after v9 U2 install: Backup Service does not start

Availability for the Always-On Enterprise

Re: after v9 U2 install: Backup Service does not start

Veeam Logoby mkaec » Fri Aug 12, 2016 9:53 pm

The same thing occurred with me. Both VeeamEnterpriseManagerSvc and VeeamBackupSvc would not start until I granted sysadmin rights. The user already had db_owner access to both databases and dbcreator rights on the server. This is also with SQL Server 2014. After starting the services the first time, I was able to remove sysadmin rights.

Thanks to this thread, I am up and running.
mkaec
Expert
 
Posts: 179
Liked: 48 times
Joined: Thu Jul 16, 2015 1:31 pm
Full Name: Marc K

Re: after v9 U2 install: Backup Service does not start

Veeam Logoby alanbolte » Sat Aug 13, 2016 12:35 am

What service pack and cumulative update are you all running? I'm wondering if the problem might be with some specific version.
alanbolte
Expert
 
Posts: 635
Liked: 170 times
Joined: Mon Jun 18, 2012 8:58 pm
Full Name: Alan Bolte

Re: after v9 U2 install: Backup Service does not start

Veeam Logoby chattingh » Sat Aug 13, 2016 3:44 am

Hi Gostev, I have PM'ed you a link to the setup logs. I have taken them from C:\ProgamData\Veeam\Setup\Temp. Let me know if there are others you require.
chattingh
Service Provider
 
Posts: 48
Liked: 2 times
Joined: Fri Jan 22, 2016 12:45 am
Full Name: Carl Hattingh

Re: after v9 U2 install: Backup Service does not start

Veeam Logoby mkaec » Sat Aug 13, 2016 12:46 pm

alanbolte wrote:What service pack and cumulative update are you all running? I'm wondering if the problem might be with some specific version.

Ours is SQL Server 2014 SP1 CU6 12.0.4449. And Veeam was 9.0 Update 1 with hotfix 68457.
mkaec
Expert
 
Posts: 179
Liked: 48 times
Joined: Thu Jul 16, 2015 1:31 pm
Full Name: Marc K

Re: after v9 U2 install: Backup Service does not start

Veeam Logoby albertwt » Mon Aug 15, 2016 2:11 am

OK, so in this case, We shall elevate the SQL Server service account privillege to sysadmin role first before applying the VBR 9.0 Update 2 upgrade ?
--
/* Veeam software enthusiast user & supporter ! */
albertwt
Expert
 
Posts: 607
Liked: 19 times
Joined: Thu Nov 05, 2009 12:24 pm
Location: Sydney, NSW

Re: after v9 U2 install: Backup Service does not start

Veeam Logoby Vitaliy S. » Mon Aug 15, 2016 9:48 am 1 person likes this post

Shouldn't be required according to the posts on the previous page, but to be on the safe side you can temporarily do it as a part of the upgrade procedure.
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19558
Liked: 1102 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

Re: after v9 U2 install: Backup Service does not start

Veeam Logoby Gostev » Mon Aug 15, 2016 3:07 pm 2 people like this post

OK, we've found the real cause: db_owner on Veeam configuration database is indeed sufficient, it is another permission elsewhere that is lacking.
Code: Select all
VIEW SERVER STATE permission was denied on object ‘server’, database ‘master’

The failing query is required to obtain some information regarding Veeam configuration database from SQL Server, and this information resides in the system table. But depending on SQL Server version, accounts may not have a privilege to view system table content by default.

So instead of granting sysadmin role, you can simply grant Veeam service account the required rights:
Code: Select all
GRANT VIEW SERVER STATE TO "DOMAIN\ACCOUNT"

@chattingh your case is actually very different (another operation fails) and support needs additional logs to investigate it.
Gostev
Veeam Software
 
Posts: 21390
Liked: 2349 times
Joined: Sun Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland

Re: after v9 U2 install: Backup Service does not start

Veeam Logoby mkaec » Mon Aug 15, 2016 4:33 pm 1 person likes this post

That makes sense. Granting admin rights often satisfies the immediate need, but is usually overbroad and doesn't address the actual cause of the problem.
mkaec
Expert
 
Posts: 179
Liked: 48 times
Joined: Thu Jul 16, 2015 1:31 pm
Full Name: Marc K

Re: after v9 U2 install: Backup Service does not start

Veeam Logoby sooperfly » Fri Aug 19, 2016 8:01 pm

I upgraded as well from 9.0 Update1 to Update2 and experience the exact same log. Setting the Windows Service account used for SQL to have sysadmin rights allowed the service to start. This was following a reboot post upgrade. The services failed to start during the upgrade (Backup and Enterprise Manager) and prompted to start them manually. Glad to send any logs to whomever that may be of use. I will go ahead and fix the permissions as suggested.
Thanks all!
sooperfly
Service Provider
 
Posts: 2
Liked: never
Joined: Tue Nov 20, 2012 3:00 am
Full Name: Daniel P

Re: after v9 U2 install: Backup Service does not start

Veeam Logoby rgeorge » Mon Aug 29, 2016 5:00 am

Hi guys,

im having the same issue, once update 2 is installed, im not even able to open the console , i get the below message

Failed to connect to Veeam Backup and Replication server : No connection could be made because the target machine actively refused it 127.0.0.1:9392

Also please advise how i can " temporarily grant the Veeam Service Account sysadmin rights on the SQL server to get the service to start "

Appreciate your help, im pretty nice to Veeam

Thanks
Raj
rgeorge
Novice
 
Posts: 3
Liked: never
Joined: Thu Aug 25, 2016 1:26 am
Full Name: Raju George

Re: after v9 U2 install: Backup Service does not start

Veeam Logoby glouton » Mon Aug 29, 2016 12:00 pm

Hi,

I got the same issue here. Server has been upgraded from v8 update 2 to v9 (success) then to v9 update 2 (failed).

