Comprehensive data protection for all workloads
Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22991
Liked: 1556 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by Vitaliy S. » Sep 21, 2016 12:52 pm

After joining to another domain, you will need to verify/change all the credentials used in the Veeam backup server (assuming that there are no trusts between new and old domains).

hyvokar
Expert
Posts: 360
Liked: 23 times
Joined: Nov 21, 2014 10:05 pm
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by hyvokar » Sep 21, 2016 3:02 pm

Thanks! I'll double check that.
Bed?! Beds for sleepy people! Lets get a kebab and go to a disco!
MS MCSA, MCITP, MCTS, MCP
VMWare VCP5-DCV
Veeam VMCE

rogerdu
Expert
Posts: 144
Liked: 11 times
Joined: Aug 20, 2013 1:16 pm
Full Name: Roger Dufour
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by rogerdu » Oct 24, 2016 6:56 pm

I have a Repository server that (in the GUI) is referenced by the IP address... I was in a hurry to get/test the backups... now the name is stuck there. Is there a way to change the name in the GUI to reflect the DNS name instead of the IP address?

Thanks in advance.

Roger

veremin
Product Manager
Posts: 16897
Liked: 1437 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by veremin » Oct 25, 2016 8:28 am

You're talking about underlying server that hosts repository role, right? If so, you can try this workaround. Thanks.

rogerdu
Expert
Posts: 144
Liked: 11 times
Joined: Aug 20, 2013 1:16 pm
Full Name: Roger Dufour
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by rogerdu » Oct 25, 2016 12:32 pm

Correct... VeeamBKP is the management host, VeeamREPis the repository which has 3 iSCSI LUNS for repositories setup as one regular and one SOBR. In the GUI, they show up as VeeamBKP and 192.168.1.8. I would like them to show up as VeeamBKP and VeeamREP.

I've downloaded the latest .iso, and in the Backups folder there is only Shell.x64.msi and Server.x64.msi. Are either of these the Powershell extensions? or do I have to go to the v8 .iso?

foggy
Veeam Software
Posts: 18264
Liked: 1561 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by foggy » Oct 25, 2016 12:38 pm

It's now embedded into the Veeam B&R Console installation package, so you need the first one.

rogerdu
Expert
Posts: 144
Liked: 11 times
Joined: Aug 20, 2013 1:16 pm
Full Name: Roger Dufour
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by rogerdu » Oct 25, 2016 1:44 pm

so in my case, I should be able to issue 4 commands to rename the Repository server...

Code: Select all

Add-PSSnaping VeeamPSSnapin
Connect-VBRServer -Server <server-name> -Port 9392 -User <MyUserID> -Password <MyPassword>
$Server = Get-VBRServer | ?{$_.name -eq "192.168.1.8"}
$Server.SetName("VeeamREP")
All I want to do is aesthetics... its the value that shows up in the GUI that I want to change... the server IS represented as the IP address not the Hostname

foggy
Veeam Software
Posts: 18264
Liked: 1561 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by foggy » Oct 25, 2016 2:55 pm 1 person likes this post

You have an unnecessary "g" in the first cmdlet.

rogerdu
Expert
Posts: 144
Liked: 11 times
Joined: Aug 20, 2013 1:16 pm
Full Name: Roger Dufour
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by rogerdu » Oct 25, 2016 2:57 pm

what... no snapping!!!

veremin
Product Manager
Posts: 16897
Liked: 1437 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by veremin » Oct 26, 2016 10:58 am

VeeamREP is not a DNS name, is it? I'm wondering because the managed server should be reachable via this name/IP. I want to clarify that you're not confusing Repository name and DNS name/IP address of managed server that hosts repository role/

Thanks.

rogerdu
Expert
Posts: 144
Liked: 11 times
Joined: Aug 20, 2013 1:16 pm
Full Name: Roger Dufour
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by rogerdu » Oct 26, 2016 1:18 pm

The actual server name is veeamrep-<site1> and veeamrep-<site2> (for the two sites). Our highly imaginative naming convention went out the window for these... veeamwan-<site1>... you get the picture. In the GUI, instead of having the FQDN or the nodename, one of the repository servers was noted as its IP address... its all aesthetics...

Thanks for the help!

veremin
Product Manager
Posts: 16897
Liked: 1437 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by veremin » Oct 27, 2016 11:53 am

Ok, I was trying to say that if you go to backup infrastructure node and select a backup repository, you will see two "names": name of repository itself (Name), name of a host it's created on (Host).

The provided script changes the latter, and the later should be valid IP address or DNS name.

Thanks.

pkelly_sts
Expert
Posts: 570
Liked: 62 times
Joined: Jun 13, 2013 10:08 am
Full Name: Paul Kelly
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by pkelly_sts » Dec 05, 2016 4:44 pm

Should this script also work if wanting to strip *just* the DNS name from the B&R server itself? (i.e. "rename" from FQDN to short-name).

We're nearing the end of a domain migration & I've found that removing & re-adding proxies as short-names gets over the current naming issue, plus protects against the same issue in future (this company has changed domain 3 times in 3 years - drives me mad!)

I ran the commands no problem (against B&R) but it hasn't changed within the "Managed Servers" section of the gui so I'm not sure if it'll actually help me...

foggy
Veeam Software
Posts: 18264
Liked: 1561 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by foggy » Dec 06, 2016 6:00 pm

Have you tried to rescan/restart everything?

pkelly_sts
Expert
Posts: 570
Liked: 62 times
Joined: Jun 13, 2013 10:08 am
Full Name: Paul Kelly
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by pkelly_sts » Dec 07, 2016 3:20 pm

Re-scanned a couple of times with no change, just rebooted it & still showing FQDN?

foggy
Veeam Software
Posts: 18264
Liked: 1561 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by foggy » Dec 07, 2016 4:53 pm

Support could look into the database to see if it has really changed.

pkelly_sts
Expert
Posts: 570
Liked: 62 times
Joined: Jun 13, 2013 10:08 am
Full Name: Paul Kelly
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by pkelly_sts » Dec 07, 2016 4:58 pm

Okedoke, I'll give 'em a shout tomorrow... Thanks for the help anyway.

veremin
Product Manager
Posts: 16897
Liked: 1437 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by veremin » Dec 09, 2016 2:14 pm

Just checked it, the suggested script works for every managed server, except backup server itself. Thanks.

pkelly_sts
Expert
Posts: 570
Liked: 62 times
Joined: Jun 13, 2013 10:08 am
Full Name: Paul Kelly
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by pkelly_sts » Dec 09, 2016 2:16 pm

Argh! :-( Just my luck!

Is there a safe way to "just" remove the domain portion of the backup server name?

veremin
Product Manager
Posts: 16897
Liked: 1437 times
Joined: Oct 26, 2012 3:28 pm
Full Name: Vladimir Eremin
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by veremin » Dec 09, 2016 5:21 pm

The information must be stored somewhere in product database. So, you can try this approach.

However, I'd suggest you to open a ticket prior to doing that and correct db under engineer supervision.

Thanks.

david.matthewson
Novice
Posts: 5
Liked: 1 time
Joined: Oct 08, 2018 3:37 pm
Full Name: D K Matthewson
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by david.matthewson » Oct 11, 2018 9:53 pm

And yes, I know this is an old issue but I've just had it on 9.5 B&R and the regedit fix works fine. [A few of the keys have changed names slightly but are obvious]

The symptoms are that several of the Veeam services fail to start and can not be manually started. Make the reg changes - no need to reboot - manually start the services and everything works as expected.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: backupquestions, Bing [Bot], Google [Bot], GregorS, J.Giroux, jmoswetsi and 42 guests