Discussions specific to the VMware vSphere hypervisor
Post Reply
GrZeCh
Enthusiast
Posts: 35
Liked: never
Joined: Mar 09, 2009 2:29 pm

Backuping VM where Veeam is installed - full backup every t.

Post by GrZeCh » Jul 05, 2012 7:18 am

Hello,

is this normal that when I'm making backup (using job) of VM where Veeam all components are installed Veeam is making full backup every time? Other Windows VMs backup is incremental but not this VM. Can this be related to having non Windows VMs inside the same backup job? In storage settings ot this job I have Incremental backup selected with having sythetic full every weekend adn transforming previous full backup chains into rollbacks.

Regards

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22024
Liked: 1354 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: Backuping VM where Veeam is installed - full backup ever

Post by Vitaliy S. » Jul 05, 2012 8:35 am

Hello,

Could you please tell me what made you think that it is running full backup every time? Do you see multiple VBK files created on the backup repository?

Thanks!

GrZeCh
Enthusiast
Posts: 35
Liked: never
Joined: Mar 09, 2009 2:29 pm

Re: Backuping VM where Veeam is installed - full backup ever

Post by GrZeCh » Jul 05, 2012 8:48 am

You are right. vbk is only one but there is simething different during this backup. Other Windows VM systems when they are being processed their Hard Disk entries during backup shows that only some part of whole HD size was copied. During processing VM where Veeam is installed every time I see whole HD being copied.

Entries from report:

VM where Veeam is installed:

VeeamVM Success 23:35:57 02:14:06 (+1) 155,0 GB 147,0 GB 13,1 GB 2:38:08
VeeamVM Success 22:06:34 22:53:33 155,0 GB 147,0 GB 27,2 GB 0:46:59
VeeamVM Success 22:04:37 22:38:36 155,0 GB 147,0 GB 11,6 GB 0:33:58

other VM:

OtherVM Success 03:35:21 04:38:21 570,0 GB 54,6 GB 13,4 GB 1:03:00
OtherVM Success 04:39:42 05:58:18 570,0 GB 62,1 GB 17,8 GB 1:18:35
OtherVM Success 01:01:13 02:02:21 570,0 GB 68,0 GB 19,2 GB 1:01:07

as you can see first VM where Veeam is installed HD was read completely every time while second VM was read only 54,62 and 68GB of 570GB.

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22024
Liked: 1354 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: Backuping VM where Veeam is installed - full backup ever

Post by Vitaliy S. » Jul 05, 2012 11:13 am

Do you see a [CBT] label in the job session next to virtual disks of this VM?

GrZeCh
Enthusiast
Posts: 35
Liked: never
Joined: Mar 09, 2009 2:29 pm

Re: Backuping VM where Veeam is installed - full backup ever

Post by GrZeCh » Jul 05, 2012 11:28 am

Nope.

EDIT: Nope for this one VM with Veeam software installed. Other Windows VMs have [CBT] next to HD.

foggy
Veeam Software
Posts: 17403
Liked: 1444 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: Backuping VM where Veeam is installed - full backup ever

Post by foggy » Jul 05, 2012 11:44 am

That's the reason. Does this VM have any snapshots? CBT could sometimes not work for VMs that have one or more snapshots before backup starts (VMware limitation).

Btw, what version of Veeam B&R are you running?

GrZeCh
Enthusiast
Posts: 35
Liked: never
Joined: Mar 09, 2009 2:29 pm

Re: Backuping VM where Veeam is installed - full backup ever

Post by GrZeCh » Jul 05, 2012 11:50 am

There are no shapshots listed in vSphere Client for this VM. I'm using latest version (6.1.0.181 64bit).

foggy
Veeam Software
Posts: 17403
Liked: 1444 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: Backuping VM where Veeam is installed - full backup ever

Post by foggy » Jul 05, 2012 1:05 pm

Another reason for CBT not working could be an unsupported virtual hardware version.

GrZeCh
Enthusiast
Posts: 35
Liked: never
Joined: Mar 09, 2009 2:29 pm

Re: Backuping VM where Veeam is installed - full backup ever

Post by GrZeCh » Jul 05, 2012 1:35 pm

Guest OS Windows Server 2008 R2 64-bit. Latest VMware tools installed. There are no USB, audio hardware. Disk controller is Paravirtual (just like on my other Windows VMs).

Does having swap file located on local storage (since I own Essentials license I don't use VMotion) and VM running on shared storage could have something to do with CBT not working?

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22024
Liked: 1354 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: Backuping VM where Veeam is installed - full backup ever

Post by Vitaliy S. » Jul 05, 2012 4:31 pm

What is the hardware version of this VM?
GrZeCh wrote:Does having swap file located on local storage (since I own Essentials license I don't use VMotion) and VM running on shared storage could have something to do with CBT not working?
No.

GrZeCh
Enthusiast
Posts: 35
Liked: never
Joined: Mar 09, 2009 2:29 pm

Re: Backuping VM where Veeam is installed - full backup ever

Post by GrZeCh » Jul 05, 2012 5:22 pm

All of my VM hardware version is 8.

tsightler
VP, Product Management
Posts: 5257
Liked: 2122 times
Joined: Jun 05, 2009 12:57 pm
Full Name: Tom Sightler
Contact:

Re: Backuping VM where Veeam is installed - full backup ever

Post by tsightler » Jul 05, 2012 5:49 pm 3 people like this post

Starting with 6.0 patch 3 CBT is disabled for any system performing as a Hotadd proxy, unless the behavior has changed in 6.1 (I'm not aware that it has). That would include the Veeam server since it is by default a proxy. See "Issue 17" in this thread.

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22024
Liked: 1354 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: Backuping VM where Veeam is installed - full backup ever

Post by Vitaliy S. » Jul 05, 2012 5:57 pm

Bingo! This fact has completely slipped my mind.

GrZeCh
Enthusiast
Posts: 35
Liked: never
Joined: Mar 09, 2009 2:29 pm

Re: Backuping VM where Veeam is installed - full backup ever

Post by GrZeCh » Jul 05, 2012 6:28 pm

Ah. Ok. No further questions.

Just small information to Veeam team. SMTP server which is sending forum notifications is on Barracuda blacklist:

http://www.mxtoolbox.com/SuperTool.aspx ... .23.207.47

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22024
Liked: 1354 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: Backuping VM where Veeam is installed - full backup ever

Post by Vitaliy S. » Jul 05, 2012 6:50 pm

Thanks, I will let our web team know about this.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests