Discussions specific to the VMware vSphere hypervisor
Post Reply
beistrich
Influencer
Posts: 16
Liked: never
Joined: Feb 04, 2014 8:06 am
Full Name: Christoph
Contact:

Backup starting fast - then gets incredibly slow!

Post by beistrich » May 18, 2014 7:37 pm

Hello!
I have again a strange problem with veeam. It is the first backup, so veeam performs a full backup.
The backup starts with about 90Mb/s but then becomes steadily slower - ow it stands at 2 - 5 Mb/s

It says the bottleneck is the target (87% at the moment, but now ap 99%). But this is strange, because the backup process becomes slow only later - approximately after the 2nd vm (of 13!)

This is the graph:
Image

Image

Somebody has an idea - Its VB 7 Patch 3

foggy
Veeam Software
Posts: 18682
Liked: 1631 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: Backup starting fast - then gets incredibly slow!

Post by foggy » May 19, 2014 11:10 am

Christoph, have you monitored CPU and memory usage on the proxy during the backup? Here's an old but useful thread regarding similar issues, should give you some thoughts.

beistrich
Influencer
Posts: 16
Liked: never
Joined: Feb 04, 2014 8:06 am
Full Name: Christoph
Contact:

Re: Backup starting fast - then gets incredibly slow!

Post by beistrich » May 19, 2014 2:20 pm

Hi!
CPU of the Proxy is less than 20%...
Also tried to reset "CBT" - also doesn't help.
Any other Idea?
Should I try disabling indexing?

foggy
Veeam Software
Posts: 18682
Liked: 1631 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: Backup starting fast - then gets incredibly slow!

Post by foggy » May 19, 2014 3:04 pm

What if you try to backup to some other storage to check whether the storage is the actual cause of this slow down?

beistrich
Influencer
Posts: 16
Liked: never
Joined: Feb 04, 2014 8:06 am
Full Name: Christoph
Contact:

Re: Backup starting fast - then gets incredibly slow!

Post by beistrich » May 19, 2014 9:01 pm

It is not the storage I think.
When I back up a single VM the speed is normal.
When I create a backup job with multiple VMs it is very slow! (1 VM at a time) - using vCenter Server Appliance.

tsightler
VP, Product Management
Posts: 5542
Liked: 2361 times
Joined: Jun 05, 2009 12:57 pm
Full Name: Tom Sightler
Contact:

Re: Backup starting fast - then gets incredibly slow!

Post by tsightler » May 19, 2014 10:11 pm

Can you tell us something about the backup storage? Is it a NAS?

beistrich
Influencer
Posts: 16
Liked: never
Joined: Feb 04, 2014 8:06 am
Full Name: Christoph
Contact:

Re: Backup starting fast - then gets incredibly slow!

Post by beistrich » May 20, 2014 7:28 am

Yes its a NAS (Qnap) with 12 TB (4*4 TB RAID5)

Backup settings:
1 Concurrent task
Lan Target
CBT activated
NBD
VSS activated (no indexing)
Veeam connects through vCenter Server appliance.
VMs are chosen selectively

veremin
Product Manager
Posts: 17266
Liked: 1513 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: Backup starting fast - then gets incredibly slow!

Post by veremin » May 20, 2014 8:59 am

With one concurrent task, there should be no difference between job with one or multiple VMs, as only one VM can be processed at any given moment. If I were you, I would still try to backup to different location in order to exclude target storage from list of suspects. Thanks.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Paul.Loewenkamp and 34 guests