Comprehensive data protection for all workloads
james411
Enthusiast
Posts: 69
Liked: 1 time
Joined: Jul 01, 2013 12:13 am
Contact:

Rename backup job?

Post by james411 »

Hello all,

I searched, but could not find a definitive answer. I am wondering what are the consequences of renaming a backup job if I have existing restore points of the job? Will the next run of the job have to create a new full backup or will it be an incremental? Further, I understand the existing folder and vbk file names will not change. Is there a way to update the existing folder and vbk file names in the repository? Can I do this manually or will that break the existing backups?

Thanks for any input!

Cokovic
Expert
Posts: 295
Liked: 59 times
Joined: Sep 06, 2011 8:45 am
Full Name: Haris Cokovic
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by Cokovic » 3 people like this post

Hi james,

did this a lot of times so here is what i did:

1. Remove the backups from inventory ("Remove from backups" NOT delete!).
2. Rename the folder of the removed backups (but not the files within this folder).
3. Rescan your repository. This should bring back the backup (under Imported in Backups). Name of this backup will still be the old one.
4. Edit your job and map this backup.

Thats it. Veeam will continue with an incremental backup. If you renamed your job then the next incremental file will have its name updated. The Fullbackup file will only be updated if you create a new active full.

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 25274
Liked: 2216 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by Vitaliy S. »

Hello James,

Harris is spot on. If you rename the backup job, existing backup files will not be affected, so you should be following what was proposed above.

Thank you!

james411
Enthusiast
Posts: 69
Liked: 1 time
Joined: Jul 01, 2013 12:13 am
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by james411 »

Thank you!

cffit
Expert
Posts: 338
Liked: 34 times
Joined: Jan 20, 2012 2:36 pm
Full Name: Christensen Farms
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by cffit »

Be aware that if you do this and you are doing backup to tape, the backup to tape will see all your backups as new and want to back them all up again. At least that's what happened to me. That might not be a big deal to some, but if you have full and incrementals broken out by pool, your backup will ask for both a full tape and incremental tape.

veremin
Product Manager
Posts: 18845
Liked: 1904 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by veremin »

You mean that job renaming resulted in the tape job processing the whole chain anew? Thanks.

foggy
Veeam Software
Posts: 20462
Liked: 1955 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by foggy »

If this is how it works now, we could probably address this in future. I'm passing this to QC for confirmation, thanks for the heads up.

suredata
Lurker
Posts: 1
Liked: never
Joined: Feb 16, 2015 11:14 am
Full Name: sure. data systems
Contact:

[MERGED] : Rename Backup Jobs incl. Filestructure

Post by suredata »

hi,
is it possible to rename the backup jobs including the filestructure in the backup repositorys?!

regards

Shestakov
Expert
Posts: 7328
Liked: 776 times
Joined: May 21, 2014 11:03 am
Full Name: Nikita Shestakov
Location: Prague
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by Shestakov »

Hi Dennis,
Yes it is possible. Check posts of the topic to get more info. You can also move backups where needed, rescan the repository and map the files to the job.
Thanks!

KevinW
Enthusiast
Posts: 26
Liked: 5 times
Joined: Jan 17, 2014 11:16 am
Full Name: Kevin Wilcox
Contact:

[MERGED] : Veeam job name change

Post by KevinW »

Hi,

I have a large archive of backup copies which I'd like to move to a new repository which is fairly straightforward, however I would also like to change the job name so that it is more relevant.

It seems possible to do this, however the target folder and backup contents seem to retain the original name (which can make things confusing for an import).

Is there any way to rename these?

Apologies if this is going over old ground, I cant seem to find a definitive answer.

Cheers

Kev

veremin
Product Manager
Posts: 18845
Liked: 1904 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by veremin »

The new naming convention will be applied to the subsequent increments, in the meantime, old files will preserve their previous names. Thanks.

KevinW
Enthusiast
Posts: 26
Liked: 5 times
Joined: Jan 17, 2014 11:16 am
Full Name: Kevin Wilcox
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by KevinW »

Ah great - I'll give it a try thanks!

veremin
Product Manager
Posts: 18845
Liked: 1904 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by veremin »

You're welcome. Feel free to contact us, should other questions arise.

0zzY
Enthusiast
Posts: 58
Liked: 6 times
Joined: Jul 09, 2012 8:01 am
Full Name: 0zzy
Contact:

[MERGED] rename backup job without new full

Post by 0zzY »

Hi!
Is it possibile to rename a backup job without having a full backup next?

Shestakov
Expert
Posts: 7328
Liked: 776 times
Joined: May 21, 2014 11:03 am
Full Name: Nikita Shestakov
Location: Prague
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by Shestakov »

Hi 0zzy,
Yes it is. If you rename a job, next run will not be Full by default.
Thanks!

readie
Expert
Posts: 158
Liked: 30 times
Joined: Dec 05, 2010 9:29 am
Full Name: Bob Eadie
Contact:

[MERGED] Moving and Renaming Backup Jobs

Post by readie »

I am in the process of moving a backup job (target) to another Windows repository. (I think) I know what I am doing and have disabled the job and moved the folder. I am about to rescan the repository and then adjust the job target.
I know I can rename the job, but I should also like to rename the folder in the Windows repository so that it matches the jobname. (I include the target in the jobname, so would like to make it all match, so in a few months when I look at the Windows machine, the folder name will match the new jobname not the old jobname.)
I'm guessing that if I rename the folder before I rescan the repository, it might do what I want. Then when I point the renamed job at the newly scanned repository, will it see the VM contents of the folder and know that it is the correct target for that job?
Can anyone confirm (or otherwise)?
Thanks, Bob
Bob Eadie
Computer Manager at Bedford School, UK (since 1999).
Veeam user since 2009.

foggy
Veeam Software
Posts: 20462
Liked: 1955 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: Moving and Renaming Backup Jobs

Post by foggy »

Bob, right, you can rename the job this way. Here you can find a bit more details.

readie
Expert
Posts: 158
Liked: 30 times
Joined: Dec 05, 2010 9:29 am
Full Name: Bob Eadie
Contact:

Re: Moving and Renaming Backup Jobs

Post by readie »

Thanks for this, and the link. I hadn't found the other discussion which adds more detail. (you could merge this??)
Bob Eadie
Computer Manager at Bedford School, UK (since 1999).
Veeam user since 2009.

winnipegnick
Lurker
Posts: 2
Liked: never
Joined: Apr 29, 2015 10:00 pm
Full Name: Nick Rigas

Re: Rename backup job?

Post by winnipegnick »

Hi James,
I followed your steps from above, but from step 4 I'm not sure how to Map this backup?
Also: When I imported the newly renamed folder, it tacked on a _imported to the end.

Just to confirm, Are the steps the same in B&R version 8?
/Nick

PTide
Product Manager
Posts: 6053
Liked: 627 times
Joined: May 19, 2015 1:46 pm
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by PTide »

Hi Nick,
Are the steps the same in B&R version 8?
Yes, the steps are the same.
it tacked on a _imported to the end
Does it cause any difficulties?

Thank you.

Meyercord
Enthusiast
Posts: 36
Liked: 6 times
Joined: Jul 14, 2014 4:31 pm
Full Name: AJ Meyercord
Contact:

[MERGED] : Renamed backup job, now filenames don't match

Post by Meyercord »

I have renamed some of my backup and backup copy jobs. The filenames for new incremental backups (.vib and .vrb files) reflect the new job names, but the filenames for the full backups (.vbk) continue to use the original name, which means they no longer match the name of the job or the incremental files. This causes problems not only with human readability, but when I scan a repository containing these files, Veeam does not properly match up the incremental backups with their full backup.

Other than performing a new active full backup for each renamed job (which would be an incredible waste of our limited disk space), is there any way to get the .vbk filenames to match the name of the job/incremental files? If I manually rename the full backup file, can I somehow repoint the backup job to the new file?

veremin
Product Manager
Posts: 18845
Liked: 1904 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by veremin »

I have renamed some of my backup and backup copy jobs. The filenames for new incremental backups (.vib and .vrb files) reflect the new job names, but the filenames for the full backups (.vbk) continue to use the original name, which means they no longer match the name of the job or the incremental files.
That's expected behaviour.
This causes problems not only with human readability, but when I scan a repository containing these files, Veeam does not properly match up the incremental backups with their full backup.
Could you elaborate on matching portion, please?

Thanks.

Meyercord
Enthusiast
Posts: 36
Liked: 6 times
Joined: Jul 14, 2014 4:31 pm
Full Name: AJ Meyercord
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by Meyercord »

v.Eremin wrote: Could you elaborate on matching portion, please?
Sure, I've found two issues after renaming a backup job:
1) When the incremental filenames don't match the full backup filename, then the metadata file (.vbm) is the only way that Veeam can match the incrementals with the fulls. If the metadata file is missing (which happens by design whenever backup files are duplicated to tape), or if it is otherwise corrupted or lost, there is no way to re-associate the incrementals with the full and they are effectively unusable.

2) If I remove the backups from the Veeam catalog after renaming the job and then rescan the repository, the imported backups are imported with the job name generated from the filename of the full backup, in other words the original job name, not the new one.

Meyercord
Enthusiast
Posts: 36
Liked: 6 times
Joined: Jul 14, 2014 4:31 pm
Full Name: AJ Meyercord
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by Meyercord »

Can I manually rename the full backup files and have Veeam rebuild the metadata file?

veremin
Product Manager
Posts: 18845
Liked: 1904 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by veremin »

Nope, it is unlikely to work.

pshute
Expert
Posts: 254
Liked: 14 times
Joined: Nov 23, 2015 10:56 pm
Full Name: Peter Shute
Contact:

[MERGED] Renaming backup jobs

Post by pshute »

I created a backup job called "Backup Job 1 - test", and played with it for a few days, then decided I'd rename it to "Backup job 1 - main". It's still listed in the disk backups as "Backup Job 1 - test". Will it eventually change its name there? If it won't change automatically, can I change it to match the job name again?

If I hadn't decided to retain the default name ("Backup Job 1") in the name, I wouldn't have any way of knowing which job created it.

Shestakov
Expert
Posts: 7328
Liked: 776 times
Joined: May 21, 2014 11:03 am
Full Name: Nikita Shestakov
Location: Prague
Contact:

Re: Renaming backup jobs

Post by Shestakov »

Hello Peter,
You can change job`s name in VBR console, but don`t rename the existing files manually, because their names are also listed in the metadata file. It`s recommended either to wait while older named files go by retention or contact support to rename the files with their help. Thanks

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 25274
Liked: 2216 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by Vitaliy S. »

Run active full backup to start using new naming convention for your backup files. Thanks!

cffit
Expert
Posts: 338
Liked: 34 times
Joined: Jan 20, 2012 2:36 pm
Full Name: Christensen Farms
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by cffit »

If I rename a job is there anything I need to do with backup copies or will they just adjust without intervention?

foggy
Veeam Software
Posts: 20462
Liked: 1955 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: Rename backup job?

Post by foggy »

Backup copy jobs should proceed fine.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google [Bot] and 98 guests