Comprehensive data protection for all workloads
iav
Influencer
Posts: 11
Liked: 1 time
Joined: Mar 24, 2011 5:24 pm
Contact:

How to rename veeam backup server host?

Post by iav » Mar 30, 2011 5:16 pm 1 person likes this post

How to rename veeam backup server host?
After change of a host name veeam service can't find mssql server by old hostname.

Gostev
SVP, Product Management
Posts: 24788
Liked: 3521 times
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by Gostev » Mar 30, 2011 6:57 pm

I would not do this personally, I can see how this will brake quite a few things too. I'd say, try updating hosts file with old name to start with. If this does not help, better rollback the change. Or re-deploy the product from scratch on renamed machine. Or work with support to find and update all reference (this will take a while since there is no documented procedure today I believe). Thanks!

iav
Influencer
Posts: 11
Liked: 1 time
Joined: Mar 24, 2011 5:24 pm
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by iav » Mar 30, 2011 7:34 pm

Currently I just rename server back, and all back to work.
Just still want to rename host 8) no emergencies.

bmeyer99
Veeam ProPartner
Posts: 681
Liked: 49 times
Joined: Mar 01, 2011 5:14 pm
Full Name: Brandon Meyer
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by bmeyer99 » Mar 05, 2012 7:58 pm

Is this still relevant for v6? I have a customer that wants to change the name of his backup server and wants to know of it would work. No proxies and a cifs repository. He said he would be able to change SQL.
Brandon Meyer - ProPartner in Chicago, IL
Ex-Veeam employee

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22976
Liked: 1555 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by Vitaliy S. » Mar 05, 2012 8:15 pm

No changes between v5 and v6 here.

1-0-1
Enthusiast
Posts: 54
Liked: never
Joined: Nov 30, 2010 1:38 pm
Full Name: Bernd
Contact:

[MERGED] Re: Rename Virtual Machine name in VCenter

Post by 1-0-1 » Mar 26, 2013 12:50 pm

Not directly related to the initial question but change of virtual machine name as well. Can one change the VEEAM B&R server name itself?

cjeffrey100
Lurker
Posts: 1
Liked: 2 times
Joined: Jun 20, 2013 7:10 am
Full Name: Chris Jeffrey
Contact:

[MERGED] Veeam Backup and Recovery 6.5 Server Rename

Post by cjeffrey100 » Jun 21, 2013 9:16 am 2 people like this post

Recently I needed to rename a Veeam Backup and Recovery 6.5 Patch 3 Server (Local SQL Instance), however I could not find a post that covered all aspects, So I have put this small guide together in order to help anyone who may find themselves in the same situation.

Any comments or suggestions are welcome :D

Backup and Recovery Server 6.5

1. Rename the server in the Windows Operating System using the usual method.
3. Change registry items
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup and Recovery\SqlServerName
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup Catalog\SqlServerName (Should be local)
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup Reporting\SqlServerName (Should be local)
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup Reporting\XMLURL (http://yourserver.yourdomain.xx)
4. Restart Server
5. Check the SQL Server name has changed.
6. Check the Veeam Services.

Enterprise Manager

1. Uninstall the Enterprise Manager from Control Panel.
2. Open IIS and delete the Self Sign Certificate for the old server name.
3. Reinstall the Enterprise Manager component. This will connect to the existing SQL database created previously and recreate a new Self Sign Certificate.
4. Open Enterprise Manager and Edit the Backup Server Settings name.

foggy
Veeam Software
Posts: 18251
Liked: 1559 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by foggy » Jun 21, 2013 11:48 am

Chris, thanks for sharing the procedure.

stefanbrun
Service Provider
Posts: 23
Liked: 3 times
Joined: Apr 26, 2011 7:36 am
Full Name: Stefan Brun | MSupport Networks AG
Location: Lengnau, Switzerland
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by stefanbrun » Nov 27, 2013 1:04 pm 1 person likes this post

Hi,

i tested it on V7

Backup and Recovery Server 7 R2

1. Rename the server in the Windows Operating System using the usual method.
3. Change registry items
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup and Replication\SqlServerName
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup Catalog\CatalogSharedFolderPath
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup Catalog\SqlServerName (Should be local)
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup Reporting\SqlServerName (Should be local)
\\HKLM\Software\VeeaM\Veeam Backup Reporting\XMLURL (http://yourserver.yourdomain.xx)
4. Restart Server
5. Check the SQL Server name has changed.
6. Check the Veeam Services.

Enterprise Manager

There ist the Point, you can't find Enterprise Manager in the Control Panel.
So i skipped this part.

Does anyone know how to uninstall Enterprise Manager?

Thx Stefan

foggy
Veeam Software
Posts: 18251
Liked: 1559 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by foggy » Nov 27, 2013 2:20 pm

stefanbrun wrote:Does anyone know how to uninstall Enterprise Manager?
Just run its setup and select the Remove option.

Gostev
SVP, Product Management
Posts: 24788
Liked: 3521 times
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by Gostev » Nov 27, 2013 10:10 pm

This is an old thread, but one simple and supported way these days is to deploy new server with the correct name, install Veeam there, and use configuration backup and restore to move all the configuration from old server there. Configuration backup and restore feature is available starting version 6.5

zrogers911
Lurker
Posts: 1
Liked: never
Joined: Dec 26, 2013 9:24 pm
Full Name: Zach Rogers
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by zrogers911 » Dec 26, 2013 9:26 pm

I should have read this before I changed the host name. Just ran into the same issue.

@Gostev: Shouldn't Veeam come up with an easier way to manage this? Seems like a bit much to have to deploy a new server just to correct a hostname issue.

Gostev
SVP, Product Management
Posts: 24788
Liked: 3521 times
Joined: Jan 01, 2006 1:01 am
Location: Baar, Switzerland
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by Gostev » Dec 27, 2013 9:25 am

Hi Zach, it's all about priorities - and this is simply not a common enough request/procedure to justify spending R&D time on. As you can see, just a few posts in this topic in the past few years - while any features in high demand usually generate 5-10 pages in a single year. Plus, the added value to the product is almost non-existent. In other words, no one will buy the product because we added this feature. Hope this makes sense!

davidpt
Lurker
Posts: 1
Liked: never
Joined: Jan 24, 2014 11:15 am
Full Name: David

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by davidpt » Jan 24, 2014 11:33 am

I had problems after renaming the host name...
Even uninstalling Veeam failed. (I wont be able to restart a service)

My particular problem after renaming the host (wouldn't start the service) or uninstalling Veeam(wouldn't restart the same service), was that my user password had change...
Windows services stores the user password that enables to start the service.

I had to edit the service setting and update the user password.
I also edited the host file and added the older name of machine.

All works now.

@ Gostev
It is your job has product "owner" to release all documentation to properly manage the tools.
It is not the client who should do some kind of forum or similar research to find out how to resolve some issue that should be documented the at first.

rschuiling
Lurker
Posts: 2
Liked: 5 times
Joined: Nov 07, 2014 1:18 am
Full Name: Raymond Schuiling

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by rschuiling » Nov 07, 2014 1:36 am 4 people like this post

Despite it 's a bit of an old post I want to thank stefanbrun :wink: for showing the way

I am running Enterprise version 7.0.0.871 at a customer.
We also renamed a server and VeeAm stopped working .....

Why did we rename ? Just because we wanted to :mrgreen:
Always hate applications which do not allow/support you to rename a server

Anyway I change old server values into the new name, rebooted and it worked !

HKLM\SOFTWARE\
Veeam\Veeam Backup and Replication\SqlServerName
Veeam\Veeam Backup Catalog\CatalogSharedFolderPath


HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node
\Veeam\Veeam Backup and Replication\SqlServerName
\Veeam\Veeam Backup Catalog\CatalogSharedFolderPath
\Veeam\Veeam Backup Packages\{06C5CCDE-FB93-4566-A13F-75C8A2AFABDC}\{564d7967-2024-de0e-f087-bc2e39fba624}\name


Cheers,
Raymond

billhagen-sp
Novice
Posts: 3
Liked: never
Joined: Nov 14, 2014 12:51 am
Full Name: Bill Hagen
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by billhagen-sp » Nov 14, 2014 1:07 am

I, too, just renamed our backup server (new server naming structure) and wish I'd found this before emailing support for such a simple fix. :-)

Support only told me to change HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\VeeaM\Veeam Backup and Replication\SqlServerName. I did that, and backups started running again.

But I found this thread just now, and took it a step further: I just searched the entire registry for the old servername and found it lurking in many places...both VBR and non-VBR related. Changed it everywhere and rebooted, and now I'm confident the name has been changed for sure.

I would suggest everybody who has renamed their server do the same!

adrianIDC
Expert
Posts: 179
Liked: 9 times
Joined: Mar 03, 2015 10:44 am
Contact:

[MERGED] Rename host Veeam B&R

Post by adrianIDC » Oct 30, 2015 9:56 am

I changed the name to the computer where I installed B & R and One.

Now once restarted, will not start the Veeam Veeam Backup Service or Cloud Connect Service.


The SQL agent ( installed on the same machine and the default) is stopped.

How do I change the name of the SQL instance ?

foggy
Veeam Software
Posts: 18251
Liked: 1559 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by foggy » Oct 30, 2015 10:19 am

Please review the post right above yours for the hint.

adrianIDC
Expert
Posts: 179
Liked: 9 times
Joined: Mar 03, 2015 10:44 am
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by adrianIDC » Oct 30, 2015 10:29 am

foggy wrote:Please review the post right above your's for the hint.
Thanks Foggy .
I managed to run B & R through the tool connection to the database, indicating the new name of the computer you connected without problem and is now operational .

One Veeam But if you can not connect to SQL failure

foggy
Veeam Software
Posts: 18251
Liked: 1559 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by foggy » Oct 30, 2015 10:37 am 1 person likes this post

For Veeam ONE you can just specify the required settings in the UI.

adrianIDC
Expert
Posts: 179
Liked: 9 times
Joined: Mar 03, 2015 10:44 am
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by adrianIDC » Oct 30, 2015 10:43 am

foggy wrote:For Veeam ONE you can just specify the required settings in the UI.
Foggy i don't see the option in Veeam One Console and this option not locate directory http://www.veeam.com/es/kb1592

foggy
Veeam Software
Posts: 18251
Liked: 1559 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by foggy » Oct 30, 2015 10:46 am

Have you tried to perform these steps?

adrianIDC
Expert
Posts: 179
Liked: 9 times
Joined: Mar 03, 2015 10:44 am
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by adrianIDC » Oct 30, 2015 10:48 am

foggy wrote:Have you tried to perform these steps?

I disabled the option LAUNCH : S :o

Veeam uninstalling and reinstalling one I solved the problem indicating a new database .

ddeplanche
Novice
Posts: 5
Liked: never
Joined: Jan 23, 2014 2:59 pm
Full Name: Denis DEPLANCHE
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by ddeplanche » Mar 17, 2016 10:39 am

Hi,

Thank you cjeffrey100 for the tip.

Mapleuser
Influencer
Posts: 16
Liked: never
Joined: Sep 17, 2015 2:19 am
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by Mapleuser » May 09, 2016 4:21 am

Tested the registry replacement posted by rschuiling on my Veeam backup and replication 8.x , works like a charm :)

Mapleuser
Influencer
Posts: 16
Liked: never
Joined: Sep 17, 2015 2:19 am
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by Mapleuser » May 09, 2016 6:16 am

Just to add-on, I encountered an error "Not all privileges or groups referenced are assigned to the caller" when trying to install update 1.
Tried to disable UAC, run as admin, grant my domain account as owner of the folders, ... nothing works.

Only managed to install the update by running as the installation as SYSTEM account.
1) Download psexec from Microsoft
2) Run "psexec.exe /sid powershell.exe" in command prompt
3) Trigger the installation inside the powershell

Laura_Funk
Novice
Posts: 5
Liked: 1 time
Joined: May 17, 2016 9:50 pm
Full Name: Laura Funk
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by Laura_Funk » Sep 08, 2016 8:39 pm

Thanks guys for this Post.
I can confirm that changing the registry settings still works in version 9.
Out of all the systems I just had to rename, including the Domain controllers, mail servers, etc., the Veeam backup server was the last one I would have though would have given me problems.
There are so many reasons people want/need to rename servers. Veeam was the only application that would not start after the renaming. I also find most applications that connect to a database when they can't find said database request you to input the new location.

I am posting a reply so that Veeam my include this ability in future releases.

Laura

hyvokar
Expert
Posts: 360
Liked: 23 times
Joined: Nov 21, 2014 10:05 pm
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by hyvokar » Sep 21, 2016 8:31 am

Hi!

I also have to change our server name. Reading through this post I guess it should be a doable with some registry changes.
In addition I have to change the server's domain. Is this possible?
Bed?! Beds for sleepy people! Lets get a kebab and go to a disco!
MS MCSA, MCITP, MCTS, MCP
VMWare VCP5-DCV
Veeam VMCE

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22976
Liked: 1555 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by Vitaliy S. » Sep 21, 2016 10:35 am

Yes, that's possible. If you need any assistance with this, feel free to contact our support team.

hyvokar
Expert
Posts: 360
Liked: 23 times
Joined: Nov 21, 2014 10:05 pm
Contact:

Re: How to rename veeam backup server host?

Post by hyvokar » Sep 21, 2016 11:58 am

Is there anything special I need to do after changing domain?
Bed?! Beds for sleepy people! Lets get a kebab and go to a disco!
MS MCSA, MCITP, MCTS, MCP
VMWare VCP5-DCV
Veeam VMCE

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 77 guests