Discussions specific to the Nutanix AHV hypervisor
Post Reply
Didi7
Expert
Posts: 438
Liked: 46 times
Joined: Oct 17, 2014 8:09 am
Location: Hypervisor
Contact:

VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Didi7 »

Hello guys,

I did a fresh install of both software (Community Edition), but unfortunately I cannot add a Nutanix AHV cluster, because this entry is missing. Only VMware vSphere, Microsoft Hyper-V, Microsoft Windows and Linux can be added.

Anybody else with the same behavior or a solution?

Regards,
Didi7
Using the most recent Veeam B&R in 23 different environments now and counting!

Mildur
Veeam Legend
Posts: 738
Liked: 352 times
Joined: May 13, 2017 4:51 pm
Full Name: Fabian Kessler
Location: Switzerland
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Mildur »

You have to install the plugin on top of your vbr server.
After that, you are able to add your nutanix cluster.

https://helpcenter.veeam.com/docs/van/u ... tml?ver=21
VMCE 9 | Veeam Legends 2021
Working with Veeam since 2017 for a VCSP in Switzerland
—————————————————————
VeeamOn 2021: https://www.veeam.com/veeamon

Didi7
Expert
Posts: 438
Liked: 46 times
Joined: Oct 17, 2014 8:09 am
Location: Hypervisor
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Didi7 »

What do you mean on top of your vbr server?

I did a fresh OS install Windows Server 2016 and installed the recent Cumulative Updates 03-2021, then I installed VBR 11.0.0.837 and then I installed Nutanix AHV Plugin 2.1.396. Then I configured the infrastructure but I am unable to add a Nutanix AHV cluster.

Is it because of Nutanix Community Edition? In VBR 10.x it works.

Regards,
Didi7
Using the most recent Veeam B&R in 23 different environments now and counting!

Mildur
Veeam Legend
Posts: 738
Liked: 352 times
Joined: May 13, 2017 4:51 pm
Full Name: Fabian Kessler
Location: Switzerland
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Mildur »

You have installed „Nutanix AHV Plugin 2.1.396“ on your vbr server. That is correct.
I was missing that information from your first post and I have thought, you forgot to install the plugin.

Nutanix community Edition is supported by veeam.
Community Edition: CE 2019.11.22 or later
https://helpcenter.veeam.com/docs/van/u ... tml?ver=21

If you don‘t see the Nutanix Cluster on this menu, please reboot your vbr server. This way, the plugin will be registered correctly if something is not working in the background.
If that isn‘t working, it‘s best to open a support ticket with veeam support. They can analyze the plugin logs to find the cause about the missing entry.

https://helpcenter.veeam.com/docs/van/u ... tml?ver=21
Image
VMCE 9 | Veeam Legends 2021
Working with Veeam since 2017 for a VCSP in Switzerland
—————————————————————
VeeamOn 2021: https://www.veeam.com/veeamon

Didi7
Expert
Posts: 438
Liked: 46 times
Joined: Oct 17, 2014 8:09 am
Location: Hypervisor
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Didi7 »

Hello Mildur,

thanks for your prompt reply. I was talking about the Community Edition from Veeam B&R, not from Nutanix AHV ;)

Well, even after a reboot, no Nutanix AHV cluster could be added. I removed the software, rebooted the server, reinstalled Nutanix AHV Plugin 2.1.396 and rebooted again, but I still cannnot add a Nutanix AHV cluster.

I did a Nutanix Snapshot on the VM and will restore the server to this Nutanix Snapshot and re-install everything again. Should it still not work, I will let you know again.

To open a support ticket, you need a support id, which is not available in the Community Edition of VBR 11.0.0.837 as far as I know. So how is that done?

Regards,
Didi7
Using the most recent Veeam B&R in 23 different environments now and counting!

Mildur
Veeam Legend
Posts: 738
Liked: 352 times
Joined: May 13, 2017 4:51 pm
Full Name: Fabian Kessler
Location: Switzerland
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Mildur » 1 person likes this post

You can open a support request with community edition.
Support is on best effort.

Here is a small statement about free support from a veeam official: post407365.html?hilit=Community#p407365

Nutanix ahv Backups should work with Veeam Community Edition. Page 6:
https://www.veeam.com/veeam_vbr_one_11_ ... son_ds.pdf
VMCE 9 | Veeam Legends 2021
Working with Veeam since 2017 for a VCSP in Switzerland
—————————————————————
VeeamOn 2021: https://www.veeam.com/veeamon

HannesK
Veeam Software
Posts: 7807
Liked: 1348 times
Joined: Sep 01, 2014 11:46 am
Location: Austria
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by HannesK »

Hello,
looks like an issue. I remember that worked fine during V10 beta and also looks like it should work in V11 according the license document Mildur mentioned.

I will come back on this.

