Comprehensive data protection for all workloads
Post Reply
J1mbo
Expert
Posts: 261
Liked: 29 times
Joined: May 03, 2011 12:51 pm
Full Name: James Pearce
Contact:

v6.1 Licensing

Post by J1mbo » Jun 25, 2012 11:39 am

I can't seem find anything that clearly presents the licensing basis for B&R - particularly the Essentials packs.

In particular, the position w.r.t hosts holding replicas.

Many thanks

foggy
Veeam Software
Posts: 18374
Liked: 1577 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: v6.1 Licensing

Post by foggy » Jun 25, 2012 12:01 pm

James, have you checked the sticky FAQ topic and the corresponding page on our web site?

J1mbo
Expert
Posts: 261
Liked: 29 times
Joined: May 03, 2011 12:51 pm
Full Name: James Pearce
Contact:

Re: v6.1 Licensing

Post by J1mbo » Jun 25, 2012 12:27 pm

Yes, but the FAQ is, as far as I can see, the only place where reference to the replication hosts is made. Indeed the site page suggests otherwise:

Upgrades
Q: What do I do when my virtual environment grows beyond 6 sockets?
A: You have two upgrade options: Veeam Management Suite and Veeam Backup & Replication. Both options are offered for the difference in price between the product you’re upgrading from (Veeam Essentials) to the price of the product you’re upgrading to (either Veeam Management Suite or Veeam Backup & Replication).


The reply on another thread, pretty much blanket "you need 16 sockets", prompted me to doubt this. And also the presence of the failback seems to change the dynamic somewhat from v5.

It's unclear to me anyway.

foggy
Veeam Software
Posts: 18374
Liked: 1577 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: v6.1 Licensing

Post by foggy » Jun 25, 2012 12:48 pm

What doubts do you have regarding the licensing model? If the number of sockets exceeds 6, you cannot go with Essentials and have to pay for either suite or separate VBR. In both cases you pay only the price difference in case of upgrade. Failback does not affect the number of licences as only source hosts should be licensed.

J1mbo
Expert
Posts: 261
Liked: 29 times
Joined: May 03, 2011 12:51 pm
Full Name: James Pearce
Contact:

Re: v6.1 Licensing

Post by J1mbo » Jun 25, 2012 12:51 pm

So do you mean "if the number of source sockets exceeds 6"? Surely with failback what was the destination is then the source? Why is none of this even mentioned in the various PDFs anyway?

foggy
Veeam Software
Posts: 18374
Liked: 1577 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: v6.1 Licensing

Post by foggy » Jun 25, 2012 1:10 pm

J1mbo wrote:So do you mean "if the number of source sockets exceeds 6"?
Yes.
J1mbo wrote:Surely with failback what was the destination is then the source?
By the source host the host where the backed up VM resides is meant. Unless you back up VMs from the target host, you do not need to lincense it. And failback is not a backup operation.

J1mbo
Expert
Posts: 261
Liked: 29 times
Joined: May 03, 2011 12:51 pm
Full Name: James Pearce
Contact:

Re: v6.1 Licensing

Post by J1mbo » Jun 25, 2012 1:20 pm

Thanks. I presume the double-negative is a typo though?

foggy
Veeam Software
Posts: 18374
Liked: 1577 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: v6.1 Licensing

Post by foggy » Jun 25, 2012 1:21 pm

J1mbo wrote:Thanks. I presume the double-negative is a typo though?
Sure, thanks. Fixed.

J1mbo
Expert
Posts: 261
Liked: 29 times
Joined: May 03, 2011 12:51 pm
Full Name: James Pearce
Contact:

Re: v6.1 Licensing

Post by J1mbo » Jun 25, 2012 1:23 pm

Many thanks!

rct
Enthusiast
Posts: 35
Liked: 1 time
Joined: Sep 29, 2011 6:07 pm
Contact:

Migrate from Veeam Essentials

Post by rct » Sep 13, 2012 2:22 pm

[merged]

Hi,

We are happy users of Veeam Essentials and we want to migrate from a VMWare Essentials Plus to other licencing (and more hypervisors).
As I understand the Veeam Essentials bundles is limited to 3 hosts backup.
Does someone could tell me what is the best way to backup 5 hosts ?

Thank you !

foggy
Veeam Software
Posts: 18374
Liked: 1577 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: v6.1 Licensing

Post by foggy » Sep 13, 2012 3:17 pm 1 person likes this post

Veeam Essentials is not limited to 3 hosts anymore, you can use any number of hosts under the 6 socket limit with the Essentials license.

rct
Enthusiast
Posts: 35
Liked: 1 time
Joined: Sep 29, 2011 6:07 pm
Contact:

Re: v6.1 Licensing

Post by rct » Sep 14, 2012 9:26 am

Thanks !

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google [Bot], Gostev, Majestic-12 [Bot] and 41 guests