SQL server is a 2014 version and the service account is dbo on VeeamBackup.

Log file shows:
Code: Select all
[29.08.2016 13:30:59] <04> Info     [DB|ERROR] Alter failed for Database 'VeeamBackup'.  (Microsoft.SqlServer.Management.Smo.FailedOperationException)
[29.08.2016 13:30:59] <04> Info     [DB|ERROR]    à Microsoft.SqlServer.Management.Smo.SqlSmoObject.AlterImpl()
[29.08.2016 13:30:59] <04> Info     [DB|ERROR]    à Microsoft.SqlServer.Management.Smo.Database.Alter(TerminationClause terminationClause)
[29.08.2016 13:30:59] <04> Info     [DB|ERROR]    à Veeam.Backup.DBCreator.DatabaseNamedOptions.Set()
[29.08.2016 13:30:59] <04> Info     [DB|ERROR]    à Veeam.Backup.DBCreator.BackupDatabaseDeployer.Deploy()
[29.08.2016 13:30:59] <04> Info     [DB|ERROR] An exception occurred while executing a Transact-SQL statement or batch. (Microsoft.SqlServer.Management.Common.ExecutionFailureException)
[29.08.2016 13:30:59] <04> Info     [DB|ERROR]    à Microsoft.SqlServer.Management.Smo.Database.IsDatabaseEncryptionKeyPresent()
[29.08.2016 13:30:59] <04> Info     [DB|ERROR]    à Microsoft.SqlServer.Management.Smo.Database.ScriptAlter(StringCollection alterQuery, ScriptingPreferences sp)
[29.08.2016 13:30:59] <04> Info     [DB|ERROR]    à Microsoft.SqlServer.Management.Smo.SqlSmoObject.AlterImplWorker()
[29.08.2016 13:30:59] <04> Info     [DB|ERROR]    à Microsoft.SqlServer.Management.Smo.SqlSmoObject.AlterImpl()
[29.08.2016 13:30:59] <04> Info     [DB|ERROR] L'autorisation VIEW SERVER STATE a été refusée sur l'objet 'server', base de données 'master'.
[29.08.2016 13:30:59] <04> Info     [DB|ERROR] L'utilisateur n'est pas autorisé à effectuer cette action. (System.Data.SqlClient.SqlException)
[29.08.2016 13:30:59] <04> Info     [DB|ERROR]    à Microsoft.SqlServer.Management.Common.ConnectionManager.ExecuteTSql(ExecuteTSqlAction action, Object execObject, DataSet fillDataSet, Boolean catchException)
[29.08.2016 13:30:59] <04> Info     [DB|ERROR]    à Microsoft.SqlServer.Management.Common.ServerConnection.ExecuteWithResults(String sqlCommand)
[29.08.2016 13:30:59] <04> Error    An error occurred during the connect to sql server. Failed to deploy database. Alter failed for Database 'VeeamBackup'.


It seems that VIEW SERVER STATE is needed. I gave sysadmin rights to the service account (OMG !!!) and reinstalled update 2. It worked.

The veeam database maintenance needs more than "simple" dbo rights.
When the upgrade is over, sysadmin rights are no longer needed. I think, it should be fixed. In real life, sysadmin rights are never given to a service account.
Jean-Philippe M.
France
glouton
Lurker
 
Posts: 2
Liked: never
Joined: Fri Dec 09, 2011 3:15 pm
Location: France
Full Name: Jean-Philippe M.

Re: after v9 U2 install: Backup Service does not start

Veeam Logoby foggy » Mon Aug 29, 2016 12:27 pm

Above you can find instructions on how to grant Veeam service account the required rights without giving it sysadmin role.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 14742
Liked: 1079 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: after v9 U2 install: Backup Service does not start

Veeam Logoby rgeorge » Mon Aug 29, 2016 11:44 pm

Hi Glouton and Foggy,
Glad to know that giving sysadmin rights to service account worked, please advise how we do this. my apologies since im pretty new to veeam , infact this is my first install of veeam.

Like how some mentioned here Veeam 9 version 902 works well, im able to add Server 2008 R2 as back up repository BUT NOT server 2012

When update 1 is applied i can have server 2008 R2 as back up repository BUT NOT server 2012

But when update 2 is applied , i cannot even open the console

I dont have separate SQL server , im not sure how to give sysadmin rights to service account , please help

Thanks
Raj
rgeorge
Novice
 
Posts: 3
Liked: never
Joined: Thu Aug 25, 2016 1:26 am
Full Name: Raju George

Re: after v9 U2 install: Backup Service does not start

Veeam Logoby foggy » Tue Aug 30, 2016 11:29 am

Hi Raj, you can google for the step-by-step instruction on granting roles and permissions in SQL Server Management Studio. Basically, all you need to do is executing the statement given by Anton above to grant the VIEW SERVER STATE permission to the Veeam service account (no need for full sysadmin role).

In case adding permissions doesn't help, feel free to contact technical support for a closer investigation.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 14742
Liked: 1079 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: after v9 U2 install: Backup Service does not start

Veeam Logoby rgeorge » Thu Sep 01, 2016 5:15 am

Thanks Foggy, i will try that and let you know how it goes , appreciate your help guys
rgeorge
Novice
 
Posts: 3
Liked: never
Joined: Thu Aug 25, 2016 1:26 am
Full Name: Raju George

PreviousNext

Return to Veeam Backup & Replication



Who is online

Users browsing this forum: dflood, Google Feedfetcher, gravasio and 23 guests