Discussions specific to the VMware vSphere hypervisor
Post Reply
guru_reggie
Influencer
Posts: 14
Liked: 1 time
Joined: Nov 15, 2012 9:44 am
Full Name: Michael Hoare
Contact:

Replication Destination - Datastore Cluster.?

Post by guru_reggie » Nov 15, 2012 9:51 am 1 person likes this post

Hi guys,

First time poster so be gentle :)

I'm running B&R v6.5 and setting up some replication jobs for my VMs sitting on VMware 5.1 (838463)..

I'm using some datastore clusters both in Prod and DR.. I'd like to be able to use the datastore cluster address to replicate to rather than an individual datastore.. I ran it by one of the lads at Veeam and he reckons it's supported.. However I'm not seeing it when I browse in the wizard.. I'm meeting the guys today anyway, but I said I'd post something to see if you guys have had a similar experience..?

Thanks for any advice,
Reg..

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22998
Liked: 1556 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: Replication Destination - Datastore Cluster.?

Post by Vitaliy S. » Nov 15, 2012 10:28 am

Hi Michael,

Datastore cluster is supported as destination target for replication jobs, but you're right, datastore clusters are not visible within the GUI as individual objects, so you have to select the datastore you want to replicate VM files to.

Thanks!

guru_reggie
Influencer
Posts: 14
Liked: 1 time
Joined: Nov 15, 2012 9:44 am
Full Name: Michael Hoare
Contact:

Re: Replication Destination - Datastore Cluster.?

Post by guru_reggie » Nov 15, 2012 10:40 am

Thanks for the reply Vitaliy.! :)

So does this mean that somehow it 'knows' that it's a DS Cluster and will allow the cluster to place files on a different DS than selected, if say it's running out of space..?

Cheers

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22998
Liked: 1556 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: Replication Destination - Datastore Cluster.?

Post by Vitaliy S. » Nov 15, 2012 10:52 am

Well, not exactly. Even with VMware you still have to select individual datastore (just tried that in my vSphere lab) to provision a new VM. By saying "DS cluster" is supported, I meant to say that choosing DS Cluster datastores will not cause any issues to your replication jobs.

guru_reggie
Influencer
Posts: 14
Liked: 1 time
Joined: Nov 15, 2012 9:44 am
Full Name: Michael Hoare
Contact:

Re: Replication Destination - Datastore Cluster.?

Post by guru_reggie » Nov 15, 2012 12:07 pm

Interesting.. I can choose the DS Cluster level to provision a VM...... I only have to choose a specific DS if I'm excluding that VM from sDRS.....

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22998
Liked: 1556 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: Replication Destination - Datastore Cluster.?

Post by Vitaliy S. » Nov 15, 2012 12:37 pm

Yes, you can, but on the bottom screen there is a list of datastores that comprise the DS cluster, and in any case one of the datastores is automatically selected for you.

guru_reggie
Influencer
Posts: 14
Liked: 1 time
Joined: Nov 15, 2012 9:44 am
Full Name: Michael Hoare
Contact:

Re: Replication Destination - Datastore Cluster.?

Post by guru_reggie » Nov 16, 2012 8:13 am

Vitaliy S. wrote:Yes, you can, but on the bottom screen there is a list of datastores that comprise the DS cluster, and in any case one of the datastores is automatically selected for you.
Yep, but I guess that's what I hoping for with Veeam :wink:

lti
Novice
Posts: 6
Liked: never
Joined: Sep 17, 2012 5:40 pm
Contact:

[MERGED] Replication to a SDRS destination

Post by lti » Apr 11, 2013 12:30 pm

Hi, when configuring a replication job, the only choice possible for the destination disk is a DataStore. There is also an option to define different DataStore destination per VM in the same job.
We are using SDRS (Storage DRS) that can move automatically a VM from a DataStore to another in the same SDRS Cluster. This is done via Storage VMotion.

My questions are :
- is is possible to specify a SDRS Cluster instead of a single DataStore when configuring a replication target ?
- What will happen during the next scheduled replication if the replica VM files have been moved to another DataStore ?

Thank you

foggy
Veeam Software
Posts: 18276
Liked: 1564 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: [MERGED] Replication to a SDRS destination

Post by foggy » Apr 11, 2013 12:53 pm

lti wrote:- What will happen during the next scheduled replication if the replica VM files have been moved to another DataStore ?
You need to update the job with new datastore for this VM to continue using existing replica files. Otherwise the job will fail.

lti
Novice
Posts: 6
Liked: never
Joined: Sep 17, 2012 5:40 pm
Contact:

Re: Replication Destination - Datastore Cluster.?

Post by lti » Apr 11, 2013 1:16 pm

Thank you. It is annoying, because SDRS can be fully automated and can move files between DataStores automatically. We're not always aware of such an automatic change.
Do you think it can be improved in future release ? Any chance to create a feature request for these points :
- Option to select a SDRS Cluster at creation
- Support for replica move from one DataStore to another

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: khang1231, Valle1975 and 20 guests