EDB files not being found during exchange restore

Availability for the Always-On Enterprise

EDB files not being found during exchange restore

Veeam Logoby ftbug » Wed Sep 07, 2016 10:23 am

Hi, during an exchange restore via application items on an sbs 2011 (exchange 2010), when we go to choose the .edb file to mount to restore the users mailbox from, we do not see the .edb file within the backups, and instead, can only see a tmp .edb file

the original .edb file is on the local machine and is still working and accessible, but does not show in the backups

is there a different process to find the edb file to mount during the restore?
ftbug
Enthusiast
 
Posts: 59
Liked: 2 times
Joined: Wed Nov 18, 2015 10:12 am
Full Name: Freddie

Re: EDB files not being found during exchange restore

Veeam Logoby foggy » Wed Sep 07, 2016 11:37 am

Hi Freddie, do you mean you've opened FLR session and browse the backup file for the Exchange database, but cannot see it? Have you tried to use Microsoft Exchange Item Level Restore wizard for the corresponding VM backup right from Veeam B&R console? In this case, database files are automatically obtained from the backup and added to Veeam Explorer for Exchange.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 14742
Liked: 1079 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: EDB files not being found during exchange restore

Veeam Logoby ftbug » Wed Sep 07, 2016 2:44 pm

Hi Foggy,

i have been able to locate the edb file now, however, once entered, it says that the specified folder does not contain valid logs.

What log files are required to mount the edb file?
ftbug
Enthusiast
 
Posts: 59
Liked: 2 times
Joined: Wed Nov 18, 2015 10:12 am
Full Name: Freddie

Re: EDB files not being found during exchange restore

Veeam Logoby foggy » Wed Sep 07, 2016 3:34 pm

Exchange Server transactional logs. If you're adding EDB file manually, it is always in a dirty state and logs replay is required. If your do not know the correct logs location, you should repair the database using eseutil to bring it into a clean state. After that it could be open in Veeam Explorer for Exchange. This article could help.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 14742
Liked: 1079 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: EDB files not being found during exchange restore

Veeam Logoby ftbug » Fri Sep 09, 2016 9:51 am

It seems that the edb database is in a dirty shutdown state, so we are getting the error; the specified folder does not contain valid logs.

Does this mean that we will need to repair the database using eseutil?

if we were to raise a case with technical support, would this be something that they could do?
ftbug
Enthusiast
 
Posts: 59
Liked: 2 times
Joined: Wed Nov 18, 2015 10:12 am
Full Name: Freddie

Re: EDB files not being found during exchange restore

Veeam Logoby foggy » Fri Sep 09, 2016 12:18 pm

Not sure, but the procedure described in the mentioned blog post is pretty straightforward (basically, just running a single command).
foggy
Veeam Software
 
Posts: 14742
Liked: 1079 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: EDB files not being found during exchange restore

Veeam Logoby Delo123 » Mon Sep 12, 2016 7:46 am

ftbug wrote:It seems that the edb database is in a dirty shutdown state, so we are getting the error; the specified folder does not contain valid logs.

Does this mean that we will need to repair the database using eseutil?

if we were to raise a case with technical support, would this be something that they could do?


Do you actually know where the exchange log files are stored? Maybe you're simply looking at the wrong location.

If i remember correcly you can specify log location with /L: like:
ESEUTIL /R E00 /Lt:\exchange\logfiles

This is probably a good site to help you in the process and create some documentation for next time:
http://www.msexchange.org/articles-tuto ... part1.html
Delo123
Expert
 
Posts: 348
Liked: 94 times
Joined: Fri Dec 28, 2012 5:20 pm
Full Name: Guido Meijers

Re: EDB files not being found during exchange restore

Veeam Logoby ftbug » Mon Sep 12, 2016 8:39 am

When we've done exchange restores before, we just specify the edb location, which then autofills the logs section.

In this case, the logs are not valid, which is why foggy sent the article in a previous reply above
ftbug
Enthusiast
 
Posts: 59
Liked: 2 times
Joined: Wed Nov 18, 2015 10:12 am
Full Name: Freddie


Return to Veeam Backup & Replication



Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Exabot [Bot], Google Feedfetcher and 27 guests