Veeam One server - 300% CPU load increase

Monitoring and reporting for Veeam Backup & Replication, VMware vSphere and Microsoft Hyper-V

Veeam One server - 300% CPU load increase

Veeam Logoby mcwill » Mon Sep 23, 2013 1:50 pm 1 person likes this post

[Case ID - 00437470]

https://www.dropbox.com/s/l15y2xde0ixhtqk/VeeamServer.jpg

Just posting to check if anyone else had seen similar and been able to resolve this...

Upgrade of a 6.5 installation to V7 has seen the average CPU load on the Veeam One server jump from 700 MHz to 1800MHz on day of upgrade slowing rising to 2600MHz after 3 weeks. Stopping the "Veeam One Monitor Server" service causes the excess CPU load to disappear, which appears to indicate it is the source of the load.

Looking at windows task manager, the processes consuming the CPU appear to the embedded SQL Server and the Veeam Data Collector Service.

This means that the Veeam One Monitor is now consuming 25% of the CPU of the current host and is easily the most CPU intensive VM in the cluster. As you can understand I am keen to return to a more sensible CPU usage pattern so am open to any suggestions.

Thanks,
Iain
mcwill
Enthusiast
 
Posts: 64
Liked: 10 times
Joined: Sat Jan 16, 2010 9:47 am
Full Name: Iain McWilliams

Re: Veeam One server - 300% CPU load increase

Veeam Logoby Vitaliy S. » Mon Sep 23, 2013 3:45 pm 1 person likes this post

Hello Iain,

Have you possibly changed anything in your Veeam ONE configuration? Do you monitor both VI and the backup infrastructure?

Thank you!
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19554
Liked: 1100 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: Veeam One server - 300% CPU load increase

Veeam Logoby mcwill » Mon Sep 23, 2013 4:03 pm 1 person likes this post

Hi Vitaliy,

The configuration of Veeam One is unchanged. We just performed an update install over version 6.5

It only monitors a VI of 3 single CPU vsphere hosts plus Veeam Backup.
mcwill
Enthusiast
 
Posts: 64
Liked: 10 times
Joined: Sat Jan 16, 2010 9:47 am
Full Name: Iain McWilliams

Re: Veeam One server - 300% CPU load increase

Veeam Logoby Vitaliy S. » Mon Sep 23, 2013 7:54 pm 1 person likes this post

Iain, can you please tell me what our support team has found out after investigating your case? Cannot find any note in your support ticket regarding that.
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19554
Liked: 1100 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: Veeam One server - 300% CPU load increase

Veeam Logoby mcwill » Mon Sep 23, 2013 8:49 pm 1 person likes this post

Vitaliy,

Unfortunately not, it was a very short WebEx.

I received the impression when talking with support that they knew what was causing the issue and would get back to me shortly but that was over 3 weeks ago.
mcwill
Enthusiast
 
Posts: 64
Liked: 10 times
Joined: Sat Jan 16, 2010 9:47 am
Full Name: Iain McWilliams

Re: Veeam One server - 300% CPU load increase

Veeam Logoby Vitaliy S. » Tue Sep 24, 2013 10:22 am 1 person likes this post

Iain, I have asked our R&D team to take a closer look at your case, thanks for bringing this to our attention.
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19554
Liked: 1100 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: Veeam One server - 300% CPU load increase

Veeam Logoby felyjos » Thu Sep 26, 2013 9:06 pm

Hello,
Sorry to jump in but I have the same issue with the two VMs used for Veeam Reporter 6.5 and Veeam Reporter 7 they are identical.
BUT Veeam 7 VM is completely hammered on CPU... practically 24/7... versus Veeam 6.5 which is running properly..

Thanks,
DOm
felyjos
Expert
 
Posts: 285
Liked: 3 times
Joined: Wed Jun 08, 2011 5:46 pm
Full Name: Dominique DUCHEMIN

Re: Veeam One server - 300% CPU load increase

Veeam Logoby mcwill » Fri Sep 27, 2013 6:51 am 1 person likes this post

Hi Dom,

Not great news I'm afraid, Veeam set up a second webex and identified the cause to be Veeam One monitoring of the Veeam Backup & Replication infrastructure. I've taken the harsh step of removing Backup monitoring from Veeam One and CPU levels are back to normal.
mcwill
Enthusiast
 
Posts: 64
Liked: 10 times
Joined: Sat Jan 16, 2010 9:47 am
Full Name: Iain McWilliams

Re: Veeam One server - 300% CPU load increase

Veeam Logoby Vitaliy S. » Fri Sep 27, 2013 11:46 am 1 person likes this post

Dom,

Can you please open a support case on high CPU usage issue, so we could investigate it further?

Thanks!
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19554
Liked: 1100 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: Veeam One server - 300% CPU load increase

Veeam Logoby felyjos » Fri Sep 27, 2013 5:12 pm

I will
Thanks,
Dom
felyjos
Expert
 
Posts: 285
Liked: 3 times
Joined: Wed Jun 08, 2011 5:46 pm
Full Name: Dominique DUCHEMIN

Re: Veeam One server - 300% CPU load increase

Veeam Logoby heino_moeller » Wed Oct 23, 2013 12:23 pm

I have Veeam One and Backup Server on different servers.

When I add the Backup server to Veeam One, the CPU on backup server will instantly rise to approx. 50% and stay there.

CPU fall to normal when removing it from Veeam ONE.

Any suggestions??

/Heino
heino_moeller
Novice
 
Posts: 3
Liked: never
Joined: Tue May 14, 2013 9:01 am
Full Name: Heino Tandrup Eilsø

Re: Veeam One server - 300% CPU load increase

Veeam Logoby Vitaliy S. » Wed Oct 23, 2013 1:10 pm

Hello Heino,

Do you add Veeam B&R server or Backup Enterprise Manager to the Veeam ONE console? What is the configuration of your backup server? How many CPUs do you have there?

Thank you!
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19554
Liked: 1100 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: Veeam One server - 300% CPU load increase

Veeam Logoby heino_moeller » Thu Oct 24, 2013 8:41 am

I've tried to add both Enterprise Manager and B&R server with same outcome - 50% CPU usage.

The B&R server is virtual and has 2vCPU's.
heino_moeller
Novice
 
Posts: 3
Liked: never
Joined: Tue May 14, 2013 9:01 am
Full Name: Heino Tandrup Eilsø

Re: Veeam One server - 300% CPU load increase

Veeam Logoby Vitaliy S. » Thu Oct 24, 2013 9:30 am

Try increasing the vCPU amount (as per our Veeam B&R system requirements), should help!
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19554
Liked: 1100 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: Veeam One server - 300% CPU load increase

Veeam Logoby heino_moeller » Thu Oct 24, 2013 9:52 am

Doesn't that violate with the licensing of Veeam??

I could increase the number of cores... it's only configured with 2 virtual sockets with 1 core pr. socket.

I've looked in the system requirements and it doesn't say anything about the amount of vCPU's??
heino_moeller
Novice
 
Posts: 3
Liked: never
Joined: Tue May 14, 2013 9:01 am
Full Name: Heino Tandrup Eilsø

Next

Return to Veeam ONE



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests