High CPU usage Veeam One

Monitoring and reporting for Veeam Backup & Replication, VMware vSphere and Microsoft Hyper-V

High CPU usage Veeam One

Veeam Logoby mroetgerink » Wed Mar 06, 2013 6:32 am

Hi,

I encounter high CPU usage (almost constantly between 30% and 50%) on our Veeam ONE monitoring server. VeeamDCS.exe seems to be the problem. The hardware is a 6 core AMD Opteron 4226 with 8GB. I'm using the build in SQL version. Veeam ONE 6.5.0.676 with patch KB1700.

Kind regards
Martijn
mroetgerink
Novice
 
Posts: 5
Liked: never
Joined: Wed Mar 06, 2013 6:09 am
Full Name: Martijn Roetgerink

Re: High CPU usage Veeam One

Veeam Logoby v.Eremin » Wed Mar 06, 2013 8:43 am

Hi, Martijn. VeeamDCS.exe is the process responsible for data collection. So, I’m wondering how many hosts, VMs and datastores are being monitored with this installation?

Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13255
Liked: 968 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: High CPU usage Veeam One

Veeam Logoby mroetgerink » Wed Mar 06, 2013 8:52 am

It is monitoring 16 hosts with 35 Datastores (servers have local storage) and 130 Virtual Machines. Veeam One is running on Server 2008R2 (as are 3 other repositories) and the Virtual Hosts are running Server 2012 with Hyper-V v3.
mroetgerink
Novice
 
Posts: 5
Liked: never
Joined: Wed Mar 06, 2013 6:09 am
Full Name: Martijn Roetgerink

Re: High CPU usage Veeam One

Veeam Logoby v.Eremin » Wed Mar 06, 2013 9:54 am

Having in mind your infrastructure scale, as well as, the fact that both of the roles (SQL-server, VeeamONE) are deployed on this server, I wouldn’t say that the CPU rate (30-50%) you see is that high - It's expected, actually.

As a workaround for decreasing CPU rate, it might be worth moving SQL server to a separate machine.

Furthermore, what instance of SQL-server is being used in your case?
You should be aware that Express edition does have a number of limitations covered here.

Hope this helps.
Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13255
Liked: 968 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: High CPU usage Veeam One

Veeam Logoby mroetgerink » Wed Mar 06, 2013 11:15 am

Thx for your answer. I'm using the Express version of SQL as it comes with Veeam One. I'll try to move it.

Kind regards
Martijn
mroetgerink
Novice
 
Posts: 5
Liked: never
Joined: Wed Mar 06, 2013 6:09 am
Full Name: Martijn Roetgerink


Return to Veeam ONE



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests