Cannot use VeeamPSSnapIn

PowerShell script exchange

Cannot use VeeamPSSnapIn

Veeam Logoby riahc3 » Mon Nov 09, 2015 2:48 pm

Im trying to use Veeam's Powershell functions but since I have updated to Update 3, I get this:

Code: Select all
PS C:\Windows\system32> Add-PsSnapIn VeeamPSSnapIn
Add-PsSnapIn : No snap-ins have been registered for Windows PowerShell version 4.
At line:1 char:1
+ Add-PsSnapIn VeeamPSSnapIn
+ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    + CategoryInfo          : InvalidArgument: (VeeamPSSnapIn:String) [Add-PSSnapin], PSArgumentException
    + FullyQualifiedErrorId : AddPSSnapInRead,Microsoft.PowerShell.Commands.AddPSSnapinCommand

PS C:\Windows\system32>


This used to work as I was running a script that gave "License is not installed."; This was fixed in U2 It seems and I updated it for that reason alone. But now I cannot add it period.
riahc3
Enthusiast
 
Posts: 33
Liked: 3 times
Joined: Wed Oct 21, 2015 10:01 am
Full Name: John

Re: Cannot use VeeamPSSnapIn

Veeam Logoby PTide » Mon Nov 09, 2015 3:05 pm

Hi,

Please try to reinstall Veeam Update and PS snap-in.

Thank you.
PTide
Veeam Software
 
Posts: 3019
Liked: 246 times
Joined: Tue May 19, 2015 1:46 pm

Re: Cannot use VeeamPSSnapIn

Veeam Logoby riahc3 » Mon Nov 09, 2015 3:37 pm

PTide wrote:Hi,

Please try to reinstall Veeam Update and PS snap-in.

Thank you.

I tried to reinstall the Veeam Update and nothing.


How do I reinstall the PS snap-in?
riahc3
Enthusiast
 
Posts: 33
Liked: 3 times
Joined: Wed Oct 21, 2015 10:01 am
Full Name: John

Re: Cannot use VeeamPSSnapIn

Veeam Logoby PTide » Mon Nov 09, 2015 3:53 pm

Just start the .msi and follow the wizard.
PTide
Veeam Software
 
Posts: 3019
Liked: 246 times
Joined: Tue May 19, 2015 1:46 pm

Re: Cannot use VeeamPSSnapIn

Veeam Logoby v.Eremin » Mon Nov 09, 2015 8:07 pm

Are you running a free version, by any chance?
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13260
Liked: 968 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: Cannot use VeeamPSSnapIn

Veeam Logoby riahc3 » Tue Nov 10, 2015 8:17 am

PTide wrote:Just start the .msi and follow the wizard.

I already did this. Before installing U3 and then after again U3 just in case. Still nothing.

v.Eremin wrote:Are you running a free version, by any chance?

Yes. AFAIK, I should be able to access it regardless.
riahc3
Enthusiast
 
Posts: 33
Liked: 3 times
Joined: Wed Oct 21, 2015 10:01 am
Full Name: John

Re: Cannot use VeeamPSSnapIn

Veeam Logoby v.Eremin » Tue Nov 10, 2015 8:20 am

Yes, you should be able to access PS snap-in regardless of edition. I was just wondering whether the re-installation from scratch could help in your case. Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13260
Liked: 968 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: Cannot use VeeamPSSnapIn

Veeam Logoby riahc3 » Tue Nov 10, 2015 9:49 am 1 person likes this post

v.Eremin wrote:Yes, you should be able to access PS snap-in regardless of edition. I was just wondering whether the re-installation from scratch could help in your case. Thanks.

1: Uninstalled
2: Reinstalled, INCLUDING THE POWERSHELL SDK
3: Updated to U3
4: Tried the same command and nothing. Same error. "No snap-ins have been registered for Windows PowerShell versión 4"
riahc3
Enthusiast
 
Posts: 33
Liked: 3 times
Joined: Wed Oct 21, 2015 10:01 am
Full Name: John

Re: Cannot use VeeamPSSnapIn

Veeam Logoby v.Eremin » Tue Nov 10, 2015 8:56 pm

v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13260
Liked: 968 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: Cannot use VeeamPSSnapIn

Veeam Logoby Zholaman » Thu Nov 12, 2015 10:57 am

I have the same issue!
Zholaman
Novice
 
Posts: 3
Liked: never
Joined: Mon Nov 09, 2015 5:01 am
Full Name: Zholaman Kubaliyev

Re: Cannot use VeeamPSSnapIn

Veeam Logoby Vitaliy S. » Thu Nov 12, 2015 10:58 am

If none of the suggestions above help, please open a support case. Thanks!
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19542
Liked: 1098 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: Cannot use VeeamPSSnapIn

Veeam Logoby riahc3 » Sun Nov 29, 2015 12:54 am

Vitaliy S. wrote:If none of the suggestions above help, please open a support case. Thanks!

The issue is that this is on SEVERAL threads; Veeam needs to test a fix.
riahc3
Enthusiast
 
Posts: 33
Liked: 3 times
Joined: Wed Oct 21, 2015 10:01 am
Full Name: John

Re: Cannot use VeeamPSSnapIn

Veeam Logoby v.Eremin » Mon Nov 30, 2015 6:29 pm 1 person likes this post

Generally speaking, the issue itself is not Veeam specific. If you google it, you’ll see the exact same issue reported for different snap-ins.

The typical reason is that in 64-bit operating systems there are two instances of PowerShell: 32-bit and 64-bit, and they are present in different directories inside the operating system.

Even though, the factors leading to the said issue (“no snap-ins have been registered”) are caused by co-existence of two instances of PowerShell, they still differ from one another.

For example,

- Snap-in has been incorrectly registered (or has not been registered at all) for the improper PS instance either automatically or by user via instautil
- User tries to add 64-bit snap-in from 32-bit PowerShell instance
- 64-bit PowerShell shortcut is wrongly pointed to SysWOW64
- Usage of Windows 2008 (R2) with default Powershell 2.0 (there are a lot of strange issues related to it)
- etc.

Thus, there is no universal solution. The typical troubleshooting steps include:

- Opening VB&R snap-in via icon in VB&R GUI (Menu -> PowerShell)
- Manually registering snap-in
- Checking corresponding registry hive and manually re-creating missing entities
- Updating default Powershell 2.0 in case of Windows Server 2008 (R2)
- Reinstalling the latest Update, along with PS snap-in
- Reinstalling everything from scratch (mostly applicable for those who are on free product version, as there is no configured backup infrastructure, historical data etc. ; might be a tough call for those who are not paid product versions, however)

It seems that neither of proposed solutions has done the trick for you. So, please feel free to open a ticket with our support team and post its number here, so that, we can follow the case.

Also, I’m about to create a sticky post and describe the problem and required troubleshooting steps in more details there.

Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13260
Liked: 968 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: Cannot use VeeamPSSnapIn

Veeam Logoby Gostev » Mon Nov 30, 2015 9:11 pm

v.Eremin wrote:Opening VB&R snap-in via icon in VB&R GUI (Menu -> PowerShell)

From what I know from his post on Reddit, this actually did work for him :)
Gostev
Veeam Software
 
Posts: 21390
Liked: 2349 times
Joined: Sun Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland

Re: Cannot use VeeamPSSnapIn

Veeam Logoby riahc3 » Tue Dec 01, 2015 8:39 am

v.Eremin wrote:Generally speaking, the issue itself is not Veeam specific. If you google it, you’ll see the exact same issue reported for different snap-ins.


Thanks for the general ovewview of the situation. I think too that it is a 32 bit vs 64 bit issue. Also, Im using Windows Server 2012 R2. I apoligize for not mentioning that important detail.

Im working with your (extremely fast BTW) support team and see if I can get a solution.

v.Eremin, from your point of view, would a tool from Veeam that does all the points you mentioned automatically be nice for the user? Instead of mixing, matching and trying everything out in a random order? Personally, a tool that applies thoses "fixes" correctly, opens a Powershell session, and tries to load the module would be nice. If it loads, problem solved. If it doesnt, it can generate a zip full of all the logs and files Veeam needs to analize the case so the user can send it to Veeam.

I think it would help all parties involved (in my opinión of course)
riahc3
Enthusiast
 
Posts: 33
Liked: 3 times
Joined: Wed Oct 21, 2015 10:01 am
Full Name: John

Next

Return to PowerShell



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests