Discussions specific to the VMware vSphere hypervisor
Post Reply
TommyB
Expert
Posts: 122
Liked: 16 times
Joined: Aug 28, 2013 9:46 am
Full Name: Thomas Braun
Location: Germany.Europe.Terra.Sol.Milkyway.Localgroup.Virgo
Contact:

Exchange server VM - snapshots not being removed

Post by TommyB » Apr 03, 2014 9:48 am

Hi,

I'm using VEEAM for roughly 8 months now to backup 6 virtual machines including an Exchange 2010 machine and suddenly I have problems that snapshots are not removed after the backup.

Probably this is related to changing my backup scheme from chained backups to backup-all-VMs-at-the-same-time-and-let-veeam-do-the-job?

So I opened a support case with VMWare and guess what - the VMWare support engineer told me that it is a not-so-good idea to use snapshotting to backup a running Exchange or SQL Server.

I will now set up the Exchange job to run at a different time as all the other jobs - so if this is load related this might fix the problem?

Any opinions on that?

Thomas

foggy
Veeam Software
Posts: 18278
Liked: 1564 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: Exchange server VM - snapshots not being removed

Post by foggy » Apr 03, 2014 10:45 am

TommyB wrote:So I opened a support case with VMWare and guess what - the VMWare support engineer told me that it is a not-so-good idea to use snapshotting to backup a running Exchange or SQL Server.
Most likely he was referring to the fact that snapshot based Exchange backup is not supported by Microsoft. However, as long as you use an Exchange-aware VSS-based application that guarantees the required application consistency, you're ok.
TommyB wrote:I will now set up the Exchange job to run at a different time as all the other jobs - so if this is load related this might fix the problem?
I would recommend to also contact our technical support for closer investigation of the leftover snapshot reasons.

TommyB
Expert
Posts: 122
Liked: 16 times
Joined: Aug 28, 2013 9:46 am
Full Name: Thomas Braun
Location: Germany.Europe.Terra.Sol.Milkyway.Localgroup.Virgo
Contact:

Re: Exchange server VM - snapshots not being removed

Post by TommyB » Apr 04, 2014 10:18 am

Just as an update - after moving the Exchange Job away from the other VMs, the left over snapshots vanished and everything seems to be back to normal.

I will keep an eye on this.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests