How to rename veeam backup server host?

Availability for the Always-On Enterprise

How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby iav » Wed Mar 30, 2011 5:16 pm 1 person likes this post

How to rename veeam backup server host?
After change of a host name veeam service can't find mssql server by old hostname.
iav
Novice
 
Posts: 7
Liked: 1 time
Joined: Thu Mar 24, 2011 5:24 pm

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby Gostev » Wed Mar 30, 2011 6:57 pm

I would not do this personally, I can see how this will brake quite a few things too. I'd say, try updating hosts file with old name to start with. If this does not help, better rollback the change. Or re-deploy the product from scratch on renamed machine. Or work with support to find and update all reference (this will take a while since there is no documented procedure today I believe). Thanks!
Gostev
Veeam Software
 
Posts: 21622
Liked: 2411 times
Joined: Sun Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby iav » Wed Mar 30, 2011 7:34 pm

Currently I just rename server back, and all back to work.
Just still want to rename host 8) no emergencies.
iav
Novice
 
Posts: 7
Liked: 1 time
Joined: Thu Mar 24, 2011 5:24 pm

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby bmeyer99 » Mon Mar 05, 2012 7:58 pm

Is this still relevant for v6? I have a customer that wants to change the name of his backup server and wants to know of it would work. No proxies and a cifs repository. He said he would be able to change SQL.
Brandon Meyer - ProPartner in Chicago, IL
Ex-Veeam employee
bmeyer99
Veeam ProPartner
 
Posts: 681
Liked: 49 times
Joined: Tue Mar 01, 2011 5:14 pm
Location: Chicago, IL
Full Name: Brandon Meyer

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby Vitaliy S. » Mon Mar 05, 2012 8:15 pm

No changes between v5 and v6 here.
Vitaliy S.
Veeam Software
 
Posts: 19974
Liked: 1145 times
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov

[MERGED] Re: Rename Virtual Machine name in VCenter

Veeam Logoby 1-0-1 » Tue Mar 26, 2013 12:50 pm

Not directly related to the initial question but change of virtual machine name as well. Can one change the VEEAM B&R server name itself?
1-0-1
Enthusiast
 
Posts: 54
Liked: never
Joined: Tue Nov 30, 2010 1:38 pm
Full Name: Bernd

[MERGED] Veeam Backup and Recovery 6.5 Server Rename

Veeam Logoby cjeffrey100 » Fri Jun 21, 2013 9:16 am 2 people like this post

Recently I needed to rename a Veeam Backup and Recovery 6.5 Patch 3 Server (Local SQL Instance), however I could not find a post that covered all aspects, So I have put this small guide together in order to help anyone who may find themselves in the same situation.

Any comments or suggestions are welcome :D

Backup and Recovery Server 6.5

1. Rename the server in the Windows Operating System using the usual method.
3. Change registry items
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup and Recovery\SqlServerName
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup Catalog\SqlServerName (Should be local)
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup Reporting\SqlServerName (Should be local)
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup Reporting\XMLURL (http://yourserver.yourdomain.xx)
4. Restart Server
5. Check the SQL Server name has changed.
6. Check the Veeam Services.

Enterprise Manager

1. Uninstall the Enterprise Manager from Control Panel.
2. Open IIS and delete the Self Sign Certificate for the old server name.
3. Reinstall the Enterprise Manager component. This will connect to the existing SQL database created previously and recreate a new Self Sign Certificate.
4. Open Enterprise Manager and Edit the Backup Server Settings name.
cjeffrey100
Lurker
 
Posts: 1
Liked: 2 times
Joined: Thu Jun 20, 2013 7:10 am
Full Name: Chris Jeffrey

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby foggy » Fri Jun 21, 2013 11:48 am

Chris, thanks for sharing the procedure.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 15303
Liked: 1133 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby stefanbrun » Wed Nov 27, 2013 1:04 pm 1 person likes this post

Hi,

i tested it on V7

Backup and Recovery Server 7 R2

1. Rename the server in the Windows Operating System using the usual method.
3. Change registry items
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup and Replication\SqlServerName
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup Catalog\CatalogSharedFolderPath
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup Catalog\SqlServerName (Should be local)
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup Reporting\SqlServerName (Should be local)
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup Reporting\XMLURL (http://yourserver.yourdomain.xx)
4. Restart Server
5. Check the SQL Server name has changed.
6. Check the Veeam Services.

Enterprise Manager

There ist the Point, you can't find Enterprise Manager in the Control Panel.
So i skipped this part.

Does anyone know how to uninstall Enterprise Manager?

Thx Stefan
stefanbrun
Service Provider
 
Posts: 20
Liked: 3 times
Joined: Tue Apr 26, 2011 7:36 am
Location: Lengnau, Switzerland
Full Name: Stefan Brun | MSupport Networks AG

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby foggy » Wed Nov 27, 2013 2:20 pm

stefanbrun wrote:Does anyone know how to uninstall Enterprise Manager?

Just run its setup and select the Remove option.
foggy
Veeam Software
 
Posts: 15303
Liked: 1133 times
Joined: Mon Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby Gostev » Wed Nov 27, 2013 10:10 pm

This is an old thread, but one simple and supported way these days is to deploy new server with the correct name, install Veeam there, and use configuration backup and restore to move all the configuration from old server there. Configuration backup and restore feature is available starting version 6.5
Gostev
Veeam Software
 
Posts: 21622
Liked: 2411 times
Joined: Sun Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby zrogers911 » Thu Dec 26, 2013 9:26 pm

I should have read this before I changed the host name. Just ran into the same issue.

@Gostev: Shouldn't Veeam come up with an easier way to manage this? Seems like a bit much to have to deploy a new server just to correct a hostname issue.
zrogers911
Lurker
 
Posts: 1
Liked: never
Joined: Thu Dec 26, 2013 9:24 pm
Full Name: Zach Rogers

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby Gostev » Fri Dec 27, 2013 9:25 am

Hi Zach, it's all about priorities - and this is simply not a common enough request/procedure to justify spending R&D time on. As you can see, just a few posts in this topic in the past few years - while any features in high demand usually generate 5-10 pages in a single year. Plus, the added value to the product is almost non-existent. In other words, no one will buy the product because we added this feature. Hope this makes sense!
Gostev
Veeam Software
 
Posts: 21622
Liked: 2411 times
Joined: Sun Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby davidpt » Fri Jan 24, 2014 11:33 am

I had problems after renaming the host name...
Even uninstalling Veeam failed. (I wont be able to restart a service)

My particular problem after renaming the host (wouldn't start the service) or uninstalling Veeam(wouldn't restart the same service), was that my user password had change...
Windows services stores the user password that enables to start the service.

I had to edit the service setting and update the user password.
I also edited the host file and added the older name of machine.

All works now.

@ Gostev
It is your job has product "owner" to release all documentation to properly manage the tools.
It is not the client who should do some kind of forum or similar research to find out how to resolve some issue that should be documented the at first.
davidpt
Lurker
 
Posts: 1
Liked: never
Joined: Fri Jan 24, 2014 11:15 am
Full Name: David

Re: How to rename veeam backup server host?

Veeam Logoby rschuiling » Fri Nov 07, 2014 1:36 am 3 people like this post

Despite it 's a bit of an old post I want to thank stefanbrun :wink: for showing the way

I am running Enterprise version 7.0.0.871 at a customer.
We also renamed a server and VeeAm stopped working .....

Why did we rename ? Just because we wanted to :mrgreen:
Always hate applications which do not allow/support you to rename a server

Anyway I change old server values into the new name, rebooted and it worked !

HKLM\SOFTWARE\
Veeam\Veeam Backup and Replication\SqlServerName
Veeam\Veeam Backup Catalog\CatalogSharedFolderPath


HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node
\Veeam\Veeam Backup and Replication\SqlServerName
\Veeam\Veeam Backup Catalog\CatalogSharedFolderPath
\Veeam\Veeam Backup Packages\{06C5CCDE-FB93-4566-A13F-75C8A2AFABDC}\{564d7967-2024-de0e-f087-bc2e39fba624}\name


Cheers,
Raymond
rschuiling
Service Provider
 
Posts: 2
Liked: 4 times
Joined: Fri Nov 07, 2014 1:18 am
Full Name: Raymond Schuiling

Next

Return to Veeam Backup & Replication



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest