Jan 29, 2016 8:31 pm
Full Name: Rnt Guy


Return to Veeam Backup & Replication



Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 14 guests