How to rename veeam backup server host?

Availability for the Always-On Enterprise

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby billhagen-sp » Fri Nov 14, 2014 1:07 am

I, too, just renamed our backup server (new server naming structure) and wish I'd found this before emailing support for such a simple fix. :-)

Support only told me to change HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\VeeaM\Veeam Backup and Replication\SqlServerName. I did that, and backups started running again.

But I found this thread just now, and took it a step further: I just searched the entire registry for the old servername and found it lurking in many places...both VBR and non-VBR related. Changed it everywhere and rebooted, and now I'm confident the name has been changed for sure.

I would suggest everybody who has renamed their server do the same!
billhagen-sp
Novice
 
Posts: 3
Liked: never
Joined: Fri Nov 14, 2014 12:51 am
Full Name: Bill Hagen

[MERGED] Rename host Veeam B&R

Veeam Logoby adrianIDC » Fri Oct 30, 2015 9:56 am

I changed the name to the computer where I installed B & R and One.

Now once restarted, will not start the Veeam Veeam Backup Service or Cloud Connect Service.


The SQL agent ( installed on the same machine and the default) is stopped.

How do I change the name of the SQL instance ?
adrianIDC
Expert
 
Posts: 179
Liked: 9 times
Joined: Tue Mar 03, 2015 10:44 am

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby foggy » Fri Oct 30, 2015 10:19 am

Please review the post right above yours for the hint.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 15303
Liked: 1133 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby adrianIDC » Fri Oct 30, 2015 10:29 am

foggy wrote:Please review the post right above your's for the hint.


Thanks Foggy .
I managed to run B & R through the tool connection to the database, indicating the new name of the computer you connected without problem and is now operational .

One Veeam But if you can not connect to SQL failure
adrianIDC
Expert
 
Posts: 179
Liked: 9 times
Joined: Tue Mar 03, 2015 10:44 am

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby foggy » Fri Oct 30, 2015 10:37 am

For Veeam ONE you can just specify the required settings in the UI.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 15303
Liked: 1133 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby adrianIDC » Fri Oct 30, 2015 10:43 am

foggy wrote:For Veeam ONE you can just specify the required settings in the UI.


Foggy i don't see the option in Veeam One Console and this option not locate directory http://www.veeam.com/es/kb1592
adrianIDC
Expert
 
Posts: 179
Liked: 9 times
Joined: Tue Mar 03, 2015 10:44 am

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby foggy » Fri Oct 30, 2015 10:46 am

Have you tried to perform these steps?
foggy
Veeam Software
 
Posts: 15303
Liked: 1133 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby adrianIDC » Fri Oct 30, 2015 10:48 am

foggy wrote:Have you tried to perform these steps?



I disabled the option LAUNCH : S :o

Veeam uninstalling and reinstalling one I solved the problem indicating a new database .
adrianIDC
Expert
 
Posts: 179
Liked: 9 times
Joined: Tue Mar 03, 2015 10:44 am

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby ddeplanche » Thu Mar 17, 2016 10:39 am

Hi,

Thank you cjeffrey100 for the tip.
ddeplanche
Novice
 
Posts: 5
Liked: never
Joined: Thu Jan 23, 2014 2:59 pm
Full Name: Denis DEPLANCHE

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby Mapleuser » Mon May 09, 2016 4:21 am

Tested the registry replacement posted by rschuiling on my Veeam backup and replication 8.x , works like a charm :)
Mapleuser
Influencer
 
Posts: 16
Liked: never
Joined: Thu Sep 17, 2015 2:19 am

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby Mapleuser » Mon May 09, 2016 6:16 am

Just to add-on, I encountered an error "Not all privileges or groups referenced are assigned to the caller" when trying to install update 1.
Tried to disable UAC, run as admin, grant my domain account as owner of the folders, ... nothing works.

Only managed to install the update by running as the installation as SYSTEM account.
1) Download psexec from Microsoft
2) Run "psexec.exe /sid powershell.exe" in command prompt
3) Trigger the installation inside the powershell
Mapleuser
Influencer
 
Posts: 16
Liked: never
Joined: Thu Sep 17, 2015 2:19 am

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby Laura_Funk » Thu Sep 08, 2016 8:39 pm

Thanks guys for this Post.
I can confirm that changing the registry settings still works in version 9.
Out of all the systems I just had to rename, including the Domain controllers, mail servers, etc., the Veeam backup server was the last one I would have though would have given me problems.
There are so many reasons people want/need to rename servers. Veeam was the only application that would not start after the renaming. I also find most applications that connect to a database when they can't find said database request you to input the new location.

I am posting a reply so that Veeam my include this ability in future releases.

Laura
Laura_Funk
Novice
 
Posts: 5
Liked: 1 time
Joined: Tue May 17, 2016 9:50 pm
Full Name: Laura Funk

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby hyvokar » Wed Sep 21, 2016 8:31 am

Hi!

I also have to change our server name. Reading through this post I guess it should be a doable with some registry changes.
In addition I have to change the server's domain. Is this possible?
Bed?! Beds for sleepy people! Lets get a kebab and go to a disco!
MS MCSA, MCITP, MCTS, MCP
VMWare VCP5-DCV
Veeam VMCE
hyvokar
Service Provider
 
Posts: 267
Liked: 16 times
Joined: Fri Nov 21, 2014 10:05 pm

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby Vitaliy S. » Wed Sep 21, 2016 10:35 am

Yes, that's possible. If you need any assistance with this, feel free to contact our support team.
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19974
Liked: 1145 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby hyvokar » Wed Sep 21, 2016 11:58 am

Is there anything special I need to do after changing domain?
Bed?! Beds for sleepy people! Lets get a kebab and go to a disco!
MS MCSA, MCITP, MCTS, MCP
VMWare VCP5-DCV
Veeam VMCE
hyvokar
Service Provider
 
Posts: 267
Liked: 16 times
Joined: Fri Nov 21, 2014 10:05 pm

PreviousNext

Return to Veeam Backup & Replication



Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest