VEEAM ONE SNMP TRAP NAGIOS

Monitoring and reporting for Veeam Backup & Replication, VMware vSphere and Microsoft Hyper-V

VEEAM ONE SNMP TRAP NAGIOS

Veeam Logoby ehermouet » Tue Mar 31, 2015 2:34 pm

Hi all

we have Veeam one enterprise and i want to monitor all my Vm on Nagios. I export MIB on my nagios but i'm block here.

exist topic about this ? or any help ?

Tks advance
ehermouet
Influencer
 
Posts: 12
Liked: 1 time
Joined: Tue Mar 31, 2015 2:32 pm
Full Name: Erwan

Re: VEEAM ONE SNMP TRAP NAGIOS

Veeam Logoby Shestakov » Tue Mar 31, 2015 2:58 pm

Hello Erwan,
There is no separate topic about Nagios.
Could you specify why you need to use Nagios along with Veeam One?
Thanks.
Shestakov
Veeam Software
 
Posts: 4850
Liked: 394 times
Joined: Wed May 21, 2014 11:03 am
Location: Saint Petersburg
Full Name: Nikita Shestakov

Re: VEEAM ONE SNMP TRAP NAGIOS

Veeam Logoby ehermouet » Tue Mar 31, 2015 3:10 pm

Hi

tks for your reply

I want to received SNMP trap from alert on Veeam one and veeambackup to my nagios server.

Ex we have 2 esx serveur, when Veeam one said "latency" or cpu usage, alert is générated, and i want to receive it on my nagios serveur.

i hope it's clear :)
ehermouet
Influencer
 
Posts: 12
Liked: 1 time
Joined: Tue Mar 31, 2015 2:32 pm
Full Name: Erwan

Re: VEEAM ONE SNMP TRAP NAGIOS

Veeam Logoby Shestakov » Tue Mar 31, 2015 3:33 pm

Erwan,
I`ve got it. You can find SNMP configuration in Options>Server settings>SNMP.
But why do you need 2 monitoring systems in your environment?
Thanks.
Shestakov
Veeam Software
 
Posts: 4850
Liked: 394 times
Joined: Wed May 21, 2014 11:03 am
Location: Saint Petersburg
Full Name: Nikita Shestakov

Re: VEEAM ONE SNMP TRAP NAGIOS

Veeam Logoby Vitaliy S. » Tue Mar 31, 2015 3:42 pm

On top of that, If you want to receive these alerts in Nagios you can import MIB file from Veeam ONE.
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19541
Liked: 1098 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: VEEAM ONE SNMP TRAP NAGIOS

Veeam Logoby ehermouet » Tue Apr 07, 2015 1:08 pm

Shestakov wrote:Erwan,
I`ve got it. You can find SNMP configuration in Options>Server settings>SNMP.
But why do you need 2 monitoring systems in your environment?
Thanks.


hi

tks for reply

i want only 1 monitoring system. Now all is on Nagios, but veeam is very complete and i want to integer alert on my nagios system because we have big map with all servers (in ESX or not)
ehermouet
Influencer
 
Posts: 12
Liked: 1 time
Joined: Tue Mar 31, 2015 2:32 pm
Full Name: Erwan

Re: VEEAM ONE SNMP TRAP NAGIOS

Veeam Logoby Shestakov » Tue Apr 07, 2015 1:12 pm

I see your point. As was mentioned above, you can import MIB file from Veeam ONE.
Thanks.
Shestakov
Veeam Software
 
Posts: 4850
Liked: 394 times
Joined: Wed May 21, 2014 11:03 am
Location: Saint Petersburg
Full Name: Nikita Shestakov

Re: VEEAM ONE SNMP TRAP NAGIOS

Veeam Logoby ehermouet » Tue Apr 07, 2015 1:13 pm

Yes i have import all MIB... but for the moment nothing appear. strange.. i have specify my host on snmp server on veeam. maybe i muste specify on each alert ?
ehermouet
Influencer
 
Posts: 12
Liked: 1 time
Joined: Tue Mar 31, 2015 2:32 pm
Full Name: Erwan

Re: VEEAM ONE SNMP TRAP NAGIOS

Veeam Logoby ehermouet » Tue Apr 07, 2015 1:25 pm

For exemple, i have add snmp trap and email. i receive email but not the trap.
On my trap server i have trap from other server... Exist log or something like that ?

tks
ehermouet
Influencer
 
Posts: 12
Liked: 1 time
Joined: Tue Mar 31, 2015 2:32 pm
Full Name: Erwan

Re: VEEAM ONE SNMP TRAP NAGIOS

Veeam Logoby Shestakov » Tue Apr 07, 2015 1:30 pm

Veeam One just sends SNMP "traps" to a "trap receiver".
To export logs at the bottom left corner of the Veeam ONE Settings utility, click Export Logs. Specify a location to which the exported logs must be saved.
The Veeam ONE Settings utility will export logs and save them to a .ZIP archive in the specified location.
Thanks.
Shestakov
Veeam Software
 
Posts: 4850
Liked: 394 times
Joined: Wed May 21, 2014 11:03 am
Location: Saint Petersburg
Full Name: Nikita Shestakov

Re: VEEAM ONE SNMP TRAP NAGIOS

Veeam Logoby Vitaliy S. » Tue Apr 07, 2015 1:35 pm

ehermouet wrote:i have specify my host on snmp server on veeam. maybe i muste specify on each alert ?

Yes, that's correct. You need to add this action to the alarms settings. This can be done via using CTRL+A if you want to configure it for all alarms at a time. What SNMP protocol version are you using?
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19541
Liked: 1098 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: VEEAM ONE SNMP TRAP NAGIOS

Veeam Logoby ehermouet » Tue Apr 07, 2015 1:44 pm

I try with V1 because i can't set v2 -> error in veeam
ehermouet
Influencer
 
Posts: 12
Liked: 1 time
Joined: Tue Mar 31, 2015 2:32 pm
Full Name: Erwan

Re: VEEAM ONE SNMP TRAP NAGIOS

Veeam Logoby Vitaliy S. » Tue Apr 07, 2015 2:16 pm

Ok, then let our technical team take a look at the error message.
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19541
Liked: 1098 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: VEEAM ONE SNMP TRAP NAGIOS

Veeam Logoby ehermouet » Wed Apr 08, 2015 2:53 pm

i found mib file for veeambackup but not veeam one ? where i can found it ? tks advance
ehermouet
Influencer
 
Posts: 12
Liked: 1 time
Joined: Tue Mar 31, 2015 2:32 pm
Full Name: Erwan

Re: VEEAM ONE SNMP TRAP NAGIOS

Veeam Logoby ehermouet » Wed Apr 08, 2015 2:57 pm 1 person likes this post

ehermouet
Influencer
 
Posts: 12
Liked: 1 time
Joined: Tue Mar 31, 2015 2:32 pm
Full Name: Erwan

Next

Return to Veeam ONE



Who is online

Users browsing this forum: hendrikm and 5 guests