AutoLoader Not Returning Tapes

Everything about backing up to tape

AutoLoader Not Returning Tapes

Veeam Logoby phincd » Thu Aug 22, 2013 11:20 pm

Hello,

Love the new tape features. After shutting down services to BackupExec I see my Quantum SuperLoader 3 just fine in the system. I do seem to have one problem that I am not sure how to resolve. It seems tape processes pull the tape from the autoloader just fine, but when complete they leave the tape in the drive. If I try to use the SuperLoader's web interface to move the tape it complains that the device is currently busy even if the process has finished. I am assuming it is leaving the system autoloader in a locked state.

I thought maybe this was due to some compatibility issue with the SuperLoader. I downloaded the latest drivers from Quantum for both the tape device and the superloader and both show correctly in the Device Manager, no unknown or unrecognized device for either of these.

Is there any way to make the jobs return the tape to where it came from?
Also, is there any way to force unlock of the autoloader from B&R 7?

Thanks! Great product!
phincd
Lurker
 
Posts: 2
Liked: 1 time
Joined: Thu Aug 22, 2013 11:11 pm
Full Name: William

Re: AutoLoader Not Returning Tapes

Veeam Logoby 0am » Fri Aug 23, 2013 7:52 am

I had this problem with our Dell 124T until I checked the 'Eject media once the job finishes' box in backup to tape options. From doing some research this option really means 'put the tape back in the autoloader slot' not actually eject the tape to the mailslot.

Also, is there any way to force unlock of the autoloader from B&R 7?


I've also got some strange locking happening when I'm changing the tapes. When I tell the autoloader to eject the tape it tells me "system locked" but a retry of the eject from the same slot works fine. Until the next slot, which tells me "system locked" again. I just assumed it was Veeam B&R detecting the media change and using the barcode scanner to work out which tape was where
0am
Novice
 
Posts: 3
Liked: never
Joined: Sun Aug 18, 2013 10:47 pm
Location: New Zealand
Full Name: Ashley

Re: AutoLoader Not Returning Tapes

Veeam Logoby v.Eremin » Fri Aug 23, 2013 10:24 am

From doing some research this option really means 'put the tape back in the autoloader slot' not actually eject the tape to the mailslot.

Yep, you’re right. If "Eject media once the job finishes" check box is selected, the tape will be automatically placed into a slot, once the tape job is over. And tit seems to be exactly what the op's looking for.

If you want place a tape media further into i/e (mailslot), you should put into the "export" functionality.

Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13266
Liked: 969 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: AutoLoader Not Returning Tapes

Veeam Logoby Dima P. » Fri Aug 23, 2013 10:25 am

William, Ashley,

I noticed in you posts that you were using Backup Exec previously - could you please double check in your server's device manager, drivers for your tape devices? I saw recently couple of cases where Symantec customer drivers where used for tape drives and they strangely behaved with Veeam v7 tape functionality. In case you have them installed - please update drivers to standard Windows drivers.

Also, is there any way to force unlock of the autoloader from B&R 7?


Unfortunately there is no such functionality at the moment - but we will look into this.
Thank you.
Dima P.
Veeam Software
 
Posts: 6249
Liked: 440 times
Joined: Mon Feb 04, 2013 2:07 pm
Location: SPb
Full Name: Dmitry Popov

Re: AutoLoader Not Returning Tapes

Veeam Logoby phincd » Fri Aug 23, 2013 4:25 pm 1 person likes this post

It works fine when I use the "Eject" option; however, I am wondering if "Eject" is the right word to use here. It sort of confuses the process as when you refer to ejecting it usually means sending out of the device. That works fine in a single tape system but not with an autoloader of any kind. Most autoloaders refer to ejecting as putting the tape out of the loader all together through the mail slot. Maybe simple word change to "Return" would be better: "Return media once the job finishes".
Just a thought.
phincd
Lurker
 
Posts: 2
Liked: 1 time
Joined: Thu Aug 22, 2013 11:11 pm
Full Name: William

Re: AutoLoader Not Returning Tapes

Veeam Logoby v.Eremin » Fri Aug 23, 2013 4:35 pm

Thanks, William, for your feedback; much appreciated. At least, now you’re aware about the meaning that stays behind two terms and this should help you to avoid misunderstanding in the future.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13266
Liked: 969 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin

Re: AutoLoader Not Returning Tapes

Veeam Logoby ThomasS44 » Tue Aug 23, 2016 12:50 pm

Dear phincd,

Finally, have you found a solution to launch tape "Export" with your Quantum Superloader 3 ?
Actually I have a Veeam v9 Update 2 connected to a Quantum Superloader 3 , but I found no way to use Export option.

Thanks
ThomasS44
Novice
 
Posts: 3
Liked: never
Joined: Tue Aug 23, 2016 12:45 pm
Full Name: Thomas

Re: AutoLoader Not Returning Tapes

Veeam Logoby v.Eremin » Wed Aug 24, 2016 1:43 pm

Hmm, and "Eject media once the job finishes" check box doesn't work for you? Thanks.
v.Eremin
Veeam Software
 
Posts: 13266
Liked: 969 times
Joined: Fri Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin


Return to Tape



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests