Comprehensive data protection for all workloads
Post Reply
PeterK
Novice
Posts: 5
Liked: never
Joined: Jul 29, 2009 9:47 am
Full Name: PeterK

Import Backup

Post by PeterK »

Hello,

We want to import a backup from tape within veeam, the backup file (.vdk) is 1.2 TB big.
How long should this take?
Yesterday we waited for 6 hours and still the import wasn't successful.
Are there any other solutions within veeam for importing a backup from tape?

kind regards,

PeterK

TrevorBell
Expert
Posts: 356
Liked: 13 times
Joined: Feb 13, 2009 10:13 am
Full Name: Trevor Bell
Location: Worcester UK
Contact:

Re: Import Backup

Post by TrevorBell »

Have you tried restoring the file to hard disk first them inporting the backup ?

Gostev
SVP, Product Management
Posts: 26876
Liked: 4356 times
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland
Contact:

Re: Import Backup

Post by Gostev »

Peter, this could be some issue/incompatibility with storage device where your backup file is stored. Veeam Backup does not actually pull whole backup file locally during import backup, it just reads some information from the file and stores it in configuration database. So import should be pretty fast. We will be able to investigate what is causing this delay with logs from Help | Support information, please send these to support@veeam.com

PeterK
Novice
Posts: 5
Liked: never
Joined: Jul 29, 2009 9:47 am
Full Name: PeterK

Re: Import Backup

Post by PeterK »

Gostev,
We first imported the backup file to disk, then trying to import the backup in veeam, still taking a lot of time with 0 result.
I will send you the log file tomorrow.

kind regards,

PeterK

tsightler
VP, Product Management
Posts: 5688
Liked: 2509 times
Joined: Jun 05, 2009 12:57 pm
Full Name: Tom Sightler
Contact:

Re: Import Backup

Post by tsightler »

I would say it should take at most a few minutes. For a test I imported a backup from our DR copy. We are currently rsyncing our backups to a remote storage system at another facility about 8 miles away connected via a 1Gb MetroEthernet connection. I took the volume at that site and mounted it to our backup server here in our local facility via iSCSI. I selected the largest system we have, a VBK file that's 1.1TB (pretty close to your 1.2TB). It took about 45 seconds to import the backup and be ready to restore.

If it's taking hours, something pretty much has to be wrong.

PeterK
Novice
Posts: 5
Liked: never
Joined: Jul 29, 2009 9:47 am
Full Name: PeterK

Re: Import Backup

Post by PeterK »

tsightler,

If your import requires only 45 seconds, there must be something wrong with mine.
I allready sent the logfiles to Gostev, lets wait and see.

thanks for replying!

Kind regards,

PeterK

Gostev
SVP, Product Management
Posts: 26876
Liked: 4356 times
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland
Contact:

Re: Import Backup

Post by Gostev »

PeterK, by any chance, is your remote server Linux-based?

PeterK
Novice
Posts: 5
Liked: never
Joined: Jul 29, 2009 9:47 am
Full Name: PeterK

Re: Import Backup

Post by PeterK »

Gostev,

Our VMware server is linux-based, the server which contains the veeam backup software is wondows based.
I think....!?

Gostev
SVP, Product Management
Posts: 26876
Liked: 4356 times
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland
Contact:

Re: Import Backup

Post by Gostev »

I meant to ask, what is the server you are importing backup from?

PeterK
Novice
Posts: 5
Liked: never
Joined: Jul 29, 2009 9:47 am
Full Name: PeterK

Re: Import Backup

Post by PeterK »

Gostev,

This is the same server as where the veeam software is installed, we attached a sata disk storage to the server, imported the backup from tape to the sata storage and then importing the file within veeam.

JorisK
Expert
Posts: 105
Liked: never
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Contact:

Re: Import Backup

Post by JorisK »

Gostev,

We are in trouble again. Today i needed another import and we seem to have the same issue. It concerns a 1.5TB large VBK file which has been copied to anoter locally attached disk.

Once i start the import i notice VEEAMShell.exe popping up in the taskmanager catching a few percent CPU load and that's it. It hangs at please wait. It's running for 10 minutes now but nothing seem to happen.

I already made a support ticket. I hope this can be resolved.

JorisK
Expert
Posts: 105
Liked: never
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Contact:

Re: Import Backup

Post by JorisK »

Ah update: no idea why but the 2nd attempt seems to do more.

I get a _imported backup in my backups screen, containing 5 VM's, but there should be a lot more. No idea what it is doing but it does something at least. I'll just let it run.

JorisK
Expert
Posts: 105
Liked: never
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Contact:

Re: Import Backup

Post by JorisK »

Another update: It reports : file already exists, and it shuts down.

I deleted the old imported backup and i'm retrying now.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: ac3v3, sradhube and 44 guests