Comprehensive data protection for all workloads
Post Reply
Titanmike
Enthusiast
Posts: 65
Liked: never
Joined: Apr 16, 2010 1:52 pm
Full Name: ZeGerman
Contact:

Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by Titanmike » Apr 16, 2010 2:08 pm

I am currently evaluating the product to see how suitable it is for our environment.
So far I must say it is a good product for a good price.

There is one last thing which I can't seem to get working.

I have created a backup of a running virtual machine which shows up under 'Backups'. When I then try to run the File Level Restore Wizard (from the tools menu)
it starts the virtual appliance, updates the vmware tools for Linux but then sits there at the shell until I power it off again:

Image

Any tips ?

Gostev
SVP, Product Management
Posts: 25149
Liked: 3704 times
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland
Contact:

Re: Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by Gostev » Apr 16, 2010 2:31 pm

Hello, please let me know what Veeam Backup version and VMware Player version are you using?

Titanmike
Enthusiast
Posts: 65
Liked: never
Joined: Apr 16, 2010 1:52 pm
Full Name: ZeGerman
Contact:

Re: Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by Titanmike » Apr 16, 2010 2:46 pm

Hiya,

both downloaded just today.

Veeam Backup : 4.1.1
VMWare Player : 3.0.1 Build 227600

Gostev
SVP, Product Management
Posts: 25149
Liked: 3704 times
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland
Contact:

Re: Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by Gostev » Apr 16, 2010 2:57 pm

Please use VMware Player 2.5 instead, as 3.0 is not supported according to the System Requirements:
http://www.veeam.com/files/release_note ... _notes.pdf

Titanmike
Enthusiast
Posts: 65
Liked: never
Joined: Apr 16, 2010 1:52 pm
Full Name: ZeGerman
Contact:

Re: Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by Titanmike » Apr 16, 2010 3:28 pm

Hiya,

I have tried this now and have the same issues :

Image

Gostev
SVP, Product Management
Posts: 25149
Liked: 3704 times
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland
Contact:

Re: Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by Gostev » Apr 16, 2010 3:30 pm

OK, thanks for checking - please contact our support for further troubleshooting then, as this is not a known issue, and so must be specific to your environment. You should be seeing Backup Browser window popping up at this moment, so if you do not see it - probably the readiness broadcast from virtual appliance gets blocked by some firewall application on your computer.

Also, please note that for Windows VMs you can use built-in file level restore (through Restore wizard), this one does not require running the virtual appliance.

Titanmike
Enthusiast
Posts: 65
Liked: never
Joined: Apr 16, 2010 1:52 pm
Full Name: ZeGerman
Contact:

Re: Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by Titanmike » Apr 16, 2010 3:35 pm

But this would restore the file to the server running veeam doesn't it and not to the VM the file was originally on ?
Is this how the appliance would behave too ?

tsightler
VP, Product Management
Posts: 5476
Liked: 2294 times
Joined: Jun 05, 2009 12:57 pm
Full Name: Tom Sightler
Contact:

Re: Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by tsightler » Apr 16, 2010 3:54 pm

You can restore files to any network location using the built-in file level restore. We typically restore directly to the affected server via the administrative share.

Titanmike
Enthusiast
Posts: 65
Liked: never
Joined: Apr 16, 2010 1:52 pm
Full Name: ZeGerman
Contact:

Re: Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by Titanmike » Apr 16, 2010 4:09 pm

When I try to restore a file I can only see the local filesystem to copy it to. When I use the UNC path it doesn't give me the option to actually enter the credentials as every server has different passwords ... I'll see if we can work around this somehow ...

Gostev
SVP, Product Management
Posts: 25149
Liked: 3704 times
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland
Contact:

Re: Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by Gostev » Apr 16, 2010 4:16 pm

You can use mapped network drive, or net use command.
But yes, both built-in file restore, and file level restore wizard are the same as it comes to destination selection.

Titanmike
Enthusiast
Posts: 65
Liked: never
Joined: Apr 16, 2010 1:52 pm
Full Name: ZeGerman
Contact:

Re: Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by Titanmike » Apr 16, 2010 4:38 pm

Ok, thank you.

zeki
Enthusiast
Posts: 26
Liked: never
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Contact:

Re: Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by zeki » Apr 19, 2010 10:30 pm

hello
i have the same issue

veeam 4.1.1 and vmware player 2.5

any tips?

it hangs on please wait while file-level restore engine is started...

greets
zeki

Gostev
SVP, Product Management
Posts: 25149
Liked: 3704 times
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland
Contact:

Re: Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by Gostev » Apr 19, 2010 11:04 pm

Hello, as I've said earlier probably the readiness broadcast from virtual appliance gets blocked by some firewall application on this server. Please open a support case to let our devs investigate this closer. Thanks!

Titanmike
Enthusiast
Posts: 65
Liked: never
Joined: Apr 16, 2010 1:52 pm
Full Name: ZeGerman
Contact:

Re: Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by Titanmike » Apr 20, 2010 7:19 am

Our lab doesn't use any firewall, neither on the server side nor hardware.

We will be buying a 6 socket license soon so I will be opening a support ticket if we experience the same issue in out live environment.

chschlag
Lurker
Posts: 1
Liked: never
Joined: Apr 23, 2010 6:52 am
Full Name: Christoph Schlagintweit
Contact:

Re: Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by chschlag » Apr 23, 2010 7:06 am

i had the same issues with file-level restore appliance (using veeam backup 4.1.1, VMware Player 2.5.4) on a windows 2008 R2 host.

after adding a firewall rule for Veeam.Backup.FileRestore.exe everything works fine - the file-level restore browser popps up!

Titanmike
Enthusiast
Posts: 65
Liked: never
Joined: Apr 16, 2010 1:52 pm
Full Name: ZeGerman
Contact:

Re: Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by Titanmike » Apr 23, 2010 7:08 am

chschlag wrote:i had the same issues with file-level restore appliance (using veeam backup 4.1.1, VMware Player 2.5.4) on a windows 2008 R2 host.

after adding a firewall rule for Veeam.Backup.FileRestore.exe everything works fine - the file-level restore browser popps up!
Well in our case the Windows Firewall was turned off and no hardware firewall was in place :)

zeki
Enthusiast
Posts: 26
Liked: never
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Contact:

Re: Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by zeki » Apr 23, 2010 9:58 pm

cool, it was the firewall, now it works
thanks for the tip

cdtkoenig
Lurker
Posts: 1
Liked: never
Joined: Jun 18, 2010 2:44 pm

Re: Filerestore to a running VM ? Appliance doesn't seem to work

Post by cdtkoenig » Jun 18, 2010 3:09 pm

Same issue solved by openning FW for Veeam.Backup.FileRestore.exe

When restoring a single small file, it took hours just to show a "cannot connect server" dialog !

Same solution : I just add an exception in th FW for C:\program files\veeam\backup and fastscp\veeamagent.exe to fix the issue

regards

PS : it is a good idea to check the "notify me when FW block a program" (translated from french UI ....) FW settings checkbox to grab these kinds of network issues

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], nmdange and 23 guests