Thanks,
Hannes

Didi7
Expert
Posts: 438
Liked: 46 times
Joined: Oct 17, 2014 8:09 am
Location: Hypervisor
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Didi7 »

Ok, i used my Nutanix VM-snapshot to restore the Windows Server 2016 to get back prior Veeam VBR 11.0.0.837 installation. I installed VBR 11.0.0.837, took another Nutanix VM-snapshot and continued with Nutanix AHV 2.1.396, but even after a reboot I am unable to add a Nutanix AHV cluster, so indeed it might be a bug.

Is there any work-around available?

Regards,
Didi7
Using the most recent Veeam B&R in 23 different environments now and counting!

Mildur
Veeam Legend
Posts: 738
Liked: 352 times
Joined: May 13, 2017 4:51 pm
Full Name: Fabian Kessler
Location: Switzerland
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Mildur »

You can use veeam Agents to backup your vms, until it‘s resolved.
Let us wait for Hannes response.
VMCE 9 | Veeam Legends 2021
Working with Veeam since 2017 for a VCSP in Switzerland
—————————————————————
VeeamOn 2021: https://www.veeam.com/veeamon

Didi7
Expert
Posts: 438
Liked: 46 times
Joined: Oct 17, 2014 8:09 am
Location: Hypervisor
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Didi7 »

No hurry Mildur,

i could also use VBR 10.0.1.4854 P20201202 with VAN 2.0.558 but this VAN version has other bugs with proxy registration as well ;)

Regards,
Didi7
Using the most recent Veeam B&R in 23 different environments now and counting!

HannesK
Veeam Software
Posts: 7807
Liked: 1348 times
Joined: Sep 01, 2014 11:46 am
Location: Austria
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by HannesK »

it's a bug, yes - but I don't have a date yet, when it will be fixed (that's why I did not come back yet).

I will update once I have a timeframe when it will be fixed.

Didi7
Expert
Posts: 438
Liked: 46 times
Joined: Oct 17, 2014 8:09 am
Location: Hypervisor
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Didi7 »

Ok HannesK, good to know. Vacations are over now for me but as there is no workaround available currently, the product is useless atm.

I must wait until it's fixed now.
Using the most recent Veeam B&R in 23 different environments now and counting!

Didi7
Expert
Posts: 438
Liked: 46 times
Joined: Oct 17, 2014 8:09 am
Location: Hypervisor
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Didi7 »

Upgrading to VBR 11.0.0.837 P20210324 prior to installing Nutanix AHV 2.1.396 doesn't work either btw.

Regards,
Didi7
Using the most recent Veeam B&R in 23 different environments now and counting!

HannesK
Veeam Software
Posts: 7807
Liked: 1348 times
Joined: Sep 01, 2014 11:46 am
Location: Austria
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by HannesK »

Hello,
yes, as I said, it's an open bug bug.

Please understand that free product bugs have lower priority for bug-fixing than other products. With a valid license, everything works fine.

Best regards,
Hannes

Didi7
Expert
Posts: 438
Liked: 46 times
Joined: Oct 17, 2014 8:09 am
Location: Hypervisor
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Didi7 »

HannesK,

you say that activating a VBR 11 license into VBR 11.0.0.837 prior to installing Nutanix AHV 2.1.396 resolves the bug? :shock:

Well, I have enough valid licences for VBR 11, so this would fix the issue? Are you serious?

Regards,
Didi7
Using the most recent Veeam B&R in 23 different environments now and counting!

HannesK
Veeam Software
Posts: 7807
Liked: 1348 times
Joined: Sep 01, 2014 11:46 am
Location: Austria
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by HannesK »

yes sure. You asked specifically about community edition :-)

licensed versions work fine.

Just install a valid license and it will work.

Didi7
Expert
Posts: 438
Liked: 46 times
Joined: Oct 17, 2014 8:09 am
Location: Hypervisor
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Didi7 »

Yes, indeed. I asked specifically about the community edition of VBR (not the community edition of Nutanix AHV).

I will give it a try.
Using the most recent Veeam B&R in 23 different environments now and counting!

HannesK
Veeam Software
Posts: 7807
Liked: 1348 times
Joined: Sep 01, 2014 11:46 am
Location: Austria
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by HannesK »

hmm, we have Veeam Universal Licensing (VUL) since some time. So there is no difference between VMware / Hyper-V / Nutanix / Windows / Linux / AIX / Solaris / X TB NAS data... a license covers everything.

Didi7
Expert
Posts: 438
Liked: 46 times
Joined: Oct 17, 2014 8:09 am
Location: Hypervisor
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Didi7 »

Indeed, as long as a valid license is installed in VBR 11.0.0.837 you can not even add servers based on...

VMware vSphere
Microsoft Hyper-V
Microsoft Windows
Linux

... you can also add servers based on ...

Veeam Backup for AWS
Veeam Backup for Microsoft Azure
Nutanix AHV cluster

As soon as you remove the valid license and return to the Community Edition of VBR, the last 3 entries (including Nutanix AHV cluster) are removed again.

Community Edition is no longer welcome at Veeam :lol: :mrgreen:
Using the most recent Veeam B&R in 23 different environments now and counting!

Mildur
Veeam Legend
Posts: 738
Liked: 352 times
Joined: May 13, 2017 4:51 pm
Full Name: Fabian Kessler
Location: Switzerland
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Mildur »

Are you using Community Edition for your customers or is it for internal use?
VMCE 9 | Veeam Legends 2021
Working with Veeam since 2017 for a VCSP in Switzerland
—————————————————————
VeeamOn 2021: https://www.veeam.com/veeamon

Didi7
Expert
Posts: 438
Liked: 46 times
Joined: Oct 17, 2014 8:09 am
Location: Hypervisor
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Didi7 »

Internal use!

We have a lot of valid production licenses in use as well. In some environments we use Community Edition of VBR.
Using the most recent Veeam B&R in 23 different environments now and counting!

Mildur
Veeam Legend
Posts: 738
Liked: 352 times
Joined: May 13, 2017 4:51 pm
Full Name: Fabian Kessler
Location: Switzerland
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Mildur »

I have asked, because Community edition would not be allowed to use for offering services to a customer.
If it were for customers, you'd have to purchase licenses and your problem would be resolved. :)

https://www.veeam.com/eula.html
You may not use the Free and Community Licenses to provide services to third parties (including support services for existing installations) or to process third party data.
VMCE 9 | Veeam Legends 2021
Working with Veeam since 2017 for a VCSP in Switzerland
—————————————————————
VeeamOn 2021: https://www.veeam.com/veeamon

Didi7
Expert
Posts: 438
Liked: 46 times
Joined: Oct 17, 2014 8:09 am
Location: Hypervisor
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Didi7 »

Well, i wouldn't say resolved. If all customers would use a valid license for their VBR installation, I would never had to open this thread, as is just works since the initial release but if you just use the Community Edition, you are lost atm and are forced to use VBR 10 instead :mrgreen:
Using the most recent Veeam B&R in 23 different environments now and counting!

HannesK
Veeam Software
Posts: 7807
Liked: 1348 times
Joined: Sep 01, 2014 11:46 am
Location: Austria
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by HannesK »

chances are good, that the fix makes it into the next cumulative update (some weeks to go)

Didi7
Expert
Posts: 438
Liked: 46 times
Joined: Oct 17, 2014 8:09 am
Location: Hypervisor
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Didi7 »

Good to know HannesK, but there are still bugs installing or deploying the linux proxy appliance. The appliance gets deployed, is up and running with the configured IPs, but registering the proxy appliance fails and the wizard comes up with errors, similar to those in ...

nutanix-ahv-f51/failed-to-deploy-ahv-pr ... 67378.html

Of course this happens with the licensed version.

So far, v1.0, v2.0 and v2.1 of the Proxy Appliance deployment causes problems.

It would be nice, if these bugs would be finally fixed as well. It doesn't work flawlessly.

Regards,
Didi7
Using the most recent Veeam B&R in 23 different environments now and counting!

HannesK
Veeam Software
Posts: 7807
Liked: 1348 times
Joined: Sep 01, 2014 11:46 am
Location: Austria
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by HannesK »

Hello,
in the post you linked everything worked as documented / expected as far as I see. The release notes mention DNS requirements.

To get bugs fixed, the easiest way is to ask support for a bug number (posting on the forums is not necessary). The only reason this here worked out is because I installed community edition, re-produced it and created a support case for you ;-)

Best regards,
Hannes

Didi7
Expert
Posts: 438
Liked: 46 times
Joined: Oct 17, 2014 8:09 am
Location: Hypervisor
Contact:

Re: VBR 11.0.0.837 & Nutanix AHV 2.1.396

Post by Didi7 »

Good job HannesK.

Well, you know ... I do spend a lot of free spare time myself to report those bugs, as I have enough other tasks to spend time on during regular work beside backup software in general, as we not only use Veeam.

As soon as I have more time, I will document the problems deploying AHV Proxy appliance in a seperate thread again. It's definitely not bug-free, allthough we have proper working DNS in that environment and the Proxy appliance gets correct DNS configuration in the wizard right before deployment.

For this reason there are some websites trying to solve the problems with deployment of VBR AHV Proxy appliance, which I miss a little bit here at Veeam knowledgebase ...

https://vinception.fr/veeam-how-to-reso ... appliance/
http://www.ms4u.info/2020/03/failed-to- ... m-vbr.html

But there are different bugs as well.

Regards,
Didi7
Using the most recent Veeam B&R in 23 different environments now and counting!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest