Monitoring and reporting for Veeam Backup & Replication, VMware vSphere and Microsoft Hyper-V
Post Reply
ndum
Influencer
Posts: 11
Liked: 1 time
Joined: Jan 30, 2017 11:17 am
Contact:

Veeam B&R license exceeded

Post by ndum » Apr 10, 2019 12:14 pm

Hello

Today we updated our Veeam environment (B&R / Veeam ONE Enterprise) from 9.5 U3 to U4. So far everything worked. After that we did the license merge (we had previously licensed B&R and Veeam ONE separately) and now we have a single "Veeam Availability Suite" license. This could also be imported, but now Veeam ONE says that the licenses are exceeded (18.00 of 6 instances used). But both Veeam One and B&R are actually socket-licensed, why are they needed?

My suspicion tells me (we have 18 backup / copy jobs in B&R) that they are used therefor.

Thanks for help.

Shestakov
Veeam Software
Posts: 6575
Liked: 649 times
Joined: May 21, 2014 11:03 am
Full Name: Nikita Shestakov
Location: Prague
Contact:

Re: Veeam B&R license exceeded

Post by Shestakov » Apr 10, 2019 12:39 pm

Hello,
Do you also have Veeam Agents managed by Veeam Backup server?

ndum
Influencer
Posts: 11
Liked: 1 time
Joined: Jan 30, 2017 11:17 am
Contact:

Re: Veeam B&R license exceeded

Post by ndum » Apr 10, 2019 1:01 pm

Hello Shestakov

Yes, we have Veeam Agents managed by B&R. These were previously also licensed separately. Now we have a total of 20 licensed instances through B&R, but in Veeam ONE only 6.
Our partner has now opened a case, I think is easier to troubleshoot.

Thanks for your help.

Shestakov
Veeam Software
Posts: 6575
Liked: 649 times
Joined: May 21, 2014 11:03 am
Full Name: Nikita Shestakov
Location: Prague
Contact:

Re: Veeam B&R license exceeded

Post by Shestakov » Apr 10, 2019 1:29 pm

Prior to update 4, Veeam ONE didn't require Veeam Agents to be included into its license as there was almost nothing for the monitoring of computers protected by Veeam Agents.
Starting from update 4 Veeam ONE does provide dedicated Agents-based reports, Business View categorization, custom reporting etc. And it involves licensing.
Could you clarify, before the merge, did you have 20 instances in VBR license and 6 instances in ONE license?

ndum
Influencer
Posts: 11
Liked: 1 time
Joined: Jan 30, 2017 11:17 am
Contact:

Re: Veeam B&R license exceeded

Post by ndum » Apr 11, 2019 8:38 am

Hello Shestakov

It was apparently a mistake in the license. Support has created/patched a new license in which the 20 instances are now displayed also correctly in Veeam ONE. :D

Thanks for the support.

Shestakov
Veeam Software
Posts: 6575
Liked: 649 times
Joined: May 21, 2014 11:03 am
Full Name: Nikita Shestakov
Location: Prague
Contact:

Re: Veeam B&R license exceeded

Post by Shestakov » Apr 11, 2019 9:59 am

Good to know. Thanks for the update!

DeadEyedJacks
Veeam ProPartner
Posts: 122
Liked: 20 times
Joined: Oct 12, 2015 2:55 pm
Full Name: DeadEyedJacks
Location: UK
Contact:

Re: Veeam B&R license exceeded

Post by DeadEyedJacks » May 14, 2019 1:18 pm

Similar issue here; Veeam One reporting 9 out of 6 'instance' licenses in use. But no indication what or where counts as an instance!

Prior to update 4 we didn't have this issue and are correctly licensed for VMware host sockets.

Only physical servers are the Veeam Backup servers.

Case # 03559892

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22445
Liked: 1443 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: Veeam B&R license exceeded

Post by Vitaliy S. » May 14, 2019 5:02 pm

How many Agents are you managing with Veeam B&R which is monitored by this Veeam ONE server?

DeadEyedJacks
Veeam ProPartner
Posts: 122
Liked: 20 times
Joined: Oct 12, 2015 2:55 pm
Full Name: DeadEyedJacks
Location: UK
Contact:

Re: Veeam B&R license exceeded

Post by DeadEyedJacks » May 21, 2019 5:36 pm

Only Three Physical servers. So no idea where three times multiplier comes in !
Not making any head way with support currently...

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22445
Liked: 1443 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: Veeam B&R license exceeded

Post by Vitaliy S. » May 24, 2019 8:52 pm

Do you use Veeam B&R standard edition by any chance?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests