Availability for the Always-On Enterprise
baber
Expert
Posts: 491
Liked: never
Joined: Nov 21, 2013 12:02 pm
Full Name: Babak Seyedi nejad
Contact:

how can send backup traffic from network adapter2

Post by baber » Sep 24, 2017 10:39 am

Dear all
Hi

i have a question if i install my veeam backup and replication on a physical server that has 2 network adapters how can send all of backup traffic from network adapter2 ?
because in virtual environment we can do this but for physical environment what do we have to do ?

BR

PTide
Veeam Software
Posts: 4534
Liked: 371 times
Joined: May 19, 2015 1:46 pm
Contact:

Re: how can send backup traffic from network adapter2

Post by PTide » Sep 24, 2017 5:41 pm

Hi,

I think this feature might be exactly what you need, please check the article.

Thanks

baber
Expert
Posts: 491
Liked: never
Joined: Nov 21, 2013 12:02 pm
Full Name: Babak Seyedi nejad
Contact:

Re: how can send backup traffic from network adapter2

Post by baber » Sep 25, 2017 5:01 am

ok
i read that article but the problem is my network adapter1 ip address is : 10.11.21.192 255.255.255.0 10.11.21.1
and network adapter2 ip address is : 10.11.21.200 255.255.255.0 10.11.21.1

but in Network traffic rules when insert ip adress it detect ip adress range for example when in prefered network insert this ip : 10.11.21.200/24 10.11.21.1
when click on ok it show this info : 10.11.21.0 255.255.255.0 10.11.21.0/24

now on this mode backup proxy will not work correctly because it not show specific ip adress and just show ip range
what is the problem?

BR

baber
Expert
Posts: 491
Liked: never
Joined: Nov 21, 2013 12:02 pm
Full Name: Babak Seyedi nejad
Contact:

Re: how can send backup traffic from network adapter2

Post by baber » Sep 26, 2017 5:45 pm

Can anyone help me???

PTide
Veeam Software
Posts: 4534
Liked: 371 times
Joined: May 19, 2015 1:46 pm
Contact:

Re: how can send backup traffic from network adapter2

Post by PTide » Sep 27, 2017 3:45 pm

There is no option for VBR to do what you want out of the box, but it should be possible to tell Windows to route traffic to a specific address via specific interface, have you tried that?

Also what is the reason to have two NICs in the very same network? Do you use some sort of LACP?

Thanks

baber
Expert
Posts: 491
Liked: never
Joined: Nov 21, 2013 12:02 pm
Full Name: Babak Seyedi nejad
Contact:

Re: how can send backup traffic from network adapter2

Post by baber » Sep 27, 2017 4:16 pm

you say it should be possible to tell Windows to route traffic to a specific address via specific interface where can config this in veeam ??? in veeam i just see can enter ip range and can not use specific ip in previous post i say when insert 10.11.21.200/24 10.11.21.1 it change ip to 10.11.21.0 now how can use specific ip for specific network adapter??

BR

PTide
Veeam Software
Posts: 4534
Liked: 371 times
Joined: May 19, 2015 1:46 pm
Contact:

Re: how can send backup traffic from network adapter2

Post by PTide » Sep 27, 2017 4:33 pm

you say it should be possible to tell Windows to route traffic to a specific address via specific interface where can config this in veeam ??
It cannot be done via VBR means, you should configure some custom routing rules using Windows route command.

Thanks

baber
Expert
Posts: 491
Liked: never
Joined: Nov 21, 2013 12:02 pm
Full Name: Babak Seyedi nejad
Contact:

Re: how can send backup traffic from network adapter2

Post by baber » Sep 27, 2017 4:47 pm

now i realy confused backup proxy just can usefull if i have 2 different ip address range????

PTide
Veeam Software
Posts: 4534
Liked: 371 times
Joined: May 19, 2015 1:46 pm
Contact:

Re: how can send backup traffic from network adapter2

Post by PTide » Sep 28, 2017 10:28 am

now i realy confused backup proxy just can usefull if i have 2 different ip address range????
Not sure if I understand what you mean. If you had two adapters in different network then you would limit the proxy to use the particular adapter with the help of network rules feature. However in your case usage of the network rules won't give you the desired result. That is, you have to setup Windows custom routing as a workaround for this situation.

Thank you

Cragdoo
Veeam Vanguard
Posts: 506
Liked: 197 times
Joined: Sep 27, 2011 12:17 pm
Full Name: Craig Dalrymple
Location: Scotland
Contact:

Re: how can send backup traffic from network adapter2

Post by Cragdoo » Sep 28, 2017 10:56 am

Could you not use local DNS entries to point the proxy to the destination repo?

larry
Expert
Posts: 387
Liked: 91 times
Joined: Mar 24, 2010 5:47 pm
Full Name: Larry Walker
Contact:

Re: how can send backup traffic from network adapter2

Post by larry » Sep 28, 2017 1:08 pm


PTide
Veeam Software
Posts: 4534
Liked: 371 times
Joined: May 19, 2015 1:46 pm
Contact:

Re: how can send backup traffic from network adapter2

Post by PTide » Sep 28, 2017 1:52 pm

Larry,

I'm not sure that I understand how that will help to force traffic via specific NIC in case both NICs are in the same network. Even if you add repo/proxy under different IPs/names the traffic can go via any NIC, unless you configure routes beforehand. Please elaborate.

Thank you

baber
Expert
Posts: 491
Liked: never
Joined: Nov 21, 2013 12:02 pm
Full Name: Babak Seyedi nejad
Contact:

Re: how can send backup traffic from network adapter2

Post by baber » Sep 28, 2017 2:46 pm

why don't you put this feature use proxy and send traffic from other network card that are in same vlan in new version of veeam ???


BR

PTide
Veeam Software
Posts: 4534
Liked: 371 times
Joined: May 19, 2015 1:46 pm
Contact:

Re: how can send backup traffic from network adapter2

Post by PTide » Sep 28, 2017 3:01 pm

Sure, I can note that as a feature request, however I'm curious about the reason to have two NICs on the same vlan on the same server?

Thanks

larry
Expert
Posts: 387
Liked: 91 times
Joined: Mar 24, 2010 5:47 pm
Full Name: Larry Walker
Contact:

Re: how can send backup traffic from network adapter2

Post by larry » Sep 28, 2017 6:17 pm

On veeam server
route add proxeyIP mask 255.255.255.255 ip of nic you want to use /p

On proxy use
route add ip of nic you want to use mask 255.255.255.255 proxeyIP

In host file of proxy set veeam server to ip of nic you want to use.

hope that helps

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 52 guests