Discussions specific to the VMware vSphere hypervisor
Post Reply
Morgenstern72
Enthusiast
Posts: 76
Liked: 12 times
Joined: Jan 30, 2014 3:37 pm
Full Name: Joachim
Contact:

Why vmware snapshot when I use HP 3PAR snapshots?

Post by Morgenstern72 » Apr 20, 2015 8:49 am

We got our new HP 3PAR and upgraded veeam so we can use SAN snapshots.
But still vmware snapshots are made too. They exist only for a short time but did give us some problems on a big server when they could not be consolidated. Yes, this is a vmware problem but I did hope that we get ride of that when we use SAN snapshots. So why are vmware snaphots even necessary in this scenario?

Thx for your time
Joachim

foggy
Veeam Software
Posts: 18251
Liked: 1558 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: Why vmware snapshot when I use HP 3PAR snapshots?

Post by foggy » Apr 20, 2015 3:27 pm 1 person likes this post

Joachim, please review how backup from storage snapshots works, should answer your question. Thanks.

Morgenstern72
Enthusiast
Posts: 76
Liked: 12 times
Joined: Jan 30, 2014 3:37 pm
Full Name: Joachim
Contact:

Re: Why vmware snapshot when I use HP 3PAR snapshots?

Post by Morgenstern72 » Apr 20, 2015 5:07 pm

Thank you, but the "why" is missing. Is it necessary to gain the Changed Block Tracking information?

marco.horstmann
Veeam Software
Posts: 387
Liked: 63 times
Joined: Dec 31, 2014 3:05 pm
Full Name: Marco Horstmann
Location: Hannover, Germany
Contact:

Re: Why vmware snapshot when I use HP 3PAR snapshots?

Post by marco.horstmann » Apr 20, 2015 5:23 pm 1 person likes this post

Hi Joachim,

the vmware snapshot is needed to bring guest filesystems in sync e.g. Quiese or VSS before we create a 3PAR Snapshot.

Regards
Marco
Marco Horstmann
Senior System Engineer @ Veeam Software

@marcohorstmann
https://horstmann.in
VMware VCP
NetApp NCIE-SAN for 7-Mode and Clustered Ontap

Morgenstern72
Enthusiast
Posts: 76
Liked: 12 times
Joined: Jan 30, 2014 3:37 pm
Full Name: Joachim
Contact:

Re: Why vmware snapshot when I use HP 3PAR snapshots?

Post by Morgenstern72 » Apr 20, 2015 5:29 pm

Thx for answering my question :)

Gostev
SVP, Product Management
Posts: 24788
Liked: 3521 times
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland
Contact:

Re: Why vmware snapshot when I use HP 3PAR snapshots?

Post by Gostev » Apr 20, 2015 10:39 pm 2 people like this post

@Morgenstern72 actually, your own answer was more correct :D snapshot is essential for us to obtain CBT data, as well as actual virtual disk blocks placement data on VMFS LUN. This data enables us to backup directly from LUN snapshot.

@Marco, we do not use VMware Tools VSS, so we don't need a VM snapshot for that. We CAN use one, but this is not a default setting, and is not recommended. Remember that we have our own VSS integration.

marco.horstmann
Veeam Software
Posts: 387
Liked: 63 times
Joined: Dec 31, 2014 3:05 pm
Full Name: Marco Horstmann
Location: Hannover, Germany
Contact:

Re: Why vmware snapshot when I use HP 3PAR snapshots?

Post by marco.horstmann » Apr 21, 2015 5:43 am

oh sorry, that point I have not considered, that we have our own VSS component.
Marco Horstmann
Senior System Engineer @ Veeam Software

@marcohorstmann
https://horstmann.in
VMware VCP
NetApp NCIE-SAN for 7-Mode and Clustered Ontap

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests