In Place VEEAM Server 2008 R2 to Server 2012 R2 upgrade

Availability for the Always-On Enterprise

In Place VEEAM Server 2008 R2 to Server 2012 R2 upgrade

Veeam Logoby pmalinov » Tue Aug 25, 2015 1:25 pm

I am running VEEAM 8.0.0.2030 on a physical box. Currently the we have Server 2008 R2 as the OS for the VEEAM server. We have a VM that we backup that has dedupe enabled on its volumes but we cannot restore on file level. To take advantage of the Server 2012 R2 dedupe feature and be able to use VEEAM to do file level restores we need to have VEEAM installed on Server 2012R2.

Is it possible to do an in place server upgrade with VEEAM already installed and configured?

Thank you
www.saaschronicles.com
pmalinov
Enthusiast
 
Posts: 72
Liked: 3 times
Joined: Tue Dec 15, 2009 6:14 pm

Re: In Place VEEAM Server 2008 R2 to Server 2012 R2 upgrade

Veeam Logoby foggy » Tue Aug 25, 2015 1:40 pm

Yes, this is possible. Don't forget to backup Veeam B&R configuration prior to performing upgrade, just to be on the safe side.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 15094
Liked: 1111 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: In Place VEEAM Server 2008 R2 to Server 2012 R2 upgrade

Veeam Logoby pmalinov » Tue Aug 25, 2015 1:45 pm

foggy wrote:Yes, this is possible. Don't forget to backup Veeam B&R configuration prior to performing upgrade, just to be on the safe side.


Yes - thank you for the reminder. We are already backing this automatically but I will double check.
www.saaschronicles.com
pmalinov
Enthusiast
 
Posts: 72
Liked: 3 times
Joined: Tue Dec 15, 2009 6:14 pm

Re: In Place VEEAM Server 2008 R2 to Server 2012 R2 upgrade

Veeam Logoby pmalinov » Tue Aug 25, 2015 1:46 pm

"foggy" -- do you know if I need to re-create the backup job for the VM that has dedupe enabled after the server OS upgrade? Thanks
www.saaschronicles.com
pmalinov
Enthusiast
 
Posts: 72
Liked: 3 times
Joined: Tue Dec 15, 2009 6:14 pm

Re: In Place VEEAM Server 2008 R2 to Server 2012 R2 upgrade

Veeam Logoby foggy » Tue Aug 25, 2015 1:48 pm 1 person likes this post

No need to do that. You will even be able to perform restores from existing backups.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 15094
Liked: 1111 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: In Place VEEAM Server 2008 R2 to Server 2012 R2 upgrade

Veeam Logoby pmalinov » Tue Aug 25, 2015 1:52 pm

foggy wrote:No need to do that. You will even be able to perform restores from existing backups.


GREAT! Thanks
www.saaschronicles.com
pmalinov
Enthusiast
 
Posts: 72
Liked: 3 times
Joined: Tue Dec 15, 2009 6:14 pm

Re: In Place VEEAM Server 2008 R2 to Server 2012 R2 upgrade

Veeam Logoby pmalinov » Tue Aug 25, 2015 1:53 pm

One more question -- Do I need to stop the VEEAM services before I run the in place OS upgrade?
www.saaschronicles.com
pmalinov
Enthusiast
 
Posts: 72
Liked: 3 times
Joined: Tue Dec 15, 2009 6:14 pm

Re: In Place VEEAM Server 2008 R2 to Server 2012 R2 upgrade

Veeam Logoby PTide » Tue Aug 25, 2015 1:54 pm

Hi,

My 2 cents here:

As a precaution I'd suggest you to disable all activity of your VBR console (backup jobs, replicas etc.) prior to doing a configuration backup.

Thanks!
PTide
Veeam Software
 
Posts: 3147
Liked: 262 times
Joined: Tue May 19, 2015 1:46 pm

Re: In Place VEEAM Server 2008 R2 to Server 2012 R2 upgrade

Veeam Logoby foggy » Tue Aug 25, 2015 1:58 pm

pmalinov wrote:One more question -- Do I need to stop the VEEAM services before I run the in place OS upgrade?

This is not required, however, I'd check that no jobs/restores are running.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 15094
Liked: 1111 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: In Place VEEAM Server 2008 R2 to Server 2012 R2 upgrade

Veeam Logoby pmalinov » Tue Aug 25, 2015 3:07 pm

Thanks guys!
www.saaschronicles.com
pmalinov
Enthusiast
 
Posts: 72
Liked: 3 times
Joined: Tue Dec 15, 2009 6:14 pm

Re: In Place VEEAM Server 2008 R2 to Server 2012 R2 upgrade

Veeam Logoby pmalinov » Fri Aug 28, 2015 12:27 pm 3 people like this post

just a quick update - this OS upgrade went fine as far as I can tell. No issues with VEEAM. So far all jobs are running as expected.
www.saaschronicles.com
pmalinov
Enthusiast
 
Posts: 72
Liked: 3 times
Joined: Tue Dec 15, 2009 6:14 pm

[MERGED] : Upgrading Veeam Backup server from 2008R2 to 2012

Veeam Logoby albertwt » Thu Nov 19, 2015 3:36 am

People,

I have deployed Veeam Backup & Recovery (v8U3) and also VeeamONE (v8U2) as follows:

HQVEEAM01 - VBR 8.0 U3 main backup server and the Backup Copy repository - Windows Server 2008 R2 Enterprise SP1
PRODVEEAM01 - VBR 8.0 U3 main backup repository server and Veeam ONE server - Windows Server 2008 R2 Enterprise SP1

PRODVBPROXY01-VM - Backup Proxy 1 - Windows Server 2008 R2 Enterprise SP1
PRODVBPROXY02-VM - Backup Proxy 2 - Windows Server 2008 R2 Enterprise SP1
PRODVBPROXY03-VM - Backup Proxy 3 - Windows Server 2008 R2 Enterprise SP1
PRODVBPROXY04-VM - Backup Proxy 4 - Windows Server 2008 R2 Enterprise SP1

So how and where do I start when performing the Windows Server 2012 R2 inline upgrade ?

Any steps or suggestion would be graetly appreciated.

Thanks.
--
/* Veeam software enthusiast user & supporter ! */
albertwt
Expert
 
Posts: 620
Liked: 20 times
Joined: Thu Nov 05, 2009 12:24 pm
Location: Sydney, NSW

Re: In Place VEEAM Server 2008 R2 to Server 2012 R2 upgrade

Veeam Logoby PTide » Thu Nov 19, 2015 10:08 am

You topic has been merged, please review the thread. When your backup server is successfully upgraded perform the OS upgrade of all other components.

Thank you
PTide
Veeam Software
 
Posts: 3147
Liked: 262 times
Joined: Tue May 19, 2015 1:46 pm

[MERGED] Upgrading Windows

Veeam Logoby nlaurino » Mon Mar 06, 2017 1:41 pm

Our VEEAM Backup & Replication servers are currently running on Windows 2008 R2 and we are currently in the process of upgrading all our servers to Windows 2012 R2 to meet our refresh schedule.

We are currently Running VEEAM B&R 9.0.0.1715 (Update 2), and want to know if there are any issues if we perform the upgrade to Windows 2012 R2.

We also want to upgrade VEEAM to 9.5, so should that be completed first or should we upgrade Windows first.

Any information is appreciated.

Thank you
Nick Laurino
nlaurino
Novice
 
Posts: 8
Liked: never
Joined: Fri Jun 28, 2013 2:46 pm
Full Name: Nick Laurino

[MERGED] Upgrading Windows

Veeam Logoby PTide » Mon Mar 06, 2017 2:03 pm

Hi,

1. Perform configuration backup.
2. Upgrade Veeam B&R
3. Perform another configuration backup.
4. Upgrade Windows
5. If VBR is broken during OS upgrade, reinstall it and import configuration from the 2nd backup

Thanks
PTide
Veeam Software
 
Posts: 3147
Liked: 262 times
Joined: Tue May 19, 2015 1:46 pm

Next

Return to Veeam Backup & Replication



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 54 guests