Discussions specific to the VMware vSphere hypervisor
Post Reply
Jack1874
Enthusiast
Posts: 95
Liked: 5 times
Joined: Oct 17, 2015 3:32 pm
Full Name: Stuart Little
Location: Canada
Contact:

Planning our Uprgrade to v9

Post by Jack1874 » Jul 11, 2016 7:01 pm

Case ID # 01849381

Guys, we are planning our upgrade to v9.

Current Config
Software: Veeam Backup and Replication ver 8.0.0.2084
Veeam Backup Server: VM, w2k12 R2
Veeam Proxy Server(s) x 3 - Physical, w2K12 R2
HP StoreOnce - firmware 3.13.3 (UNC landing zone)
HP Store Ever
vSphere 6.0 (U1) Build 3568940
HP 3PAR (Storage Snapshots)

Our plan would be to upgrade to v9, then apply Update 1. We would then follow this up with an upgrade of vSphere to 6.0 (U2).

We do have a case open, but if anyone would like to chip in with their experiences that would be great.

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22965
Liked: 1555 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: Planning our Uprgrade to v9

Post by Vitaliy S. » Jul 11, 2016 8:22 pm

Before running the upgrade make sure you do backup of Veeam config database and disable all jobs schedule for the maintenance time. Once upgrade is complete, update all Veeam infrastructure components and start running your jobs again. We have the upgrade procedure outlined in the Release Notes, please take a look.

Jack1874
Enthusiast
Posts: 95
Liked: 5 times
Joined: Oct 17, 2015 3:32 pm
Full Name: Stuart Little
Location: Canada
Contact:

Re: Planning our Uprgrade to v9

Post by Jack1874 » Jul 13, 2016 2:40 pm

Thank you Sir.. I will review your comments and the upgrade guide

DRUMDUDESAN
Enthusiast
Posts: 26
Liked: 1 time
Joined: May 07, 2016 2:42 pm
Full Name: Jeff
Contact:

Re: Planning our Uprgrade to v9

Post by DRUMDUDESAN » Aug 08, 2016 6:30 pm

Hi,
I'm not exactly in your boat. I joined a company recently and playing catch up with older systems.
- ESXi 5.1.0 GA 799733
- Veeam Enterprise 6.5
https://www.veeam.com/kb2053

It looks like I have to upgrade twice.
6.5 to 8 and then 8 to 9.

What is not clear to me from the KBM article is:
Can I still use SQL Express or do I need a Full blown SQL server? Will the upgrade update my current DB?
Important Note Regarding Performance
Veeam Backup & Replication provides an option during installation to create a local SQL Express instance. This option is often taken and as such older versions of Veeam that are then updated may be running on old SQL Express instances. This can affect performance. It may be advised to upgrade the local SQL instance to the most current supported version after first upgrading Veeam to the latest version and update. All versions of Veeam Backup & Replication after 8.0.0.917 (Patch 1) support SQL 2014.

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22965
Liked: 1555 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: Planning our Uprgrade to v9

Post by Vitaliy S. » Aug 08, 2016 8:37 pm 1 person likes this post

Hi Jeff,

You can continue using SQL Express edition, no issues with that. This note says that in some situations it is advised to also upgrade SQL Server Express to the next version (not edition).

Thanks!

DRUMDUDESAN
Enthusiast
Posts: 26
Liked: 1 time
Joined: May 07, 2016 2:42 pm
Full Name: Jeff
Contact:

Re: Planning our Uprgrade to v9

Post by DRUMDUDESAN » Aug 17, 2016 7:41 pm

Hi,
We have obtained the licensing Veeam 9 but one thing that comes to mind is...
Do I need the Veeam 8 licenses to perform the upgrade from 6.5 to 8 and then 8 to 9?
Thanks

veremin
Product Manager
Posts: 16867
Liked: 1429 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: Planning our Uprgrade to v9

Post by veremin » Aug 18, 2016 9:51 am 1 person likes this post

In order to directly upgrade to version 9 you should be running you must be running version 8.0 or 7.0 Patch #4 on the supported operating system (check the System Requirements section of our user guide).

Since you're leveraging older version, you should let our support team assist you with upgrading process. Not only will they follow you through the needed steps, but also they will be able to generate required license (though, I doubt that it is needed, since you can always update in a free mode, and provide a license afterwards, once v9 is installed).

Thanks.

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22965
Liked: 1555 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: Planning our Uprgrade to v9

Post by Vitaliy S. » Aug 18, 2016 12:36 pm 1 person likes this post

After upgrade is complete you can revisit all new settings for v9 to enable them, as they will be disabled by default.

shafiq
Lurker
Posts: 2
Liked: never
Joined: Sep 24, 2016 1:14 am
Full Name: Shafiq Izlan
Contact:

Re: Planning our Uprgrade to v9

Post by shafiq » Sep 24, 2016 1:33 am

I also have the same issue, but how can I get support from your team to assist me for upgrading? I can't open the new ticket for the support because my support id is expired. Could you assist me how to get a new support ID from new license renewal?

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22965
Liked: 1555 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: Planning our Uprgrade to v9

Post by Vitaliy S. » Sep 24, 2016 11:52 pm

Shafiq, once you renew your maintenance (support contract), you will be able to open support cases with our team.

shafiq
Lurker
Posts: 2
Liked: never
Joined: Sep 24, 2016 1:14 am
Full Name: Shafiq Izlan
Contact:

Re: Planning our Uprgrade to v9

Post by shafiq » Sep 26, 2016 12:25 am

Thanks Vitaly for the quick response,
But just now I don't have the new support ID & the old support ID is already expired. Could you help me where I can get the new support ID? For my understanding, we need to key in the new licences to get the new support ID. After renewal, we only get new licences for the Veeam Backup & Replication ver. 9
Please assist me.

foggy
Veeam Software
Posts: 18239
Liked: 1557 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: Planning our Uprgrade to v9

Post by foggy » Sep 26, 2016 2:34 pm

Shafiq, have you contacted renewals team already? My assumption was that support ID should be preserved upon renewal.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 18 guests