Comprehensive data protection for all workloads
Post Reply
ikbarbero
Novice
Posts: 7
Liked: 1 time
Joined: Jun 19, 2018 10:45 am
Full Name: Iker
Contact:

licensing socket and instances in same server

Post by ikbarbero »

Hi,

We upgraded our servers to v10 a few days ago and we have a issue with licensing. In our environment we have per socket and per instance licensed, until now we got it in separate V&R servers but as the new version allow to use it in the same deployment we would like to unified it. The problem here is that it looks like that by default it V&B uses socket licensing and we didn't find a way to attach socket licenses to cluster. Is there any way to do it?

Also, using Enterprise Manager, is there anyway to attach it o specific server or it's necessary to disable license autoupdate from EM and manage it server by server?

Thanks

Mildur
Service Provider
Posts: 208
Liked: 70 times
Joined: May 13, 2017 4:51 pm
Contact:

Re: licensing socket and instances in same server

Post by Mildur »

If there is a socket license present, then all virtual workload will need a socket license.
You can‘t use socket license for esxi 1-4 and instance license for esxi 5-8 on the same veeam backup server. Veeam will try to use always socket license in this scenario.

veremin
Product Manager
Posts: 17745
Liked: 1615 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: licensing socket and instances in same server

Post by veremin »

Mildur is correct here, in the presence of socket license all virtual workloads will be processed via it. Instances will be used for everything else.

You can refer to What's New document to find more about this behavior:
Socket Licenses
• Mandatory socket license usage for VM protection: In presence of a Socket license, protecting vSphere or
Hyper-V VMs with agents or enterprise application plug-ins requires and consumes a socket license. This is
the existing Veeam licensing policy that is now enforced at the product level. To avoid backup interruption
after v10 upgrade, please ensure your socket license is sufficient to cover all hypervisor hosts where
protected VMs reside, no matter of which Veeam product is used for protecting those VMs.
Thanks!

Gostev
SVP, Product Management
Posts: 26338
Liked: 4107 times
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland
Contact:

Re: licensing socket and instances in same server

Post by Gostev » 1 person likes this post

ikbarbero wrote:
Apr 04, 2020 10:46 pm
disable license autoupdate from EM and manage it server by server?
Please note that it is against Veeam licensing policy to protect different parts of the same vSphere infrastructure with difference licenses. See the Licensing section of the stick FAQ topic.

Our recommendation is to ensure you have enough Sockets licensed to cover all your VM protection needs. Alternatively, you can convert your socket licenses to VUL - currently, this conversion can be done at no extra costs and we will match the required number of VMs for the entire environment regardless of your VMs per socket density.

jamcool
Enthusiast
Posts: 32
Liked: 4 times
Joined: Feb 02, 2018 7:56 pm
Full Name: Jason Mount
Contact:

Re: licensing socket and instances in same server

Post by jamcool »

So if I read this write, even if I install Windows agent on a VM and back it just I do my physical servers via a protection group, it will find that VM's Host it resides on and assign it a socket license instead of using an instance license like it did in version 9.5? I have 4 VMs in a 50 node cluster that I want to backup but I do not want to backup the rest of the 1,000 VMs in that cluster as they are self generating each day. I was using Windows agent and it consumed instance license. It consumed the 6 instances (1.5 per server under 9.5). Now the job is failing and I see 2 of the 4 using instance but I see one of the VM Host getting a license and it is complaining about not enough socket licenses.

Mildur
Service Provider
Posts: 208
Liked: 70 times
Joined: May 13, 2017 4:51 pm
Contact:

Re: licensing socket and instances in same server

Post by Mildur »

If you add the hypervisor as a host in Veeam, then agent backups will try to use socket license if your license is socked based.
If you install veeam agent on a vm, where the host is not added as a hypervisor, veeam will consume an instance for this agent.

jamcool
Enthusiast
Posts: 32
Liked: 4 times
Joined: Feb 02, 2018 7:56 pm
Full Name: Jason Mount
Contact:

Re: licensing socket and instances in same server

Post by jamcool »

I was trying to think of some fancy reply but all I can say is "Yuck". :(. What is weird is that 2 of the 4 VMs that are running Windows agents are working just fine and consume 2 instance licenses. The other 2 are grabbing socket licenses which I do not have extra.

Gostev
SVP, Product Management
Posts: 26338
Liked: 4107 times
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland
Contact:

Re: licensing socket and instances in same server

Post by Gostev »

Can you clarify why are you backing up some VMs with agent-based backup jobs in the first place, as opposed to host-based backup jobs? Because it makes no technical sense to backup standard VMs using agents. Agent-based backups has always been considered a bad practice for virtual environments, and this is exactly what made Veeam so popular with our host-based backups.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Egor Yakovlev, Google [Bot] and 25 guests