Discussions specific to the VMware vSphere hypervisor
Post Reply
maxfontana
Influencer
Posts: 24
Liked: never
Joined: Nov 04, 2010 4:37 pm
Full Name: Massimiliano Fontana
Contact:

V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by maxfontana » Nov 30, 2011 12:53 pm

Hi there,
trying to upgrade from a V5 version but during the last step of starting services, I get this error Error 1920 Sevice veeam Vpower NFS Service (veeamnfssvc) failed to start. verify that you have sufficient privileges to start system services.
The program has erased My v5 installation and I can't recover the vm ( veeam runs on a Windows7 vm)from a backup....
Should I immediately open a ticket?
Thanks in advance,
max

ManuG2k
Influencer
Posts: 16
Liked: never
Joined: Aug 23, 2011 9:39 am
Full Name: Manuel
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by ManuG2k » Nov 30, 2011 1:08 pm

I have the same problem :(
I opened a ticket to technical support

tsightler
VP, Product Management
Posts: 5418
Liked: 2240 times
Joined: Jun 05, 2009 12:57 pm
Full Name: Tom Sightler
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by tsightler » Nov 30, 2011 1:36 pm

Certainly support can help, but I'd look for possible conflicts with another installed service. Also, make sure the old V5 NFS service was properly removed and is no longer running.

maxbbs
Novice
Posts: 6
Liked: 1 time
Joined: Nov 19, 2009 11:03 pm
Full Name: Max Edwards
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by maxbbs » Nov 30, 2011 1:44 pm 1 person likes this post

Hi Guys

I had this problem also, for me it was the 'Veeam Deployment Service' (Veeam Installer Service) which failed to start, same error as you have. On closer examination this service was bound to a port... service manager showed this as the full path to the executable

"C:\Program Files\Veeam\Backup and Replication\VeeamDeploymentSvc.exe" -port 6160

I ran netstat -aon and found that I had some other software installed which had already claimed port 6160. I identified the PID and was able to match the process that was hogging this port, in my case it was the print spooler. I stopped the spooler service and was then able to install properly.

I'm not sure if VeeamNFS is bound to any 'special' ports... I believe 2049 is the default port for NFS so maybe that's a good place to start looking for conflicts. On my system NFS is using ports TCP 1058, 2049, 6161 UDP 1058, 2049.

Cheers

Max

maxfontana
Influencer
Posts: 24
Liked: never
Joined: Nov 04, 2010 4:37 pm
Full Name: Massimiliano Fontana
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by maxfontana » Nov 30, 2011 2:31 pm

Thanks but in my case the full path is not showing me any port specified.....
In the meantime openend a ticket...waitin' for an answer
Regards,
Max

maxfontana
Influencer
Posts: 24
Liked: never
Joined: Nov 04, 2010 4:37 pm
Full Name: Massimiliano Fontana
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by maxfontana » Nov 30, 2011 2:41 pm

Ok problem solved.
In my case the issue was caused by the Snare service, an eventlog agent.
Thanks for your suggestions!
Best regards
Max

ManuG2k
Influencer
Posts: 16
Liked: never
Joined: Aug 23, 2011 9:39 am
Full Name: Manuel
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by ManuG2k » Nov 30, 2011 3:12 pm

maxfontana wrote:Ok problem solved.
In my case the issue was caused by the Snare service, an eventlog agent.
Thanks for your suggestions!
Best regards
Max
how you solved it exactly ?

maxfontana
Influencer
Posts: 24
Liked: never
Joined: Nov 04, 2010 4:37 pm
Full Name: Massimiliano Fontana
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by maxfontana » Nov 30, 2011 3:45 pm

I stopped the service Snare and this made possible to complete the veeam installation.
Then I removed the Snare program and reinstalled it using another service port.
Max

jldwyer1420
Influencer
Posts: 12
Liked: never
Joined: Nov 30, 2011 9:52 pm
Full Name: Jeff Dwyer
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by jldwyer1420 » Nov 30, 2011 9:55 pm

Snare got me also. Thanks for the post. - JLD

iShBuu
Lurker
Posts: 1
Liked: never
Joined: Dec 02, 2011 4:05 pm
Full Name: Greg Duescher
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by iShBuu » Dec 02, 2011 4:08 pm

Ditto on the Snare service.

Sad it has been 4 days emailing support to just try and get a required port list from them. It was clear as day once you posted the list.

Thanks.

bradclark
Novice
Posts: 7
Liked: 5 times
Joined: Dec 02, 2010 1:51 pm
Full Name: Brad Clark
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by bradclark » Dec 06, 2011 4:41 pm

I had the same problem with SNARE. Changed to the default Web Server port from 6161 to something else like 9191 and restarted the service. Everything installed fine after that.

cindermonkey
Novice
Posts: 4
Liked: never
Joined: Jul 29, 2011 4:05 pm
Full Name: Scott
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by cindermonkey » Dec 17, 2011 2:54 am

SNARE, almost made me want to punch a baby.... Thank God you guys were here.

Skyview
Service Provider
Posts: 29
Liked: 3 times
Joined: Jan 10, 2012 8:53 pm
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by Skyview » Jan 10, 2012 8:58 pm

Snare was causing this issue for me as well. Thanks for the post. Just reinstalled with it listening on a different port.

mverwoerd
Lurker
Posts: 2
Liked: 1 time
Joined: Oct 22, 2010 8:58 am
Full Name: Mark Verwoerd
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by mverwoerd » Jun 12, 2012 7:54 pm 1 person likes this post

We have a customer with a print spooler listening on port 6160 aswell.
Thanks to this threat (stopping the print spooler) I was able to install Veeam Backup & Replication 6.1, the setup kept crashing on starting services otherwise.

But the customer really likes to print :) But without the "Veeam Installer Service" running on port 6160 the Veeam backup job cant find the server :(
Is there a way to change the listening port 6160 of the Veeam Installer Service? The edit button is grayed out!

I already tried to change the port of the Veeam Installer Service in regedit, then the service starts, but Veeam can't find the server then either.

Sethbartlett
Expert
Posts: 282
Liked: 25 times
Joined: Nov 10, 2010 6:51 pm
Full Name: Seth Bartlett
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by Sethbartlett » Jun 12, 2012 8:13 pm

You can actually change it when adding a server into Veeam. Under Infrastructure -> Servers -> Add Server -> On the Credentials page you can select "Ports" and change the port.
Skype: Sethbartlett88 - Make sure to label who you are and why you want to add me ;)
Twitter: @sethbartlett
If my post was helpful, please like it. Sometimes twitter is quicker to hit me up if you need me.

mverwoerd
Lurker
Posts: 2
Liked: 1 time
Joined: Oct 22, 2010 8:58 am
Full Name: Mark Verwoerd
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by mverwoerd » Jun 12, 2012 8:20 pm

Yea tried that:
Image

Its grayed out?

Vitaliy S.
Product Manager
Posts: 22973
Liked: 1555 times
Joined: Mar 30, 2009 9:13 am
Full Name: Vitaliy Safarov
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by Vitaliy S. » Jun 13, 2012 12:59 pm

It is possible to change these ports during initial installation of the components only. If you have one of the components already deployed, you need to uninstall it manually and re-run this wizard to change the port.

pparks1
Influencer
Posts: 24
Liked: 2 times
Joined: Sep 21, 2009 9:30 pm
Full Name: Patrick Parks
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by pparks1 » Nov 05, 2012 8:04 pm

I've also stumbled upon this problem as well.

I was testing the upgrade from 5.0.2 to 6.5. Once I got 6.5 running, I ran the Configuration Backup and made a backup of my config. I then formatted my box, started from scratch and put down the configuration backup to test recoverability. The problem that I ran into was that my backups were previously in E:\backups and now they are in D:\backups. I couldn't correct the location of the repository, so I decided to uninstall everything Veeam related and reinstall Veeam 6.5.


Problem is, when installing, it gets to the very end of the install where it starts services and throws the 1920 Service Veeam vPower NFS Service (VeeamNFSSvc) failed to start. Verity that you have sufficient privileges to start system services.

My service account IS in the local admins group. I have UAC disabled. I see no port number of my NFS Service to correlate with what might be using a port already. I've checked for port 6160 with netstat -aon and it's not in use. I have rebooted. I have removed the SQL components, I've ensured all Veeam services are removed, etc.

I'm going to just throw in the towel, format and reinstall again to get around this, but it's certainly frustrating that I've lost about 2 hours on this issue and cannot get around it.

foggy
Veeam Software
Posts: 18244
Liked: 1558 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by foggy » Nov 06, 2012 9:34 am

Patrick, thanks for posting into existing topic. I suspect that the issue is in the repository path change and would recommend to contact technical support team as they could review your installation log files and locate possible reason of the failure. Thanks.

tostao1989
Lurker
Posts: 1
Liked: never
Joined: Jun 10, 2014 9:38 am
Contact:

[MERGED] upgrade proxy problems

Post by tostao1989 » Jun 10, 2014 9:55 am

Hello,

I am trying to upgrade a proxy server after update the veeam backup server to the last path (7.0.0.871). I have 5 proxys availables in my infraestructure and i have been able to upgrade 4 of them. The other one which i can´t it is the proxy which is in the same veeam backup server.
When I run the upgrade wizard I see the vPower NFS like upgrade required but when i try to do it i receive an error "1920 Service Veeam vPower NFS Service (VeeamNFSSvc) failed to start. Verify that you have sufficient privileges to start system services"

I am running the application with a domain admin so I don´t know what it is the cause of that problem.

Can somebody help me?

Sorry if this forum is not the correct to this post, and sorry again for my english as you can imagine I am not a native speaker :roll:

thanks in advance
Regards.

foggy
Veeam Software
Posts: 18244
Liked: 1558 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by foggy » Jun 10, 2014 10:07 am

If nothing mentioned in this thread above helps, I recommend contacting support for a closer look at your installation. Thanks.

AntonR
Lurker
Posts: 1
Liked: never
Joined: Oct 08, 2019 5:34 am
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by AntonR » Oct 08, 2019 6:01 am

mverwoerd wrote:
Jun 12, 2012 7:54 pm
We have a customer with a print spooler listening on port 6160 aswell.
Thanks to this threat (stopping the print spooler) I was able to install Veeam Backup & Replication 6.1, the setup kept crashing on starting services otherwise.

But the customer really likes to print :) But without the "Veeam Installer Service" running on port 6160 the Veeam backup job cant find the server :(
Is there a way to change the listening port 6160 of the Veeam Installer Service? The edit button is grayed out!

I already tried to change the port of the Veeam Installer Service in regedit, then the service starts, but Veeam can't find the server then either.

Dear verwoerd, tell me please, how did you solve this problem? (the print spooler)

foggy
Veeam Software
Posts: 18244
Liked: 1558 times
Joined: Jul 11, 2011 10:22 am
Full Name: Alexander Fogelson
Contact:

Re: V6 won't install. Vpower NFS fails to start

Post by foggy » Oct 11, 2019 2:45 pm 1 person likes this post

I wouldn't hope to get an answer since this user was last active on forums in 2012. ;) If re-installing the components doesn't help, feel free to contact technical support for assistance. Thanks!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], DavoudTeimouri, Google [Bot] and 27 guests